Rašytojų sąjungos leidykla siūlo žiemiškas knygų dovanas | KaunoDiena.lt

RAŠYTOJŲ SĄJUNGOS LEIDYKLA SIŪLO ŽIEMIŠKAS KNYGŲ DOVANAS

  • 0

Leidinių tokia įvairovė ir gausa, tarp jų lengva paklysti. Ypač prieš Kalėdas, kuomet norisi bičiuliui ar artimam savo padovanoti knygą, kuri nuoširdžiai pradžiugintų. Rinkdami tinkamiausias galite užtrukti, todėl lengvindama šią užduotį Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla jums paruošė trumpą savo naujausių ir įsimintinų knygų gidą. Čia rasite aiškius žanrų riboženklius, trumpas knygų istorijas ir tai, kas gali puikiai papildyti jūsų būsimų dovanų sąrašą.

Naujausi ir akis į dangų kviečiantys pakelti romanai

Naujausias rašytojos Undinės Radzevičiūtės romanas „Minaretas ir 7“ – viena laukiamiausių pastarojo laiko Rašytojų sąjungos leidyklos naujienų. Aštuntoji Europos sąjungos premijos laureatės knyga klausia, kaip rašytoją veikia ir keičia triukšmas, tyla, vieta, konfliktai, kas nutinka, kuomet jis susiduria pats su savimi. Naujas U. Radzevičiūtės romanas patiks ne tik jos kūrybos gerbėjams, bet ir literatūros gurmanams. Kita ne mažiau ryški, daugiasluoksnė ir įsimintina knyga yra australų rašytojo Trent Dalton romanas „Visi mūsų tviskantys dangūs“. Pirmasis autoriaus kūrinys „Berniukas nuryja visatą“ sužavėjo skaitytojus daugelyje pasaulio šalių, buvo įvertintas ne viena Australijos literatūros premija. Romane „Visi mūsų tviskantys dangūs“ T. Dalton pina istoriją apie dovanas, kurios nukrinta iš dangaus, apie prakeiksmus, kuriuos išsikasame iš žemės, ir paslaptis, kurias slepiame širdyje. Tai hipnotizuojančio grožio knyga, mažų mažiausiai išsyk pavadintina klasika, ją, kaip ir pirmąją, iš anglų kalbos vertė Povilas Gasiulis.

Žurnalistės ir rašytojos Vitos Vilimaitės Lefebvre Delattre romanas „Kvėpuoti kitais“ – debiutinis, iki šiol autorė buvo išleidusi publicistikos knygą „Šešeri metai Saigone. Neužmirštamas gyvenimas Vietname“. Romane, parašytame Paryžiuje, skleidžiasi moters istorija. Pasiklydusios moters. Ji gyvena svetimame mieste, svetimoje kultūroje, o bandydama rasti vietą pamažu pradeda tolti nuo šeimos, galiausiai – nuo savęs. Trokšdama pritapti romano veikėja persiima aplinkinių žmonių savybes, emocijas, mintis, ji ima kvėpuoti kitais. „Kvėpuoti kitais“ – tai romanas, priversiantis pagalvoti, o gi kvėpuojame mes patys. Kita knyga, puikiai tinkanti pasinerti į apmąstymą ir būtį – tai poeto Donaldo Kajoko romanas „Skudurėlių šventė“. Tai mažytė poeto kūrybos gerbėjų šventė. Romanas kelia neišvengiamą mirties slėpinio klausimą, svarsto apie nykstamybę, būdingą, pasak R. M. Rilke’s, ir mums, nykstamiausiems, apie vilties ir tikėjimo vos pastebimus brangakmenius. Lėtesnių ir gilesnių tekstų mėgėjams – „Skudurėlių šventė“ sukurs būtent tokį pasaulį.

Literatūriniais spragėsiais ir poilsio knygomis vadinami trileriai

Rašytojas Hans Rosenfeldt vadinamas įtampos kūrimo meistru. O puikus to pavyzdys – naujausias autoriaus trileris „Vilkų vasara“ (iš švedų k. vertė Virginija Jurgaitytė). Tai aukštos kokybės kriminalinis trileris, kuriame autorius perteikia atšiauriausią gamtą ir daugybę socialinio būvio aspektų. Keliamės kur šilčiau ir vartome rašytojo, slapyvardžiu Alex Filnay trilerį „Visos tavo baimės“ (iš anglų k. vertė Inga Čepulienė). Tai tikra literatūrinė bomba, intriguojantis pasakojimas apie tikrąją šeimos prasmę, joje slypinčią meilę, ištikimybę ir...apgavystes! Trilerį A. Finlay įkvėpė parašyti „Netflix“ platformoje žiūrėta dokumentika, o vos pasirodęs jo literatūrinis debiutas susilaukė didžiulio tarptautinio pripažinimo, šiuo metu jau išverstas į daugiau kaip dvylika kalbų.

Dar vienu puikiu debiutu pasaulį nustebino ir rašytoja Harriet Tyce, parašiusi trilerį „Raudonasis apelsinas“. Dėmesį kaustantis pasakojimas paremtas ilgų advokatės darbo metų patirtimi, jame kuriami itin įtikinami personažai ir nenuspėjami jų poelgiai. Knygą iš anglų kalbos vertė Dalia Paslauskienė. Ir paskutinė, bet turbūt populiariausia Rašytojų sąjungos leidyklos leidžiamų trilerių autorė – B. A. Paris. Ją atpažįsta ne vienas šio žanro mėgėjų, kurio dėmesį autorė užsitarnavo jau pirmąja knyga „Anapus uždarų durų“. Šiemet skaitytojų prašymu šis trileris buvo perleistas, taip pat pasirodė naujausia B. A. Paris knyga „Psichoterapeutas“ (iš anglų k. vertė Irena Jomantienė ir Milda Dyke). „Psichoterapeutas“ skaitytojus nukelia į uždarą privačių namų teritoriją vadinamą Ratu, kur kvapą gniaužiančio psichologinio siužeto vingiuose įtaigiai narpliojami po, atrodytų, visiškai įprastos kasdienybės šydu slypintys šokiruojantys dalykai.

Leidėjų nuotr.

Spalvingas knygos pasaulis – dovanos mažiesiems skaitytojams

Marie Voigt knygelė „Švieselė, sužibusi naktį“ 3–5 metų skaitytojus pakvies į nuostabią kelionę per tamsą ir paragins drąsiai žengti į ją drauge su knygos herojais. Sunku numanyti, kokie išbandymai jų laukia, bet drąsiai ženkite su jais. Taip išmoksite nebebijoti, sužinosite, kaip mažose širdelėse įsižiebia didelė draugystė, ir nejučia atsidursite... džiugių sapnų pasaulyje. Drąsos ir pastabumo pareikalaus ir Anne Scheller knyga-pabėgimo kambarys „Pabėgimo mokykla. Burtų knyga“, kuri 7–8 metų galvočiams padės ugdyti skaitymo ir mąstymo įgūdžius. Išsprendę knygoje paslėptas užduotis padėsite Anei, Tomui ir Katai ištrūkti iš pabėgimo kambario. Dar vyresniems skaitytojams ir drąsuoliams įvairias paslaptis atvers švedų rašytoja Kristina Ohlsson knygoje „Vaiduoklių namo paslaptis“. Ši įtaigi detektyvinė istorija leis skaitytojams drauge su knygos personažais sustabdyti paslaptingąjį kolekcininką ir išgelbėti Kalėdas. Jei tik nebus per vėlu.

O kam kam nebus per vėlu, tai poetės Ramutės Skučaitės poezijai. Naujoji poetės knyga „Liepos mėnesį po liepa“ – tikroji etikos ir estetikos mokykla patiems mažiausiems, ir ne tik jiems, bet ir jų tėveliams, kurių ne vienas yra išaugęs su šios nuostabios poetės eilėraščiais. Knygoje eilėraščiai prabyla smagia ir rimuota kalba, pasakoja apie gyvūnus ir juos supantį pasaulį, apie besikeičiančius metų laikus ir su tuo susijusius džiaugsmus ir rūpesčius. Čia mažieji skaitytojai sutiks lapę, kurmį, ežį, pelę, gyvatėlę ir kitus eilėraščių veikėjus. Ramios intonacijos ir neįkyri išmintis, gebėjimas pamatyti grožį ir parodyti jį kitam žmogui, gyvosios ir negyvosios gamtos, buities daiktų prakalbinimas – stiprioji autorės poetikos pusė.

Knygos sau pačiam – kvėpuoti lengviau ir gyventi šviesiau skatinanti literatūra

James Nestor „Kvėpavimas“ leis išsiaiškinti, kas gi mums nutiko, kad nebemokame naudotis įgimtu fundamentaliu gebėjimu – kvėpavimu. Ir atsakymus autorius randa anaiptol ne pulmonologijos laboratorijose, kaip galėtume tikėtis, bet veikiau purvinose senovinių kapinynų kasinėjimų vietose, slaptose sovietinėse įstaigose, chorinio dainavimo mokyklose, smogo pritvinkusiose didmiesčių gatvėse. Knygos autorius susitinka su žmonėmis, praktikuojančiais tokias senovines slaptas kvėpavimo praktikas kaip pranajama, sudaršano krija ar tummo – ir suburia plaučių specialistus, kad šie moksliškai ištirtų su kvėpavimu susijusius ir ilgus amžius gyvavusius tikėjimus (iš anglų k. vertė Elena Macevičiūtė ir Eduardas Macevičius). Pradėję taisyklingiau kvėpuoti, pagerinę savo sporto rezultatus ir net kiek patiesinę stuburą, atsigręžiame į savo sielą. Jogo Sadhguru knygoje „Vidinė inžinerija“ rasite galingus klasikinės jogos mokslo instrumentus, kurie kiekvienam padės keisti savo gyvenimą, jo suvokimą ir tapti savo džiaugsmo architektu. Pasak knygos autoriaus, jums net nereikia šia knyga tikėti, tiesiog išmokite ja naudotis. Vienintelis sprendimas dorotis su žmoniją ištinkančiomis negerovėmis – keisti save. „Vidinė inžinerija“ yra knyga, kurią skaitydami galite tapti tiesiog laimingesni (iš anglų k. vertė Agnė Sūnaitė).

O laimės, gerumo ir ramybės pojūtį gali suteikti ir dar viena knyga. Tai Tenzino Geičės Tetongo knyga „Jo Šventenybė XIV Dalai Lama“. Knygoje Jo Šventenybės artimas pagalbininkas, šeimos draugas ir ilgametis bendražygis atskleidžia ne tik Jo Šventenybės rato žmonių pavaizduotą Dalai Lamos portretą, bet ir pačių tibetiečių lūpomis pasakotą kupiną neramumų Tibeto istoriją. Čia atskleidžiama turtinga jo kultūra ir svarbiausi budizmo mokymo principai (iš anglų k. vertė Saulius Repečka). Nepraleisime progos pristatyti ir netrukus pasirodysiančią leidyklos naujieną – tai Elvinos Baužaitės sudarytą „Tiesos vertikalę“ – knygą apie aktorių Vytautą Anužį. Ši knyga yra teatro meno asmenybės biografija ir aktoriaus kūrybinės esaties manifestas, apimantis žmogaus formavimąsi, ugdymo fundamentą ir skirtingų teatro meno elementų bei įvairių teatrinių patirčių visumą.

Leidėjų nuotr.

Trumpa literatūrinė akimirka su knyga – poezija ir esė

Olgos Tokarczuk naujausia knyga „Jautrusis pasakotojas“ – tai eseistikos rinkinys. Tarp pateikiamų esė įkomponuoti ir kelių viešų paskaitų, įskaitant ir Nobelio kalbą, tekstai. Tai pirmoji autorės knyga, pasirodžiusi po to, kai ji buvo apdovanota Nobelio literatūros premija. Ši knyga – tai ir unikalus rašytojos kvietimas į savo kūrybos užkulisius, ir refleksijos apie šiuolaikinį pasaulį. Be kita ko, gvildenamos tokios temos kaip kelionės, žmonių požiūris į gyvūnus, kūrybinis procesas ir literatūros galia. Knygoje esančius tekstus iš lenkų kalbos išvertė Rimvydas Strielkūnas, Birutė Jonuškaitė ir Vyturys Jarutis.

O pabaigai, keletas poezijos knygų. Neseniai pasirodė antroji poetės Linos Buividavičiūtės eilėraščių knyga „Tamsieji amžiai“. Knygos išskirtinumas – joje drįstama liestis prie mažiau lietuvių poezijoje atvirai artikuliuotų patirčių – ribinio seksualumo, sudėtingos motinystės, psichikos sveikatos problemų. Eilėraščiai atliepia sudėtingą, šešėlinį moters pasaulį. Kultūros intertekstai čia savitai interpretuojami, kuriant unikalias poetinio pasaulio prasmes. Ne mažiau prasmingi, tik daug šviesesni poetės Ramutės Skučaitės tekstai jos naujoje eilėraščių knygoje „Buvau atėjus“. Ją savo skaitytojams poetė paruošė savo 90-ojo jubiliejaus proga. Poezijos lentyną siūlome papildyti ir kūrybinio įkvėpimo ieškoti ir Aivaro Veiknio knygoje „Mamuto medžioklė“ – ketvirtoji ir, galima teigti, kertinė Aivaro Veiknio poezijos knyga, kurioje daug dėmesio skiriama ne tik formai, eilutės skambesiui, ritmui, bet ir eilėraščio pasakojimui, jo istorijai.

Kad ir ką išsirinksite, linkime nenuspėjamų kelionių, neįsivaizduojamų gyvenimų ir neišdildomų patirčių, net jei jos vyktų tik knygų puslapiuose.

GALERIJA

  • Rašytojų sąjungos leidykla siūlo žiemiškas knygų dovanas
  • Rašytojų sąjungos leidykla siūlo žiemiškas knygų dovanas
Leidėjų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS