L. Mikalauskas: mirė P. Bingelis. Kas kaltas? Ogi mes patys | KaunoDiena.lt

L. MIKALAUSKAS: MIRĖ P. BINGELIS. KAS KALTAS? OGI MES PATYS

  • 20

Sekmadienį mirus iškiliam Lietuvos chorvedžiui Petrui Bingeliui, neslėpdamas didelio šios netekties kartėlio dainininkas Liudas Mikalauskas pasidalijo jautriomis mintimis. Žinomas vyras įsitikinęs – dėl kultūros pasaulį krečiančių mirčių kalti šios srities atstovai, kurie dėl meno rizikuoja savo paties sveikata.

„Šiandien mirė Bingelis... Kas kaltas? Ogi mes patys. Sakau tai iš širdies, nes šiandien labai skauda. Kalti mes patys, nes savo veikimu raginom ir kitus veikti. Bijodami, kad neįvykdysim visų projektų, neišnaudosim finansavimo, nepasieksim šių metų užsibrėžtų tikslų, negalėsim perkelti dotacijų, veikėm, dirbom, skubėjom išleisti premjeras, padaryti įrašus, rizikavom ir neišdrįsom prisėsti keletą mėnesių“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė dainininkas.

Pasak L. Mikalausko, kūrėjai galvoja, kad publika neištvers be jų kuriamo meno, todėl šie rizikuoja vienas kito sveikata.

„Provokavom Kultūros ministeriją priimti kitokias nei SAM rekomendacijas, neva mūsų darbo pobūdis reikalauja, kad būtų leidžiama dirbti po daugiau nei dešimt asmenų. Bandėm ieškoti papildomų įstaigos plotų įtraukiant „sandėliukus“, kad tik užtektų po dešimt kvadratinių metrų vienam atlikėjui, o galų gale vis tiek repetuodavom vienoje erdvėje. Teatruose, filharmonijose, choruose ieškojom ir ieškojom galimybių dirbti darbus reikalaujančius, kad vienoje erdvėje būtų dešimtys žmonių. O reikėjo pasėdėti namie. Reikėjo, nes šiandien skauda! Veikėm ir savo veikimu provokavom kitus veikti“, – apmaudo neslėpė žinomas vyras.

Jis akcentavo, kad taip veikė ir Kauno choras siekdamas paruošti suplanuotas programas, padaryti įrašus.

O reikėjo pasėdėti namie. Reikėjo, nes šiandien skauda! Veikėm ir savo veikimu provokavom kitus veikti.

„Nes juos neva būtina padaryti, kitaip juk negalima, nes liksi nesuprastas. Kaip išeisi į nuotolinį, jei kiti dirba pilnu pajėgumu. Nemokėjom prisitaikyti, nemokėjom pakeisti darbo pobūdžio, rinkomės, rizikavom. Nereikalingos tokios premjeros, nereikalingos tokios repeticijos, nereikalingi tokie įrašai dėl kurių šiandien neturime Petro Bingelio. O galėjom stabtelti, palaukti ir po pandemijos susitikę dar kartą pilnose salėse sudainuoti Carmina Burana. Viskas, to nebebus. Žinau, kad bus piktų, kad bus sakančių, kad turime rodytis dainuoti ir šokti bet kokiu atveju, bet man šiandien žiauriai gaila... Ir tai dar ne pabaiga... Ilsėkitės ramybėje, brangus Maestro, be Jūsų Kaunas ir Lietuva jau nebetokie“, – širdgėlą dėl netekties liejo L. Mikalauskas.

Primename, kad P. Bingelis mirė eidamas 78-uosius metus. COVID-19 Maestro sirgo kelias pastarąsias savaites: iš pradžių buvo gydomas LSMU Kauno ligoninėje, sveikatos būklei pablogėjus, pervežtas intensyviam gydymui į Kauno klinikas.

Medikai neteikė guodžiančių vilčių – užsikrėtusio garsaus kauniečio būklė buvo sunki. Ypač nedaug jų liko P.Bingeliui patekus į reanimaciją – susidėjo ir plaučių uždegimas, ir kitos komplikacijos.

„Sunki situacija, gydytojai daro viską, ką gali, belieka laukti, kol pradės sveikti“, – ateidavo šykščios žinios.

Deja, šįkart akistata su klastingu virusu buvo lemtinga. Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyr. dirigentas išvengė COVID-19 užkrato, kai šis buvo įsisukęs į chorą rugpjūtį.

Paskutinį kartą choras buvo susirinkęs dar prieš Vėlines. Tą savaitgalį daugiau narių pradėjus jausti peršalimo simptomus, repeticijos visą lapkritį buvo rengiamos tik nuotoliniu būdu.

Po Vėlinių visiems choro nariams buvo atlikti koronaviruso testai.

Visi kiti choro nariai, kuriems lapkritį nustatytas COVID-19, jau yra pasveikę. Nors P.Bingelio tyrimo atsakymas tuomet buvo neigiamas, virusas jį pasivijo vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

kaunietis

būkite sveikas ir šeima

Piliečiui,

džiaukis, kad "negavai" koronos...Snarglys bėga ir išbegs...O nuo koronos mirusių, sudegint juos, mėnesio eilė...Kūnai štabeliuojami fūrų refrežeratoriuose...Laukia, kol sukūrens...Kiek - nežinia???

ADAS

Aciu Mikalauskui, pasakiusiam skaudzia tiesa,kuri beveik visiems yra aiski,bet meno pasaulis nenori pripazinti.Atrodo mirtis yra maziau svarbi negu kinas ,spektaklis,baletas.Sedekit namie,skaitykit,ziurekit per interneta ar televizija ir filmus,ir spektaklius.Nereikia puotos maro metais...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS