S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete | KaunoDiena.lt

S. PETREIKIS KVIEČIA ATRASTI PASAULIO INSTRUMENTUS INTERNETE

Ukrainietiškas švilpukas, koncertinės kanklės, Hulusi fleita iš Kinijos, švilpukai, klarnetas ir net senoviniai iš Norvegijos šiaurės pargabenti vargonai, skaičiuojantys kelis šimtus metų – šių ir daugelio kitų instrumentų gyvą skambesį bei istorijas nuo šiol galima išgirsti multiinstrumentalisto Sauliaus Petreikio edukaciniame vaizdo klipe, muzikiniame portale ltinstrumentai.lt. Skaitmeninę šio portalo biblioteką taip pat papildė net 11 kūrinių natos, kurios prieinamos visiems, norintiems muzikuoti namuose arba muzikos pamokose.

Skatina domėjimąsi instrumentine muzika

Muzikinis edukacinis portalas ltinstrumentai.lt, kurį sukūrė S. Petreikis ir jo vadovaujama VšĮ „Saulės muzika“, gyvuoja jau šešerius metus. Portalas skirtas populiarinti savarankišką muzikavimą namuose arba mokykloje ir atrasti ne tik lietuvių liaudies, bet ir kitus instrumentus iš viso pasaulio.

Portale ltinstrumentai.lt galima rasti išsamius senųjų Lietuvos instrumentų aprašymus, edukacinius vaizdo įrašus, kuriuose pristatomi skirtingi instrumentai, bei gausią natų biblioteką.

„Siekiame suteikti išteklius bei įkvėpimą ir muzikos mokytojams, ir savarankiškai susikūrusiems ansambliams, ir visiems muzikuojantiems. Platesnė mūsų portalo misija – pagyvinti susidomėjimą instrumentine muzika, kuris šiuo metu mažėja. Be to, norime atkreipti dėmesį į folk ir pasaulio muzikos žanrus kaip alternatyvą klasikinei bei džiazo muzikai. Kuo daugiau bus grojančių įvairiais muzikos instrumentais, tuo daugiau bus klausytojų, o kuo daugiau klausytojų, tuo daugiau ir suprantančiųjų, kokia svarbi yra akustinė gyvų instrumentų idėja“, – sakė projekto sumanytojas S. Petreikis.

Partnerio nuotr.

Skaičiuojama, kad per mėnesį portale apsilanko apie 500 lankytojų, portalas sulaukė palaikymo ir iš muzikos pedagogų bendruomenės.

Pusvalandžio kelionė po pasaulį su instrumentais

Naujausias edukacinis vaizdo klipas „Skambančios pilys ir keliaujantys muzikantai“, tai – pažintis su 15 instrumentų, kuriais groja pats S. Petreikis ir jam talkinanti muzikantų komanda: muzikantas Donatas Petreikis, kanklininkė Aistė Bružaitė, vargonininkas Rimvydas Mitkus, perkusininkas Domantas Razmus, gitaristas Chirs Ruebens.

Partnerio nuotr.

„Kaip ir ankstesniame edukaciniame klipe apie archaiškus liaudies instrumentus, šiame pasakojame apie instrumentus ieškome naujų garsų, tad žiūrovai gali matyti ne tik pačius instrumentus, bet ir pajausti muzikos atlikimo procesą, vyksmą, kurį pabrėžia gatvės menininko Viačeslavo Mickevičiaus atliekami triukai. Neslėpėme filmavimo užkulisių, tad vaizdo klipe galima pamatyti kaip dirba operatorius, matome ir mažųjų gyvo pasirodymo klausytojų įsitraukimą“, – pasakojo S. Petreikis.

Partnerio nuotr.

„Norime perteikti grojimo kaip žaidimo idėją. Juk daugelyje pasaulio kalbų grojimas ir reiškia „žaisti“. Muzikos atlikimo kaip žaidimo suvokimas padeda drąsiau žengti į grojimo pasaulį, o tai labai svarbu mūsų kultūroje, kurioje muzikavimas dažnai pateikiamas kaip labai sudėtingas, didelio meistriškumo reikalaujantis darbas. Mes einame priešinga linkme ir siekiame atkleisti muzikavimo žaidybinę, net terapinę pusę. Tikime, kad būtent toks požiūris padeda muzikai plėstis ir vis didesniam skaičiui žmonių išbandyti muzikavimą kaip laisvalaikio praleidimo, terapijos, poilsio būdą“, – pabrėžė S. Petreikis.

Edukacinį muzikinį vaizdo klipą „Skambančios pilys ir keliaujantys muzikantai“ kūrė gausi profesionalų komanda: režisierius Juozas Bobina, garso inžinierius Normantas Ulevičius. Klipas nufilmuotas „Dūmų fabriko“ erdvėje.

Partnerio nuotr.

Natų biblioteką papildė visiems prieinamos melodijos

Kaip kitą ne mažiau svarbią savo ir portalo ltinstrumentai.lt misiją, Saulius Petreikis įvardija dalijamasi natomis ir kūriniais, kurie padės žengti pirmuosius žingsnius muzikos pagrindus turintiems žmonėms.

„Mūsų portalo skaitmeninę nemokamą biblioteką papildė 11 kompozicijų natos net 16-ai instrumentų. Šie kūriniai atsirado iš siekio dalytis ir įkvėpti. Visos natos pritaikytos atlikimui pianinu ir vis kitam soliniam instrumentui, bet kūriniai parinkti taip, kad prie jų galima būtų prijungti su bet kuriuo instrumentu ar net visa grupe instrumentų, tad muzikantų, kaip ir instrumentų, skaičius – neribotas. Siekiame dalytis kūriniais, kurie būtų įkandami įvairaus pasirengimo muzikantams, todėl viskas ko reikia – mokėti skaityti natas. Svarbiausia, ko siekiame dalydamiesi savo natomis – parodyti, kaip gimsta muzikas ir kokios įvairios yra skirtingų instrumentų apjungimo galimybės. Tikimės, kad ši iniciatyva įkvėps ne tik muzika besidominčius žmones patiems imtis muzikavimo, bet ir paskatins kitus kompozitorius bei muzikantus plačiau dalytis savo sukurtomis melodijomis“, – sakė S. Petreikis.

Aranžuotes parengė D. Petreikis, o klavyrą Rahel Talts.

Šiuo metu skaitmeninėje tinstrumentai.lt bibliotekoje galima rasti 11 kompozicijų, pritaikytų skirtingiems instrumentams.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LATGA, Vilniaus miesto savivaldybė.

GALERIJA

  • S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete
  • S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete
  • S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete
  • S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete
  • S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete
  • S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete
  • S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete
  • S. Petreikis kviečia atrasti pasaulio instrumentus internete
Partnerio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS