Rusija ir Ukraina susikivirčijo dėl pasakų | KaunoDiena.lt

RUSIJA IR UKRAINA SUSIKIVIRČIJO DĖL PASAKŲ

Rusija ir Ukraina įsivėlė į keistą ginčą dėl tautosakos: abi šalys tvirtina, kad populiarūs pasakų veikėjai priklauso joms.

Nesutarimai kilo tuomet, kai Rusijos organizacija, norėdama pasipelnyti, išleido „Rusijos pasakų žemėlapį“, kuriame pažymėtos su populiarių pasakų veikėjais susijusios šalies vietovės. Organizacija ketino po nurodytas vietas rengti ekskursijas, rašo telegraph.co.uk.

Žemėlapyje pažymėta 17 Rusijos miestų, kuriuos jo autoriai apibūdino kaip daugiau kaip 20 pasakų veikėjų, žinomų ir mėgiamų visoje buvusioje Sovietų Sąjungoje, namus.

Tačiau Ukrainos kelionių agentūra, kiek anksčiau šiais metais išleidusi savo šalies pasakų žemėlapį, teigia, kad mažiausiai trys „rusų“ pasakų herojai iš tiesų yra ukrainiečiai ir apkaltino rusus vagiant Ukrainos paveldą.

„Nelaimei, tautosakos paveldo nereguliuoja tarptautinės normos ar intelektinės nuosavybės teisės. Todėl galime tik apgailestauti, kad mūsų kolegos Rusijoje ukrainietiškų pasakų herojus laiko savais. Mes iš savo žemėlapio jų netrinsime“, – teigė ukrainietiško žemėlapio kūrėja Marina Primenko.

Tarp ginčytinų pasakų veikėjų – viduramžių riteris Ilja Murometsas, garsėjantis antžmogiška stiprybe, raiba višta, dedanti auksinius kiaušinius, Kolobok – kalbanti bandelė, vis pabėganti nuo ją suvalgyti norinčių žvėrių.

Rusiškojo žemėlapio kūrėjas atmetė Ukrainos skundus, pavadindamas juos „kvailyste“. „Visi trys herojai priklauso mūsų pasakų žemėlapiui ir niekus nedings. Egzistuoja rimtos priežastys, kodėl kiekvienas jų ten yra. Žemėlapį kurti padėjo regionų ekspertai ir mitologijos tyrėjai“, – teigė Rusijos bendruomenių asociacijos atstovas Aleksejus Kozlovskis.

Gairės: pasaka, tautosaka
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Negi

tas, kas verte straipsni, nezino, kad kolobok yra ne kalbanti bandele, o pagrandukas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS