Suskaičiavo, kokie meno kūriniai buvo sukurti už nacionalinės programos lėšas | KaunoDiena.lt

SUSKAIČIAVO, KOKIE MENO KŪRINIAI BUVO SUKURTI UŽ NACIONALINĖS PROGRAMOS LĖŠAS

  • 0

Pernai pradėta įgyvendinti Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinė programa, 3 milijonus eurų tikslingai skiriant Kultūros ministerijai pavaldžių nacionalinių ir valstybinių teatrų bei koncertinių įstaigų veiklai.

Nacionalinės programos lėšas gavo visos 20 tokio pobūdžio kultūros įstaigų: Nacionalinis operos ir baleto teatras, 2 muzikiniai teatrai, 8 dramos teatrai, 2 lėlių teatrai ir 7 koncertinės įstaigos. Iš viso buvo pateiktos 96 paraiškos finansavimui gauti.

Finansuoti svarbūs scenos meno pastatymai, kurių dalis rengta bendradarbiaujant su kitais Lietuvos ir užsienio teatrais. Finansavimas skirtas ir jaunųjų menininkų rezidencijoms, teatrų ir koncertinių įstaigų gastrolėms Lietuvos regionuose ir užsienyje, taip pat projektams, pristatantiems užsienio scenos meno kolektyvų programas. 2018 metais visos koncertinės įstaigos ir daugelis teatrų parengė programas, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paminėti. Scenos meno kūrybai ir jaunųjų menininkų rezidencijoms buvo skirta 64 proc. programos lėšų, kūrybos sklaidai - 36 proc. 2018 metų lėšų poreikis buvo 4,5 mln. eurų, skirta 3 mln. eurų, iš 96 paraiškų finansuoti 84 projektai.

Programos lėšomis 13 teatrų sukūrė ir parodė 44 naujus spektaklius, iš jų - 18 nacionalinės dramaturgijos kūrinių, 9 pastatymai skirti vaikams ir jaunimui. 7 koncertinės įstaigos sukūrė ir viešai atliko 57 naujas muzikines programas. 2018 metais finansuoti trys bendros gamybos projektai ir keturios jaunųjų menininkų rezidencijos.

Nacionalinės programos lėšos padėjo platesnei spektaklių ir koncertinių programų sklaidai Lietuvos regionuose. Gastrolės buvo organizuojamos ne tik didžiuosiuose miestuose ir regionų centruose, bet ir nedideliuose miesteliuose bei kaimuose: Alantoje, Lekėčiuose, Ringailiuose, Krakėse, Rudaminoje, Semeliškėse, Sudeikiuose, Lukšiuose, Raudondvaryje, Laukuvoje, Šiluvoje, Ventoje, Vištytyje, Žagarėje, Žiežmariuose. Iš viso koncertuota ir vaidinta 65-iose Lietuvos vietovėse, kai kuriose iš jų - ne po vieną kartą. Nacionalinės programos dėka profesionalusis scenos menas tampa lengviau prieinamas mažesnių miestų ir vietovių gyventojams, kurie turi galimybę matyti geriausių šalies kūrėjų aukštos meninės vertės scenos meno kūrinius.

Nacionalinės programos lėšomis taip pat finansuoti užsienio scenos meno kolektyvų pasirodymai Lietuvoje - 15-os muzikos kolektyvų koncertinės programos ir 16-os teatrų spektakliai, vykę Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune ir Panevėžyje.

Programos lėšos padėjo 2018 metais pristatyti Lietuvos scenos meno pasiekimus 13-oje užsienio valstybių: Kinijoje, Izraelyje, Ukrainoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Norvegijoje, Estijoje, Latvijoje, Austrijoje, Vokietijoje ir Sakartvele. Teatrų ir koncertinių įstaigų gastrolės prisidėjo prie Lietuvos kultūros žinomumo bei sklaidos, teigiamo mūsų šalies įvaizdžio formavimo.

2018 m. nacionalinių ir valstybinių teatrų ir koncertinių įstaigų projektus vertino penkių eksperčių grupė: profesorės Rūta Stanevičiūtė-Kelmickienė, Ramunė Marcinkevičiūtė ir Jurgita Staniškytė, scenos meno specialistės Ana Ablamonova ir Vesta Rasa Grabštaitė.

Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinė programa tęsiama ir šiemet, nacionalinių ir valstybinių teatrų ir koncertinių įstaigų projektams paskirstant 3 mln. eurų. Finansavimas pagal nacionalinę programą papildo kasmetinį tiesioginį finansavimą, kurį užtikrina valstybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS