Pandemijos į kampą įsprausti teatro aktoriai: gaila, kad kultūra valstybei ne prioritetas | KaunoDiena.lt

PANDEMIJOS Į KAMPĄ ĮSPRAUSTI TEATRO AKTORIAI: GAILA, KAD KULTŪRA VALSTYBEI NE PRIORITETAS

  • 0

Per karantiną teatrams liko tik repeticijos. Nacionalinio dramos teatro aktoriai repetuoja spektaklį pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę „Miegantys“. Šią premjerą žiūrovai turėtų išvysti, kai pandemojos suvaržymai atsilaisvins ir teatrai atvers duris, praneša LNK.

Anot aktorės Tomos Vaškevičiūtės, situacija šiuo metu – kritinė, tačiau tikėdamasi geriausio ji su užsispyrimu ruošiasi ateities spektakliams.

„Labai gaila, kad tai visiškai nėra prioritetas valstybei. Apie kultūrą tarsi išvis nediskutuojama – ji palikta savieigai tarsi paskutinėje vietoje. Manau, kad žmonėms labai trūksta kultūros“, – apmaudo neslėpė T. Vaškevičiūtė.

Aktorė Aistė Zabotkaitė džiaugiasi bent tuo, kad per pandemiją neprarado darbo. „Teatro etatinė alga man labai gelbėjo – galėjau susimokėti nuomą, galėjau susimokėti už maistą. Ir vis dėlto, kad ir kaip keistai beskambėtų – ir 2020-aisiais ir 2021-aisiais, kurių praėjo jau beveik keturi mėnesiai, vis tiek menas kažkaip vyksta“, – sakė ji.

Aktorės tikisi, kad artimiausiu metu ir teatrai atgis. „Jeigu jūs klausiate, kokios mano ateities svajonės, tai, be abejo, kad kuo greičiau visa tai pasibaigtų, kad valstybė atkreiptų dėmesį į mūsų sritį, ir kad tai taptų prioritetu. Taip pat, kad atsidarius teatrams, ateitų labai daug žmonių“, – turimus norus vardijo T. Vaškevičiūtė.

„Tikiuosi, kad visi mes kuo greičiau pasiskiepysime. Tikiuosi, kad valstybė į tai įdės pastangų...“ – tarstelėjo A. Zabotkaitė.

Nacionalinio dramos teatro Meno vadovas Oskaras Koršunovas įsitikinęs, kad teatras skirtingai nei kitos meno rūšys yra momentinis – vaidybinės gyvasties ir šviežumo neįmanoma įrašyti ir išsaugoti geresniems laikams. Todėl dabartiniai draudimai ir spektaklių nebuvimas stipriai apsunkina teatro egzistavimą.

„Mes repetuojame, dirbame, ir, žinoma, jausmas savotiškai keistas, nes jau esu surepetavęs keletą spektaklių – jie yra padaryti, surepetuoti, atidėti, užkimšti. Na, bet teatras – ne vynas – gali ir surūgti, nesulaukti tos datos, kada pagaliau galėsime išeiti, rodytis“, – LNK sakė O. Koršunovas.

Pagal dabartinę tvarką, teatrai galėtų atsidaryti tik, kai susirgimų skaičius neviršys 200 susirgimų šimtui tūkstančių. Pasak Nacionalinio dramos teatro Meno vadovo, jei ši nuostata nesikeis, teatrai gali neatsidaryti niekada.

„Yra tam tikri metai, kada jie gali suvaidinti kažkokius vaidmenis, o po to jau nebegali suvaidinti. Labai dramatiška situacija – jeigu trečia banga, jeigu dar užsitęs viskas metams, duok Dieve, grįžti visiems po tos pandemijos, bet mes sugrįžę, jau neberasime to, kas buvo“, – įsitikinęs O. Koršunovas.

Kultūros ministras sako, kad norėta teatrus atidaryti jau nuo balandžio. Tačiau dabar tai lieka tik planai.

„Skepsio įnešė vėl pablogėjusi pandeminė situacija, ir, kaip jau buvo minėta, iki Velykų jokie atlaisvinimai nėra svarstomi, bet būtent teatrai ir panašios erdvės tikrai yra jau na, pirmi eilėje. Ir, manau, kad jei ir bus kokie atlaisbinimai, tai nuo jų ir bus pradėta“, – teigė S. Kairys.

Seimo opozicija siūlo atverti teatrus žmonėms, jei jų COVID-19 testas, padarytas prieš parą, – neigiamas. Taip pat persirgusiems ar paskiepytiems. Anot kultūros ministro, Vyriausybė į suvaržymus žiūri lanksčiai. Pasak S. Kairio jei viruso plitimas bus suvaldytas, galima tikėtis, kad apsilankyti spektaklyje bus galima jau balandį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS