Muzikos savaitgaliai – su Rygos Jūrmalos festivaliu | KaunoDiena.lt

MUZIKOS SAVAITGALIAI – SU RYGOS JŪRMALOS FESTIVALIU

  • 0

Klasikinės muzikos mylėtojus artėjančios vasaros savaitgaliais vilios kaimynai latviai – šalies sostinėje ir pajūryje šiemet pirmą kartą rengiamas visame pasaulyje garsių simfoninių orkestrų ir solistų muzikos festivalis. Rygos Jūrmalos festivalis šiemet vyks keturis savaitgalius – nuo liepos 19 d. iki pat rugsėjo 1 d.

Sentimentų įkvėpta

Renginio meno vadovu tapo prieš 25-erius metus sumanyto garsiojo Verbjė festivalio Šveicarijoje organizatorius švedas Martinas Engstroemas. Būtent jis ir sumanė naujojo festivalio koncepciją.

Kiekvienas iš savaitgalių bus dedikuotas dviem pasaulinio garso simfoniniams orkestrams su garsiausiais dirigentais, vyks papildomi koncertai ir rečitaliai, o ankstyvos popietės bus skirtos kylančioms scenoms žvaigždėms.

M.Engstroemas neslepia simpatijų Baltijos šalims, nes pats yra gimęs Stokholme. O pajūrio kurortui Jūrmalai jis jaučia ypatingų sentimentų, mat būdamas 25-erių čia leido savo medaus mėnesį. Jis prisipažįsta, kad festivalio sumanymas yra itin ambicingas. "Su nedidele rečitalių serija pastebėtas nebūsi, reikia tikro klyksmo", – sako M.Engstroemas.

Su nedidele rečitalių serija pastebėtas nebūsi, reikia tikro klyksmo.

Orkestrai ir solistai

Panašu, kad latviams tą klyksmą, tiesa, itin malonų ausiai, pavyks sukurti, nes renginio programa kupina žinomų vardų.

Festivalio pažibos – net keturi pasaulinio garso orkestrai: Mariso Jansono diriguojamas Bavarijos radijo simfoninis, Zubino Mehtos diriguojamas Izraelio filharmonijos orkestras, Gianandreos Nosedos diriguojamas Londono simfoninis ir Rusijos nacionalinis su vadovu Michailu Pletniovu.

Žvaigždžių gausu ir festivalio solistų programoje, tarp kurių – tenoras Josephas Calleja, pianistai Murray'us Perahia, Yuja Wang, Rudolfas Buchbinderis, Janas Lisieckis, smuikininkai Vadimas Repinas, Julianas Rachlinas, violončelininkas Miša Maiskis ir lietuvis pianistas Lukas Geniušas.

Renginį liepos 19 d. pradės Rygoje gimusi latvių superžvaigždė M.Jansonas su Bavarijos radijo simfoniniu orkestru bei solistais J.Rachlinu ir R.Buchbinderiu Latvijos operoje. Tą patį savaitgalį Didžiojoje gildijos salėje gros ir lietuvis L.Geniušas bei britų pianistas Martinas Jamesas. Kitais savaitgaliais festivalis kelsis į Jūrmalą, kur muziką bus kviečiama derinti su kokybišku poilsiu Latvijos pajūryje.

Impulsas mecenatams

Lietuvoje apsilankę festivalio meno komandos atstovas Miguelis Estebanas ir renginio direktorė Zanė Čulkstena pasakojo, kad grandiozinio renginio idėja kilo dėl dviejų priežasčių. "Muzika yra ne tik viena iš didžiausių mūsų vertybių, bet ir tai, kas mus garsina pasaulyje. Kita vertus, Ryga ir Jūrmala, kartu ir visos Baltijos šalys, pasauliui vis dar nėra labai gerai žinomos, nors atvykti čia galima greitai ir nebrangiai. Mes kuriame renginį, kuris priverstų kilstelėti antakius ir maloniai nustebintų, kad pasaulinio lygio muziką galima išgirsti daugeliui dar neatrastoje vietoje šalia Baltijos", – sakė Z.Čulkstena.

Festivalio vadovė pasakojo, kad turėti po du aukščiausio lygio orkestrų pasirodymus kiekvieną festivalio savaitgalį yra prabanga, kurią nedaug kas gali sau leisti. Latviams tai pavyko įgyvendinti, nes renginį remia net vienuolika privačių rėmėjų ir kelios didelės įmonės įvairiais partnerystės modeliais. "Už tai esame be galo dėkingi ir tikime, kad tai paskatins meno rėmimą visame regione", – sakė renginio direktorė.

Z.Čulkstena latvių meno vadybos arenoje sukasi jau penkiolika metų. Tarptautinį išsilavinimą įgijusi festivalio vadovė yra įkūrusi "Kim?" šiuolaikinio meno centrą Rygoje 2013 m. ir šiemet organizavo Latvijos dalyvavimą Venecijos bienalėje. Kartu su festivalio vadove Vilniuje viešėjęs meno komandos atstovas Miguelis Estebanas – puikiai žinomas įvairių žanrų gyvos muzikos renginių prodiuseris. Kartu su M.Engstroemu jis kūrė Verbjė festivalį, vėliau konsultavo ne vieną gerovės valdymo fondą. Prieš kelerius metus jis prisidėjo prie pasaulinės prodiuserių įmonės, kuri užsiima gyvos muzikos renginiais ir vakarėliais, organizuoja bei didžiuosiuose pasaulio miestuose vykstančius "Mamma Mia! The Party" vakarėlius, kur susijungia ABBA muzika, teatras ir gero maisto kultūra.

Festivalio reklama rūpinasi Rygos turizmo vystymo biuras, prie finansavimo prisidėjo verslo finansuojamas Baltijos muzikos sezonų (BMS) fondas. Latviai sutarė, kad šalies prestižą galima kelti ir ekonomiką stiprinti investuojant į klasikinę muziką. Būtent šio fondo kvietimu prie festivalio vairo stojo M.Engstroemas. Jau kitąmet planuojama išplėsti festivalį iki penkių savaitgalių, o vėliau – iki šešių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS