Šveicarija Peru grąžino 2500 metų senumo akmens skulptūrą | KaunoDiena.lt

ŠVEICARIJA PERU GRĄŽINO 2500 METŲ SENUMO AKMENS SKULPTŪRĄ

  • 0

Šveicarija trečiadienį grąžino Peru didelę iš akmens iškaltą skulptūrą, kurią maždaug prieš 2 500 metų iškaldino vienos iš ankstyviausių civilizacijų atstovai, pranešė federalinis kultūros biuras.

Beveik 220 kg sverianti monolitinė skulptūra 2016-aisiais buvo atgabenta į Šveicariją iš Vokietijos vieno vokiečių prekiautojo meno kūriniais prašymu.

Šveicarijos federalinis kultūros biuras (FOC) išplatintame pareiškime nurodė, kad ši skulptūra nebuvo nustatyta tvarka deklaruota kaip kultūros vertybė. Kiek vėliau ji buvo konfiskuota, nes, anot FOC, kilo pagrįstų įrodymų, kad ji buvo nelegaliai išvežta iš Peru.

FOC vadovė Carine Bachmann (Karen Bachman) perdavė šią akmens skulptūrą Peru ambasadoriui Luisui Alberto Castro Joo (Luisui Albertui Kastrui Cho) Bazelio srities muitinėje, kurioje prieš septynerius metus buvo aptiktas šis kūrinys.

Trečiadienį išplatintame pranešime teigiama, kad po to, kai skulptūra buvo rasta, FOC specialistai ją patikrino ir nustatė, kad „2 500 metų senumo akmeninė galva iš ikiinikinio Čavino kultūros laikotarpio (apie 1200–550 metų pr. m. e) yra kilusi iš dabartinės Peru teritorijos“.

„Tai reiškia, kad tai yra svarbi kultūros vertybė, kuri turėjo būti deklaruota, kai buvo įvežta“, – priduriama pranešime.

Dėl archeologinių vietovių plėšimo ir naikinimo Peru patiria daug nuostolių.

FOC teigė, kad panašaus laikotarpio dirbiniams, kaip ir trečiadienį grąžinta akmeninė galva, yra iškilusi didelė grėsmė.

Šveicarija ir Peru yra pasirašiusios 1970-ųjų Jungtinių Tautų kultūros agentūros UNESCO konvenciją, kuria draudžiamas neteisėtas kultūros vertybių importas ir eksportas.

2016-aisiais abi šalys taip pat pasirašė dvišalį susitarimą dėl bendradarbiavimo šiuo klausimu stiprinimo.

„Ši restitucija pabrėžia bendrą Šveicarijos ir Peru įsipareigojimą kovoti su neteisėtu kultūros vertybių perdavimu“, – teigė FOC.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS