Partenono fragmentas repatrijuotas iš Sicilijos į Graikiją | KaunoDiena.lt

PARTENONO FRAGMENTAS REPATRIJUOTAS IŠ SICILIJOS Į GRAIKIJĄ

Graikija pirmadienį pasveikino Italiją sugrąžinus Partenono marmuro fragmentą ir paragino Britų muziejų pradėti derybas grąžinti šiame muziejuje laikomas archeologinio paminklo dalis.

Graikijos kultūros ministerija pranešė, kad 2500 metų senumo fragmentas buvo grąžintas iš Sicilijos muziejaus kaip „užstatas, o ne paskola“ ir liks Graikijos sostinėje ateinančius aštuonerius metus.

Ministras pirmininkas Kyriakas Mitsotakis sakė, kad pripažįstant tokį gestą į Antonino Salino muziejų Palerme bus išsiųsti du „labai svarbūs eksponatai“. Jis pasveikino tai kaip „labai svarbų žingsnį“ siekiant galutinio Graikijos tikslo – susigrąžinti didelę Britų muziejuje saugomą Partenono skulptūrų kolekciją.

„Manau, kad tai taip pat atveria kelią Britų muziejui pradėti rimtas diskusijas su Graikijos valdžios institucijomis ir rasti abiem pusėms priimtiną sprendimą“, – sakė K. Mitsotakis Akropolio muziejuje, kuriame Partenono skulptūros saugomos nuo 2009 metų. „Anksčiau ar vėliau tai įvyks“, – pridūrė jis, cituodamas tam palankias nuomonių apklausas Jungtinėje Karalystėje.

Fragmentas – pėda ir apatinė skulptūros, manoma, vaizduojančios medžioklės deivę Artemidę, tunikos dalis grąžinta muziejui susitarus su Graikijos kultūros ministerija. Jis buvo XIX amžiaus Didžiosios Britanijos konsulo Sicilijoje ir Maltoje Roberto Fagano kolekcijoje, iki kol muziejus jį įsigijo 1836 m., pranešė Graikijos premjero biuras.

Partenono šventykla Akropolyje buvo pastatyta V amžiuje prieš Kristų, siekiant pagerbti Atėnų globėją deivę Atėnę. Kai 1687 m. Venecijos bombardavimas ją iš dalies sunaikino, 1800-ųjų pradžioje škotų didiko Thomaso Bruce'o, žinomo kaip lordas Elginas, įsakymu, darbininkai nuo paminklo nuėmė ištisus frizus. Elginas pardavė marmurines skulptūras Didžiosios Britanijos vyriausybei, kuri 1817 m. perdavė jas Britų muziejui, ten jie iki šiol yra vieni labiausiai vertinamų eksponatų.

Londonas seniai ginčijasi, kad skulptūros buvo paimtos gavus tuo metu Graikiją valdžiusių turkų Osmanų leidimą, tačiau Atėnai tikina, kad jos buvo pavogtos.

Kovo mėnesį duodamas interviu Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas atmetė galimybę grąžinti skulptūras Graikijai. Jis sakė, kad Didžioji Britanija jas įsigijo teisėtai ir jos teisėtai priklauso Britų muziejaus patikėtiniams. Po susitikimo su K. Mitsotakiu lapkritį B. Johnsonas pakartojo, kad šį klausimą turi spręsti Britų muziejaus patikėtiniai, o ne Didžiosios Britanijos vyriausybė.

Atėnai, kuriuos šiuo klausimu palaiko daugybė įžymybių, ne kartą sakė nenorintys imtis teisinių veiksmų, kad išspręstų šį skaudų ginčą. Jie ragina Jungtinių Tautų kultūros agentūrą UNESCO būti tarpininke, tačiau Britų muziejus šį pasiūlymą atmeta.

Mažesnės Partenono frizo kolekcijos ir fragmentai taip pat yra Luvre bei Kopenhagos, Miuncheno, Vatikano, Vienos ir Viurcburgo muziejuose.

 

GALERIJA

  • Partenono fragmentas repatrijuotas iš Sicilijos į Graikiją
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS