Naujausias LNDT spektaklis „Durys“ išvyko į Oslą | KaunoDiena.lt

NAUJAUSIAS LNDT SPEKTAKLIS „DURYS“ IŠVYKO Į OSLĄ

  • 0

Naujausias Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „Durys“ (premjera įvyko spalio 5 d. Anykščių kultūros centre), grįžęs į Vilnių, gastroliavęs Kaune, spalio 25-28 dienomis keturis kartus bus parodytas Norvegijos operos ir baleto teatre Osle.

Spektaklio „Durys“ koncepcijos ir dramaturgijos autorius, režisierius, choreografas ir garso dizaineris Jo Stromgrenas (g. 1970) kuria ypatingu meniniu stiliumi, kuriame derina teatro, šokio, lėlių teatro elementus, gyvai atliekamą muziką, dažnai – ir neegzistuojančią kalbą. J. Stromgrenas kuria įvairiuose Norvegijos ir kitų šalių teatruose, yra parašęs nemažai pjesių teatrui, scenarijų kinui, yra Nacionalinio Norvegijos baleto asocijuotas choreografas.

„Kai kurie dalykai neturėtų būti aiškinami. Pavyzdžiui, šis spektaklis. Jei sulaukėte kvietimo į asociacijų kelionę, žinoma, būtų gaila iš anksto žinoti atsakymus. Galbūt to mums labiausiai reikia šiandien, kai dauguma atsakymų bet kokiu atveju yra klaidingi. Galbūt klaidingas pats principas – visą laiką ko nors klausti. Šis spektaklis siūlo prabangą mąstyti laisvai – lyg stebėtume pasaulį pro autobuso langą. Juk toks yra įprasčiausias mūsų požiūris – stebėti nesiekiant nei analizuoti, nei daryti išvadas. Tam tikru požiūriu tai mėginimas priartinti teatrą prie mūsų smegenų įprastinio darbo. Aš pats daugiausia egzistencinių atvėrimų patyriau važiuodamas autobusu, o ne teatre“, – Lietuvos nacionalinio dramos teatro pranešime cituojamas J. Stromgrenas.

„Durys“ režisūriniu, choreografiniu požiūriu – atviras kūrinys. Jame naudojama Stromgreno darbuose dažna neegzistuojanti kalba – kaip papildomas spektaklio štrichas, verbalizuojantis ribą tarp beprasmybės ir prasmės, kuriantis rišlumo iliuziją, padedantis aktoriams užmegzti organišką tarpusavio komunikaciją, žiūrovui paliekant malonumą įsivaizduoti žodžių, sakinių, monologų ir dialogų, kuriuose pasigirsta ir tikri aktorių vardai, ir konkrečias kalbas primenančios intonacijos, prasmę. Įsivaizduoti nėra sunku, nes aktorių plastika gyva, įtaigi, choreografiškai abstrakti ir vaidybiškai konkreti tuo pat metu. Judesys tampa ir atskiro personažo kūrimo priemone, ir bendros visų veikėjų sceninės egzistencijos paradigma“, – po spektaklio premjeros rašė šokio kritikas Helmutas Šabasevičius.

Scenovaizdį ir kostiumus šiam spektakliui sukūrė Goda Palekaitė, šviesos dailininkas – Vilius Vilutis, vaidina Diana Anevičiūtė, Žygimantė Jakštaitė, Augustė Pociūtė, Rytis Saladžius, Rasa Samuolytė, Mantas Stabačinskas, Ugnė Šiaučiūnaitė ir Rimantė Valiukaitė.

Kritikė Dovilė Statkevičienė rašė: „Duryse“ džiugina du dalykai – jautri ironija ir iškalbingas žaidimas su kalba. Savita ironija persmelkusi visą Jo Stromgreno kūrybą. Ji grįsta ypač jautriu, giliu žmogaus, kaip psichologinio konstrukto, pajautimu ir drauge – viso sociumo elgesio atidžiu stebėjimu, išryškinant šio elgesio kartotes, suvienijančias visus mus į šypseną keliantį ne Žmogų (iš didžiosios), bet žmogelį (iš mažosios; mažosios dvigubai, jeigu galima). (...)

„Duryse“ visą laiką kamuoja nuojauta, kad kažkas kažkur už akių šypsosi. Ir šypsosi puse lūpų. Būtent puse – ne akivaizdžiai, gal inertiškai. Gal dėl to, kad nebėra ką daugiau daryti. Gal tai šypsosi Jo.„

Spektaklio „Durys“ gastrolėmis Osle rūpinasi Norvegijos sostinėje įsikūrusi kompanija „Jo Stromgren Kompani“, įkurta 1998 metais ir iki šiol laikoma viena sėkmingiausių nepriklausomų grupių Skandinavijoje.

Lietuvoje nacionalinio dramos teatro spektaklis „Durys“ bus rodomas lapkričio 13 dieną Alytaus miesto teatre, lapkričio 14 ir 15 bei gruodžio 29 ir 30 dienomis – Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS