Oksfordo žodynas išrinko metų žodį – „klimato nepaprastoji padėtis“ | KaunoDiena.lt

OKSFORDO ŽODYNAS IŠRINKO METŲ ŽODĮ – „KLIMATO NEPAPRASTOJI PADĖTIS“

  • 0

Oksfordo anglų kalbos žodynas frazę „klimato nepaprastoji padėtis“ (angl. climate emergency) išrinko 2019 m. žodžiu.

„Laureatas“ aplenkė kitus su klimatu susijusius pasakymus, kaip „klimato krizė“ (angl. climate crisis), „ekologinis nerimas“ (angl. eco-anxiety) ir „skrydžio gėda“ (angl. flight shame).

Oksfordo žodyne „klimato nepaprastoji padėtis“ apibrėžiama kaip „situacija, reikalaujanti skubių veiksmų mažinti ar sustabdyti klimato kaitą ir išvengti potencialiai negrįžtamos žalos aplinkai“.

Oksfordo leksikografai šią frazę metų žodžiu išrinko, nes ji atspindi 2019-ųjų „etosą, nuotaiką ir rūpestį“. Ši frazė esą „turi potencialo tapti kultūrai svarbiu terminu“.

„Mūsų tyrimai rodo reikšmingą eskalaciją kalboje, kurią žmonės vartoja reikšdami informaciją ir idėjas, susijusias su klimatu, – sakoma Oksfordo žodyno pranešime. – Tai aiškiausiai parodo „klimato nepaprastosios padėties“ iškilimas 2019 m.“

Oksfordo tekstyno duomenys rodo, kad ši frazė iškilo iš sąlyginės nežinomybės ir tapo vienu svarbiausių ir labiausiai aptariamų šių metų terminų.

Žodyno „trumpajame sąraše“ dominavo su klimatu ir aplinka susiję žodžiai, tokie kaip „išnykimas“ (angl. extinction), „nulinis“ (angl. net-zero) ir „augalinis“ (angl. plant-based).

Anksčiau šiemet su Oksfordo žodynu konkuruojantis Collins žodynas metų žodžiu paskelbė „klimato streikas“ (angl. climate strike). Šio žodžio vartojimas 2019 m. padažnėjo šimteriopai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS