Nobelio premijų teikimo ceremoniją pakeis televizijos transliuojamas renginys | KaunoDiena.lt

NOBELIO PREMIJŲ TEIKIMO CEREMONIJĄ PAKEIS TELEVIZIJOS TRANSLIUOJAMAS RENGINYS

Stokholme įprastai rengiama Nobelio premijų įteikimo ceremonija šiemet pirmą kartą nuo 1944 metų nevyks – dėl koronaviruso pandemijos ją nuspręsta pakeisti televizijoje transliuojamu renginiu, antradienį paskelbė organizatoriai.

Įprastomis sąlygomis laureatai yra pakviečiami į gruodžio mėnesį Stokholme rengiamą iškilmingą ceremoniją, kurios metu jie atsiima medalius ir diplomus iš Švedijos karaliaus rankų.

„Dabartinės aplinkybės ir tebesitęsianti koronaviruso pandemija reiškia, kad šie metai Nobelio premijų istorijoje yra unikalūs. Turime idėją medalius ir diplomus laureatams įteikti saugiai jų gimtosiose šalyse“, – teigiama Nobelio fondo pranešime.

Fondas taip pat sakė, kad tai greičiausiai bus įvykdyta „su ambasadų ar laureatų universitetų pagalba“.

Liepą fondas paskelbė, kad po ceremonijos įprastai rengiamas banketas šiemet atšaukiamas, o visą savaitę iki ceremonijos vykstantys renginiai bus surengti „naujomis formomis“.

Premijų teikimo ceremonija, paskutinį kartą atšaukta tik 1944 metais dėl Antrojo pasaulinio karo, bus pakeista televiziniu renginiu, „kuriame šių metų premijų įteikimas bus supintas su medžiaga iš įvairių pasaulio dalių“.

Antrojo pasaulinio karo metu kai kurios premijos buvo neįteiktos, o kai kurių įteikimas buvo atidėtas, nors Švedija kare nedalyvavo. 1944 metų premijos buvo įteiktos 1945-aisiais, sakė Nobelio muziejaus istorikas Gustavas Kallstrandas.

„Paskutinis kartas, kai Stokholme nebuvo rengiama ceremonija, buvo 1944-ieji, tačiau šiais metais ceremonija vyks, tik ji bus skaitmeninė“, – naujienų agentūrai AFP sakė G. Kallstrandas.

Šių metų medicinos, fizikos, chemijos, literatūros, taikos ir ekonomikos sričių laureatai bus paskelbti spalio 5-12 dienomis.

Anksčiau antradienį Norvegijos Nobelio instituto vadovas Olavas Njolstadas sakė, kad taikos premijos įteikimo ceremonija, įprastai gruodį rengiama Osle, šiemet bus mažesnio masto. Ji dėl pandemijos buvo perkelta iš Oslo rotušės pagrindinės salės į mažesnę Oslo universiteto auditoriją.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS