Tikimasi, kad garsioji Dovydo skulptūra Florencijoje nesugrius | KaunoDiena.lt

TIKIMASI, KAD GARSIOJI DOVYDO SKULPTŪRA FLORENCIJOJE NESUGRIUS

  • 0

Florencijos muziejų administracija antradienį neteikė didelės reikšmės rizikai, kad prieš 500 metų Michelangelo (Mikelandželo) sukurta Dovydo statula dėl įtrūkimų kulkšnyse gali nugriūti.

„Net jei įvyktų 5 ar 5,5 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas, Florencija liktų sveika. O Dovydas nugriūtų paskutinis“, – sakė institucijos atstovas Marco Ferri (Markas Feris).

Italijos Nacionalinės tyrimų tarybos studija praėjusią savaitę parodė, kad abiejų garsiosios Dovydo statulos kojų apatinėse dalyse yra „mikroįtrūkimų“ , kurie „kelia pavojų“ statulos stabilumui.

Ataskaitoje sakoma, kad tos silpnos vietos tikriausiai yra susijusios su periodu tarp statulos užbaigimo ir pastatymo Sinjorijos aikštėje 1504 metais ir jos perkėlimo į muziejų 1873 metais.

Aikštėje vietoje statulos buvo pastatyta jos kopija.

Nacionalinės tyrimų tarybos ataskaitoje nurodoma, kad pjedestalas pasviręs iki penkių laipsnių, tad statula patiria spaudimą.

Tačiau M.Ferri patikino, kad „nieko dramatiška nėra“ ir kad muziejus toliau stebės statulos vibravimą.

Pasak atstovo, vibravimas sumažėjo, kai buvo apribotas lankytojų, galinčių patekti į vidų vienu metu, skaičius.

Florencijos muziejai pernai sulaukė daugiau kaip 5 mln. lankytojų, kurių daugelis apžiūrėjo Dovydo skulptūrą ir Uficių galeriją.

„Ji nebus perkelta ar užkelta ant kokio nors pneumatinio pjedestalo, ar panašiai. Nekalbant apie nieką kita, būtų sudėtinga pajudinti tokį kolosą“, – pridūrė M.Ferri.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS