Senyvos moters virtuvėje aptiktas italų ankstyvojo renesanso šedevras | KaunoDiena.lt

SENYVOS MOTERS VIRTUVĖJE APTIKTAS ITALŲ ANKSTYVOJO RENESANSO ŠEDEVRAS

Italijos ankstyvojo renesanso grando Cimabue (Čimabujės) teptukui priskiriamas paveikslas buvo aptiktas vienos senyvos moters virtuvėje netoli Paryžiaus esančiame miestelyje.

XIII amžiaus tapytojo, kuris buvo menininko Giotto (Džoto) mokytojas, paveikslas „Kristaus išjuokimas“ buvo įvertintas maždaug 4–6 mln. eurų, nurodė Senųjų meistrų tapybos specialistų kontora „Turquin“.

Pasak jų, šis paveikslas priklausė vienai senyvai moteriai, gyvenusiai šiauriniame Kompjeno mieste. Kūrinys kabojo virtuvėje, tiesiai virš viryklės.

Manoma, kad šis kūrinys yra dalis didelio dipticho, tikriausiai nutapyto po 1280 metų. Tuo metu Cimabue sukūrė aštuonias scenas, vaizduojančias Kristaus kančią ir nukryžiavimą.

Dvi kitos šio ciklo dalys šiuo metu eksponuojamos Didžiosios Britanijos ir JAV muziejuose: „Švč. Mergelė ir kūdikis su dviem angelais“ – Nacionalinėje galerijoje Londone, o „Kristaus nuplakimas“ – Fricko (Friko) kolekcijoje Niujorke.

Nacionalinėje galerijoje laikomas paveikslas taip pat šimtmečius buvo dingęs. Jis buvo aptiktas tik vienam britų aristokratui tvarkant savo protėvių rezidenciją Safolke.

2000 metais jis buvo padovanotas valstybei.

Prancūzijoje rasto paveikslo senyva savininkė galvojo, kad jos turimas kūrinys tėra sena ikona, bet nunešė vietos aukcionų organizatoriams, kad šie nustatytų paveikslo vertę.

Ankstyvojo renesanso menas patyrė didelę Bizantijos stiliaus įtaką. Panašaus stiliaus ikonos aukso spalvos fone tebetapomos ir mūsų dienomis.

Tačiau atlikus tyrimus, įskaitant infraraudonųjų spindulių analizę, buvo padaryta išvada –„neginčijama, kad paveikslas buvo nutapytas tos pačios rankos“, kaip ir kiti žinomi Cimabue kūriniai, sakė meno ekspertas Ericas Turquinas (Erikas Tiurkinas).

Planuojama, kad aukcionų namai „Acteon“ spalio 27-ąją parduos šį paveikslą Sanlise, esančiame į šiaurę nuo Paryžiaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

v

Tam Aurimui Gintarui, tau matau geriau ,kad koki kriminala ikistu,, apsisviesk biski

Gintaras Aurimas Vizgirda

Lietuvai kokia nauda,kad brukat per jega "sensacija"?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS