Švietimo ministrė įteiks Vaikų literatūros premiją | KaunoDiena.lt

ŠVIETIMO MINISTRĖ ĮTEIKS VAIKŲ LITERATŪROS PREMIJĄ

  • 0

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė ketvirtadienį įteiks Vaikų literatūros premiją, ji šiemet skirta rašytojai Ignei Zarambaitei ir dailininkei Zofijai Vainilaitienei.

Vaikų literatūros premija įprastai įteikiama balandžio 2-ąją – Tarptautinės vaikų knygos dieną, tačiau dėl karantino ceremonija buvo nukelta.

I. Zarambaitei premija skirta už šviesią, bendražmogiškas vertybes puoselėjančią ir prasmingą kūrybą vaikams bei paaugliams, Z. Vainilaitienė įvertinta už meninės kūrybos mitine tematika sklaidą bei jaunųjų skaitytojų kūrybinio prado ugdymą.

Komisija vertino du Ignės Zarambaitės kūrinius – knygą „Stebuklingi senelio batai“ ir apysaką „Juodavandeniai“.

Pirmasis kūrinys pasakoja apie berniuką Enriką, kuris netenka senelio. Tai psichologiškai įtaigi knyga apie tai, kaip vaikas išgyvena artimo žmogaus mirtį. Iš pradžių neigdamas, vėliau išgyvendamas pyktį ir pagaliau priimdamas savo patirtį, susitaikydamas jis vėl grįžta į vaikiškais nuotykiais kunkuliuojantį gyvenimą, kuriame jau yra ir dalis mylimo senelio prisiminimų, ir jo perduotos išminties.

Apysaka „Juodavandeniai“ autorė debiutuoja paauglių literatūroje. Knygoje išlaikoma intriga, esama detektyvo, mistinių elementų, stilius pasižymi skaidrumu, pagavumu, susipina paaugliškos intrigos, meilė, neapykanta, draugystė, patyčios ir visų šių įvykių centre atsiduria šešiolikmetė Ana.

Dailininkė Z. Vainilaitienė yra ne tik žinoma ir aktyvi Martyno Vainilaičio kūrybos puoselėtoja, bet ir vaikų literatūros populiarintoja, skaitymo ir kūrybos skatintoja. Kviesdama Lietuvos menininkus – rašytojus, poetus, aktorius – ji inicijuoja susitikimus, respublikinius vaikų meninės kūrybos festivalius „Susitikimas Ežio dvare“, parodas, veda ekskursijas M. Vainilaičio muziejuje Vaitakarčmio kaime, prisidėjus Varėnos viešajai bibliotekai, tenai yra įkūrusi muziejų ir skulptūrų parką.

Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija. Ja norima paskatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams. Taip pat siekiama įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškas ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje. Premijos dydis – 4 tūkst. eurų. Už kūrybą skiriama 2,4 tūkst. eurų, už vaikų skaitymo skatinimą 1,6 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS