UNESCO pašalino Liverpulį iš Pasaulio paveldo sąrašo | KaunoDiena.lt

UNESCO PAŠALINO LIVERPULĮ IŠ PASAULIO PAVELDO SĄRAŠO

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) trečiadienį nedidele balsų persvara priėmė sprendimą pašalinti Liverpulio pakrantės rajoną iš Pasaulio paveldo sąrašo, argumentuodama, kad šioje teritorijoje per intensyviai plėtojami infrastruktūros projektai, įskaitant planus pastatyti naują futbolo stadioną.

Per UNESCO komiteto pasitarimą, kuriam pirmininkavo Kinija, pasiūlymas buvo priimtas 13 delegatų balsais prieš penkis, tai yra tik vienu balsu daugiau negu reikėjo pasiekti dviejų trečdalių daugumai, kad objektas būtų pašalintas iš tarptautinio paveldo sąrašo.

„Tai reiškia, kad Liverpulio jūrų prekybos rajonas (angl. Maritime Mercantile City) pašalinamas iš Pasaulio paveldo sąrašo“, – paskelbė Pasaulio paveldo komiteto pirmininkas Tian Xuejunas (Tian Siuedziunas).

Tokio pobūdžio sprendimas priimtas tik trečią kartą. Ankstesni atvejai buvo susiję su Omanu ir Vokietija.

Per dvi dienas trukusius svarstymus komiteto delegatams buvo pateikta informacijos apie nekilnojamojo turto vystymo planus, įskaitant daugiaaukščių pastatų statybas, „negrįžtamai pakenksiančius“ šio šiaurės vakarų Anglijos istorinio uosto paveldo ypatumams.

Šiam pastatų, sandėlių ir prieplaukų kompleksui bei visai pakrantei Pasaulio pavaldo vietovės statusas buvo suteiktas 2004 metais, nes, pasak UNESCO, jis „liudija vieno iš pagrindinių pasaulio prekybos centrų plėtrą XVIII ir XIX amžiuje“.

Tarptautinė paminklų ir teritorijų taryba, teikianti rekomendacijas UNESCO dėl paveldo sąrašo, nurodė, kad Jungtinės Karalystės vyriausybės buvos „ne kartą prašoma“ pateikti tvirtesnių garantijų dėl Liverpulio ateities.

Planai pastatyti naują stadioną futbolo klubui „Everton FC“ buvo patvirtinti vyriausybės be jokio viešo vertinimo, ir tai „yra vienas naujausių pavyzdžių, kaip didelis projektas visiškai prieštarauja“ UNESCO tikslams, sakoma pranešime.

Tačiau Jungtinė Karalystės kultūros ministrė Caroline Dinenage (Kerolain Daineneidž) sakė komitetui, kad jos vyriausybė visiškai įsipareigojusi išsaugoti Liverpulio savitumą ir teigė, kad sprendimas pašalinti jį iš paveldo sąrašo „būtų didžiulė netektis“.

Neseniai išrinkta Liverpulio merė Joanne Anderson (Džoan Anderson) sakė esanti „smarkiai nusivylusi“ komiteto sprendimu ir mėginsianti teikti apeliaciją.

„Man išties sunku suprasti, kodėl UNESCO mieliau įpareigotų mus Bramley-Moore'o (Bramlio-Muro) prieplaukoje laikyti tuščią prieplaukos sklypą, o ne [pastatyti] „Everton“ stadioną“, – kalbėjo ji.

Kelios šalys palaikė Britanija, sutikdamos, kad išbraukti Liverpulį iš sąrašo būtų „radikalus“ žingsnis siaučiant koronaviruso pandemijai. Jos ragino suteikti daugiau laiko naujai miesto tarybai, išrinktai gegužę.

Ankstesnę miesto vadovybę supurtė korupcijos skandalas, susijęs su atkūrimo projektų finansavimu. Dėl to nacionalinė vyriausybė buvo priversta trumpam įvesti tiesioginį valdymą iki gegužę Britanijoje vykusių vietos valdžios rinkimų.

Prieš Liverpulio išbraukimą iš sąrašo pasisakė Australija, kurios pačios Didžiajam barjeriniam rifui gresia prarasti šį statusą per šiemet vyksiančius UNESCO svarstymus.

Taip pat prieštaravo Brazilija, Vengrija ir Nigerija. Jos argumentavo, kad bet koks sprendimas turėtų būti atidėtas vieniems metams, kad JK ir Liverpulio valdžia galėtų geriau pasiruošti.

Nuo laivybos iki muzikos

Kita vertus, Norvegija pareiškė, kad jai „iki skausmo pažįstama“ priešprieša tarp plėtros ir paveldo apsaugos poreikių, bet „subtili pusiausvyra“ yra įmanoma, o Liverpulyje jos pristigo.

Prestižinis Pasaulio paveldo statusas gali skatinti turizmą, bet vyriausybėms taip pat tenka pareiga saugoti kultūros arba aplinkos vertybes.

Tačiau įtraukimas į sąrašą nėra besąlygiškais – objektai gali prarasti šį statusą arba gali būti paskelbtas perspėjimas, kad jiems gresia pavojus.

Liverpulio, vieno iš XIX amžiaus Britanijos pramonės revoliucijos centrų, krantinės ir uosto prieplaukos buvo įtrauktos į Pasaulio paveldo sąrašą po ambicingo atkūrimo projekto, inicijuoto po dešimtmečius trukusio šių objektų būklės blogėjimo.

Per šį miestą į Jungtines Valstijas ir kitur taip pat iškeliavo milijonai airių ir britų emigrantų bei afrikiečių vergų. Šie Liverpulio istorijos puslapiai paskatino UNESCO pripažinti miesto „išskirtinį charakterį ir unikalią dvasią“.

Vis dėlto nuo 2012 metų agentūra surėmė ietis su JK pareigūnais dėl infrastruktūros projektų, per kuriuos buvo vykdomi didelio masto restauravimo darbai, bet taip pat dygo statiniai, anot UNESCO, užgožiantys vertingąjį rajoną.

Agentūra ragino miestą apriboti projektuojamų pastatų aukštį ir iš naujo apsvarstyti planus pastatyti „Everton“ stadioną apleistoje uosto teritorijoje. UNESCO perspėjo, kad šie projektai gali lemti „reikšmingą autentiškumo ir vientisumo praradimą“.

Liverpulio pakrantėje taip pat stoviu paminklas grupės „The Beatles“ keturiems nariams – tarptautiniu mastu garsiausiems atlikėjams per šio miesto turtingą muzikos istoriją.

 

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS