Moksleiviai vėl rinks geriausią lietuvišką jaunimo knygą | KaunoDiena.lt

MOKSLEIVIAI VĖL RINKS GERIAUSIĄ LIETUVIŠKĄ JAUNIMO KNYGĄ

  • 0

Jau antrus metus iš eilės Lietuvos moksleiviai ir speciali komisija rinks geriausią paauglių ir jaunimo literatūros konkurso knygą. Šio konkurso tikslas – skatinti jaunimo literatūros raidą ir papildyti literatūros lobyną originaliais lietuvių autorių kūriniais.

Konkursą inicijavusi leidykla „Alma littera“ tris geriausius konkurso kūrinius išleis atskiromis knygomis. Specialios konkurso komisijos nutarimu jomis tapo Dainos Opolskaitės „Ir vienąkart, Riči“, Ilonos Ežerinytės „Sutikti eidą“ bei Lauros Varslauskaitės „Mano didelis mažas aš“. Geriausią šio trejeto kūrinį bei jo autorių, kuriam atiteks 2900 EUR apdovanojimas, lygiomis teisėmis su komisija rinks ir Lietuvos moksleiviai.

„Paauglių ir jaunimo literatūros konkurso“ komisija, kurią sudarė doc. dr. Kęstutis Urba, literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė, Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos specialistė Eglė Baliutavičiūtė, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacijos atstovė Rūta Elijošaitytė, mokytojas Marius Mikalajūnas, iš visų devyniolikos pateiktų rankraščių baigiamajame posėdyje svarstė šešis. Šių metų konkurse labiausiai išsiskyrė trys kūriniai, kurie ir buvo rekomenduoti leidyklai išleisti.

Komisija leidyklos „Alma littera“ iniciatyvą skatinti paauglių literatūros raidą vertina labai teigiamai. Doc. dr. Kęstutis Urba pastebi, jog šiemet paaugliams skirti kūriniai kelia ir analizuoja socialiai ir moraliai svarbias bei aktualias temas: socialinę atskirtį, negalią, moralinį atsparumą.

„Tenka pripažinti, kad kai vyko pirmasis konkursas, autoriai ilgai brandino rankraščius, o dabar akivaizdu, jog kai kurie jų skubėjo, stengėsi rašyti specialiai šiam konkursui. Ne tokia jau maža dalis tekstų atkrito dėl adresato: keli iš jų analizavo pradinukų amžiaus problemėles, o kai kurie būtų galėję sudominti nebent studentiško amžiaus skaitytojus ar suaugusius – tik jau ne paauglius. Kita vertus, antrasis konkursas tikrai pateisino komisijos lūkesčius, nesitikėjome, kad bus tiek daug kūrinių. Be to, šių metų dalyviai nustebino keldami svarbias ir opias temas, kas yra sveikintina“, – teigia K. Urba.

Leidyklos „Alma littera“ vadovės Danguolės Viliūnienės teigimu, tradicija tampančio konkurso sėkmę numatyti buvo sunku.

„Organizuojant pirmąjį „Paauglių ir jaunimo literatūros konkursą“, net nesitikėjome tokios sėkmės: daug rankraščių, didelis jaunimo įsitraukimas ir svarbiausi apdovanojimai konkurso laureatėms. Tačiau dar labiau džiugina tai, kad konkursas ir šiemet sulaukė ne vieno jaunųjų skaitytojų dėmesio verto kūrinio. Galime užtikrintai pasakyti, jog „Paauglių ir jaunimo literatūros konkursas“ tampa tradicija, kuria galime didžiuotis“, – pastebi D. Viliūnienė.

Konkurso dalyvės D. Opolskaitės apysakoje pasakojama penkiolikmečio Balio Beleko gyvenimo istorija. Nepasitikėjimas savimi, kompleksai, sudėtingi santykiai su tėvais ir nuolatinė savianalizė – vaikino kasdienybė. Veikėjo gyvenimas pasisuka kita linkme, kai į jo gyvenimą įsiveržia Ričis – išvaizdus, protingas, kone tobulas jaunuolis. Draugystė su Ričiu keičia požiūrį į save ir aplinkinius, formuoja pagrindinio veikėjo charakterį.

Kūrinio autorė Daina Opolskaitė konkurse dalyvauja jau antrą kartą. Rašytoja neabejotinai pažįsta paauglių auditoriją – praėjusiais metais moteris su knyga jaunimui „Eksperimentas gyventi“ taip pat buvo laureatų sąraše.

„Tiesą pasakius, šiais metais dalyvauti konkurse neplanavau – vis svarsčiau, ar verta bristi į tą pačią upę du kartus. Galiausiai apsisprendžiau, bet apdovanojimas nėra mano tikslas. Tiesiog pirmąją knygą skyriau merginoms, o antrąją – vaikinams, nes manau, kad lietuvių literatūros berniukams yra mažai, tad norėjau šią spragą užpildyti. Būtent todėl šį kartą slėpiausi po vyrišku slapyvardžiu, nenorėjau būti atpažinta“, – sako autorė.

Kitas nugalėtojų trejeto kūrinys – Ilonos Ežerinytės apysaka „Sutikti eidą“. Jame uždara, savimi nepasitikinti pagrindinė veikėja Algė siekia pabėgti iš pilkos kasdienybės ir pasineria į alternatyvų pasaulį. Jame mergaitė „užsisako“ bičiulį, bėga nuo vienatvės ir siekia praturtinti socialinį gyvenimą. Autorė sugretina tikrovės ir fantastinį pasaulius, iškelia idėją, jog dažnai nepastebime ir neįvertiname esančių labai arti.

Komisiją taip pat papirko Lauros Varslauskaitės apysaka „Mano didelis mažas aš“. Tai pasakojimas apie Dauno liga sergantį penkiolikmetį Benediktą ir nusižudyti bandantį bendraamžį Oskarą. Jautrus siužetas paauglius skatina atkreipti dėmesį į kiekvieną mūsų bendruomenės narį bei susimąstyti. Autorė stengiasi įsijausti į to „kitokio“ būseną ir suartina du, rodos, visiškai skirtingus vaikinų gyvenimus.

Kuri iš komisijos favoričių – D. Opolskaitė, I. Ežerinytė ar L. Varslauskaitė taps geriausia 2016 metų jaunimo rašytoja, spręs ir jaunieji „Alma littera“ ekspertai. Tai – Vilniaus, Salantų, Kupiškio bei Mosėdžio mokyklų mokiniai, kuriuos rekomendavo šalies lituanistai bei knygų klubų vadovai. Jų nuomonė sudarys 50 proc. galutinio sprendimo, kuris paaiškės jau šių metų spalio 1 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS