Retas Stradivarijaus smuikas parduotas už beveik rekordinę 15,3 mln. dolerių sumą | KaunoDiena.lt

RETAS STRADIVARIJAUS SMUIKAS PARDUOTAS UŽ BEVEIK REKORDINĘ 15,3 MLN. DOLERIŲ SUMĄ

Retas Stradivarijaus smuikas, priklausęs rusų kilmės amerikiečiui virtuozui ir naudotas filmo „Ozo šalies burtininkas“ garso takelyje, ketvirtadienį aukcione Niujorke buvo parduotas už 15,3 mln. dolerių (14,5 mln. eurų).

Kaip pranešė aukcionų namai „Tarisio“, minėta suma yra šiek tiek mažesnė nei tokio instrumento rekordas.

Meistras Antonio Stradivarius (Antonijus Stradivarijus) šį smuiką pagamino 1714 metais, vėliau jis priklausė Toschai Seideliui (Tošai Seideliui). Muzikantas ne tik juo grojo 1939 metais Holivudo klasika tapusiame filme, bet ir mokė savo garsųjį mokinį Albertą Einsteiną (Albertą Einšteiną).

„Šis smuikas skambėjo greta didžiojo mokslininko, kai jie grojo kvartetus Alberto namuose Prinstone, Naujajame Džersyje“, – sakė Jasonas Price'as (Džeisonas Praisas), „Tarisio“ įkūrėjas.

Ketvirtąjame dešimtmetyje į Jungtines Amerikos Valstijas emigravęs T. Seidelis ir nuo nacių režimo Europoje pabėgęs A. Einsteinas 1933 metais dalyvavo Niujorke surengtame koncerte, skirtame pabėgusiems Vokietijos žydų mokslininkams paremti.

Iš tūkstančių A. Stradivarius sukurtų instrumentų šiandien žinoma apie 600.

„Daugelis iš jų yra muziejuose, daugelis – fonduose. Ir jie yra tokioje padėtyje, kad jų nebus galima parduoti“, – sakė J. Price'as.

„Yra keletas rinktinių smuikų, kurie žinomi kaip Auksinio laikotarpio pavyzdžiai. Jie buvo sukurti maždaug nuo 1710 iki 1720 metų, – pasakojo jis. – Ir dažniausiai tai yra tie, kurių labiausiai trokštama ir kurie labiausiai vertinami.“

Anksčiau smuikas priklausė Munetsugu kolekcijai Japonijoje. „Tarisio“ neatskleidė, kas naujasis pirkėjas.

Stradivarijaus smuiko rekordas aukcione buvo pasiektas 2011 metais, kai instrumentas, pakrikštytas „Lady Blunt“ Londone buvo parduotas už 15,9 JAV dolerių (15 mln. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS