Mirė fotomenininkas R. Rakauskas | KaunoDiena.lt

MIRĖ FOTOMENININKAS R. RAKAUSKAS

  • 4

Eidamas 81-uosius metus mirė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotomenininkas Romualdas Rakauskas.

Apie jo mirtį LRT pranešė duktė Eglė Rakauskaitė.

„Lietuva ir pasaulis neteko itin talentingo kūrėjo, fotografijos meistro, kurio žvilgsnis mums nuolat dovanojo nevaržomo džiaugsmo ir didžiausio subtilumo akimirkas. Su Romualdo Rakausko kūryba siejama ištisa fotografijos epocha ir nepakartojamas kasdienybės švelnumas“, – rašoma prezidento Gitano Nausėdos užuojautoje.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad išėjus fotografui, fotožurnalistui, menininkui ir visuomenininkui R. Rakauskui, užsivertė dar vienas Lietuvos fotografijos puslapis.

Su Romualdo Rakausko kūryba siejama ištisa fotografijos epocha ir nepakartojamas kasdienybės švelnumas.

„Tai buvo savo pašaukimui atsidavęs kūrėjas, kurio fotografijos virto personalinėmis parodomis, kurio darbai solinėse ir grupinėse parodose mūsų šalyje ir už jos ribų skatindavo sustoti, susimąstyti, pajausti akimirkos prasmę. Šio fotografijos Meistro darbai dvelkia poezija ir įtikina savo jautrumu, iš kitų jie išsiskiria grynumu, poetiniu įtaigumu, nesentimentaliu lyriškumu. Optimistiškai žvelgęs į žmogų bei gyvenimą, R. Rakauskas paliko gilų įspaudą Lietuvos fotografijoje“, – sakoma Vyriausybės vadovės užuojautoje.

Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė užuojautą dėl R. Rakausko mirties.

„Lietuva ir pasaulis neteko itin talentingo kūrėjo, fotografijos meistro, kurio žvilgsnis mums nuolat dovanojo nevaržomo džiaugsmo ir didžiausio subtilumo akimirkas. Su Romualdo Rakausko kūryba siejama ištisa fotografijos epocha ir nepakartojamas kasdienybės švelnumas“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

R. Rakauskas gimė 1941 metais Akmenėje. Vilniaus universitete jis studijavo žurnalistiką, dirbo leidiniuose „Literatūra ir menas“, „Mūsų gamta“, 1967–2004 metais buvo kultūros žurnalo „Nemunas“ Iliustracijų skyriaus vedėjas, redaktorius.

1969 metais R. Rakauskas su kitais įkūrė Lietuvos fotografijos meno draugiją.

Jis surengė daugiau kaip 70 individualių parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Žymiausias R. Rakausko darbas – fotografijų ciklas „Žydėjimas“ (1974–1984). Dešimtmetį menininkas keliavo po Lietuvą stebėdamas skirtingu metu įvairiose šalies vietose prasidedantį pavasarinį žydėjimą. Fotografuodamas žiedlapių fone pozuojančius sutiktus žmones, o kartais ir savo dukrą, jis kurdavo vadinamąsias poetines metaforas – vaizdus, kurie perteikdavo apibendrintas idėjas, vertybes ir visada pasižymėjo Rakauskui būdingu lyriniu pasaulio matymu.

2004 metais R. Rakauskui skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2009 metais – Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Fotomenininko kūrinių turi Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus, Prancūzijos nacionalinė biblioteka Paryžiuje, Tarptautinis fotografijos centras Niujorke, kt.

Už savo kūrybą jis apdovanotas Gedimino ordino Riterio kryžius.

GALERIJA

  • Mirė fotomenininkas R. Rakauskas
  • Mirė fotomenininkas R. Rakauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

GAILA

Liudna ir gaila Labai geras zmogus

Petras Venslovas

Amžiną atilsį, užuojauta artimiesiems ir draugams. Buvo ne tik Meistras, bet ir puikus žmogus: nuoširdus, atjaučiantis, suprantantis, su juo visada buvo smagu bendauti. Švelnios prigimties, geranoriškas, niekada nekonfliktuojantis, besidžiaugiantis ir kitų menininkų laimėjimais. Iš tiesų – šviesus žmogus, visur ieškantis grožio ir gėrio!

Nuostabus ir nepakartojamas

Menininkas. Vertybės- visų foto pagrindas. Ilsėkitės...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS