Specialioje „KULTmisijų“ laidoje – nerodyti L. Donskio ir A. Kančo interviu | KaunoDiena.lt

SPECIALIOJE „KULTMISIJŲ“ LAIDOJE – NERODYTI L. DONSKIO IR A. KANČO INTERVIU

  • 0

Dokumentinė kultūros apybraiža „KULTmisijos“ pristato specialią laidą prof. Leonido Donskio ir architekto Algimanto Kančo atminimui.

Antrąjį sezoną LRT Kultūros eteryje rodomoje laidoje „KULTmisijos“ žymiausi Lietuvos intelektualai, visuomenės veikėjai dalinasi savo mintimis apie kultūros reiškinius ir tendencijas. Laidos autoriai šį žanrą apibūdina kaip dokumentines kultūros apybraižas: čia išsakytos mintys skatina pasidomėti giliau, mąstyti plačiau ir dar ilgai išlieka aktualios.

Prof. L. Donskis ir A. Kančas buvo vieni iš ryškiausių šių laidų pašnekovų, visuomet turėjusių savitą požiūrį. „Nors į sumontuotas laidas paprastai patenka tik keletas minučių iš kiekvieno pašnekovo pasisakymų, kad atskleistume ir nufilmuotume įdomiausias mintis, kartais kalbamės po valandą ar ilgiau. Mus visuomet riboja laidos laikas, todėl sunkiausiu uždaviniu tampa atsirinkti, ką parodyti žiūrovams, o ką pasilikti savo archyvams. Kai per tokį trumpą laiką netekome dviejų nepaprastai iškilių žmonių, jau tapusių legendomis, nusprendėme, kad negalime jų minčių turėti tik sau – sudėjome jas į specialią laidą „In Memoriam prof. L. Donskiui ir A. Kančui“, – pasakoja „KULTmisijų“ režisierius Gintaras Šeputis.

Laidos „KULTmisijos“ žiūrovai išgirs paskutinius L. Donskio ir A. Kančo pamąstymus apie miestų kultūrą. Kuo, jų nuomone, skiriasi Vilnius, Kaunas ir Klaipėda, ar kaip Lietuvos miestai atrodo pasaulio kontekste? Kas daro didžiausią įtaką miestų kultūrai ir kaip atrodo šiuolaikinis miestas? Kas apskritai yra miestas ir ką reiškia jame gyventi?

A. Kančas svajojo pamatyti, kaip žmonės grįš į miestus iš užmiesčio ir norėjo pats prie to prisidėti. „Nors sunkiai, bet pamažu į miestų gyvenimą grįžta tendencija grąžinti žmones gyventi į miestą. Jie turi gyventi miestuose, o ne laukuose, kur klesti laukinis urbanizmas, arba, tiksliau sakant, jokio urbanizmo“, – savo mintimis dalijosi vienas garsiausių Lietuvos architektų.

Tuo tarpu L. Donskiui svarbiausia atrodė, kad miestuose darniai sugyventų praeitis, dabartis ir ateitis. „Nors kaitos dialektika yra neišvengiama, yra dalykų, kuriuos norime įamžinti“, – kalbėjo jis, prisipažindamas, kad kiekviename mieste mėgsta pabūti vietose, kuriose lankėsi ir dirbo jam svarbūs autoritetai.

„KULTmisijos“ savo ruožtu nori įamžinti L. Donskį ir architektą A. Kančą, nes jų darbas ir mintys tokie svarbūs ir ryškūs, kad nė vienam gerbiančiam Lietuvos kultūrą jų nevalia pamiršti.

„KULTmisijos“ – lapkričio 12 d., šeštadienį, 20 val. per LRT Kultūros kanalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS