„Nepatogaus kino“ pažadas vaikams – bus verta laukti mokslo metų | KaunoDiena.lt

„NEPATOGAUS KINO“ PAŽADAS VAIKAMS – BUS VERTA LAUKTI MOKSLO METŲ

  • 0

Šiandien Lietuvoje minima tarptautinė vaikų gynimo diena. Gausybė spalvingų renginių ir akcijų kviečia džiaugtis vaikyste bei skatina sąmoningumą apie vaiko teises.

Festivalis „Nepatogus kinas“ šios dienos proga primena, kad rūpintis vaikais svarbu ne tik proginėmis dienomis, ir skelbia, kad jubiliejinio festivalio metu vaikų kino edukacijai bus skiriamas ypatingas dėmesys.

Rudenį vyksiantis dešimtasis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų kino festivalis „Nepatogus kinas“ jauniesiems žiūrovams pasiūlys specialią programą „Dokumentika vaikams“, o mokytojus pakvies į tarptautinį kino edukacijos seminarą.

Programos „Dokumentika vaikams“ filmų personažai – besistengiantys save atrasti vaikai ir paaugliai, savo gyvenimuose bandantys išspręsti panašius klausimus ir problemas. Nors iš pirmo žvilgsnio dokumentinio kino žiūrėjimas gali ir neatrodyti mėgstamiausias paauglių užsiėmimas, tačiau šios programos sudarytojai pažada, kad atrinkti filmai įsimins visam gyvenimui. „Prasidėjo vasara ir moksleiviai tikrai negalvoja apie ateinančius mokslo metus. Tačiau mes intensyviai dirbame, siekdami plėsti kino edukaciją mokykloms, pasiūlyti naujiems mokslo metams įdomaus turinio. Pamatytas dokumentinis filmas gali būti toks pat įsimintinas, kaip ir įdomi knyga ar pokalbis su geru draugu,“ – į filmus kviečia festivalio vadovas Gediminas Andriukaitis.

Aplankyti šią festivalio programą kviečiamos ir mokyklos. Pasinaudodami specialiai sudaryta ir nemokamai platinama metodine medžiaga mokytojai galės klasėse aptarti matytą filmą kartu su moksleiviais. Festivalio metu taip pat bus organizuojamas kino edukacijos seminaras mokytojams apie tai, kaip paversti dokumentinį kiną papildoma mokymo priemone. Mokytojus mokyti iš kino seminare mokys kino edukacijos platformą Čekijoje įdiegę kino festivalio „Vienas pasaulis” (angl. one world) organizatoriai. Registruotis seminare mokytojai bus kviečiami nuo rugsėjo 1-osios dienos.

Vienas svarbių iniciatyvos tikslų – dokumentinį kiną padaryti pasiekiamu mokiniams ne tik festivalio metu, bet ir ištisus metus. Festivalio „Nepatogus kinas” organizatoriai festivalio metu pristatys edukacinę internetinę svetainę nepatogauskinoklase.lt, kurioje užsiregistravę mokytojai ir mokiniai galės pamokų metu nemokamai žiūrėti filmus ir juos aptarti naudodamiesi paruošta metodine medžiaga. Filmus svetainėje bus galima žiūrėti jau nuo spalio mėnesio. „Kino edukacija Lietuvoje nėra naujiena, šia kryptimi dirba kelios organizacijos šalyje. Festivalis „Nepatogus kinas” siekia prisidėti prie kino edukacijos sistemos kūrimo Lietuvoje. Panašios dokumentinio kino svetainės jau keletą metų veikia Čekijoje, Olandijoje ir kitose Europos šalyse. Pasinaudodami dokumentiniais filmais mokytojai ne tik iliustruoja programinių dalykų dėstymą, bet ir moko suprasti bei analizuoti kino kalbą,“ – teigė vienas iš iniciatyvos organizatorių, festivalio „Nepatogus kinas” koordinatorius Justinas Vancevičius.

Plėtodama kino edukacijos pritaikymą, festivalio „Nepatogus kinas” komanda tikisi, kad lankymasis kino teatre bei dokumentinio kino žiūrėjimas pamokų metu taps vis dažnesne praktika mokyklų gyvenime. Viliamasi, kad dokumentinis kinas, kaip mokymo priemonė, bus įtraukta į oficialias mokymo programas ir tokiu būdu prisidės prie švietimo sistemos plėtros. 

GALERIJA

  • „Nepatogaus kino“ pažadas vaikams – bus verta laukti mokslo metų
  • „Nepatogaus kino“ pažadas vaikams – bus verta laukti mokslo metų
Organizatorių archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS