Pavogtas senovės Egipto šventiko sarkofagas iš Niujorko sugrįžo į Kairą | KaunoDiena.lt

PAVOGTAS SENOVĖS EGIPTO ŠVENTIKO SARKOFAGAS IŠ NIUJORKO SUGRĮŽO Į KAIRĄ

  • 0

Per pačią 2011 metų Egipto revoliucijos sumaištį pavogtas ir iš Niujorko muziejaus sugrįžęs šventiko Nedžemancho sarkofagas nuo antradienio vėl eksponuojamas Kaire.

Paauksuotas 1,8 metro aukščio sarkofagas žinomas ne tik kaip istorinė kultūros vertybė: jo paieškos padėjo išaiškinti tarptautinį kontrabandos tinklą.

Ptolemajų laikotarpiu, trukusiu II-I a. prieš mūsų erą, sukurtas puošnus medinis paauksuotas karstas buvo skirtas dievo Herišefo, vaizduojamo žmogaus pavidalo, bet su avino galva, vyriausiajam šventikui Nedžemanchui.

Raižiniais puoštas auksu švytintis artefaktas nuo 2017 metų buvo laikomas Niujorko Metropolitano meno muziejuje, įsigijusiame jį iš vieno Paryžiaus meno dirbinių pirklio už maždaug 3,5 mln. eurų.

Tačiau vasarį muziejui teko išimti vyriausiojo šventiko sarkofagą iš ekspozicijos, gavus informacijos, kad minėtas eksponatas buvo patekęs į tarptautinio meno kontrabandininkų tinklo rankas.

2011 metais, kai buvo nuverstas daug metų Egiptą valdęs prezidentas Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas), sarkofagas dingo iš pietinės al Minjos provincijos centro.

Iš Egipto seniena pateko į Jungtinius Arabų Emyratus, Vokietiją, kol galiausiai atsidūrė Prancūzijoje.

„Labai džiaugiuosi, kad šis eksponatas sugrįžo į Egiptą... Mes vėliau sužinojome visas šios vagystės detales“, – per sarkofago atidengimo ceremoniją Nacionaliniame Egipto civilizacijos muziejuje sakė Senienų apsaugos aukščiausiosios tarybos generalinis sekretorius Mostafa Waziri (Mostafa Vaziris).

Egiptas siekia reklamuoti savo gausų archeologinį paveldą, siekdamas atgaivinti ekonomikai itin svarbų turizmo sektorių, gerokai nukentėjusį dėl šalyje po revoliucijos prasidėjusios politinės suirutės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS