Vilniuje atidengiami atminimo akmenys penkiems žydų dailininkams | KaunoDiena.lt

VILNIUJE ATIDENGIAMI ATMINIMO AKMENYS PENKIEMS ŽYDŲ DAILININKAMS

  • 1

Lietuvos dailės istorikų draugija (LDID) antradienį Vilniuje atidengs penkis atminimo akmenis, žyminčius penkių žydų dailininkių paskutiniąsias gyvenamąsias vietas prieš jų prievartinį įkalinimą gete.

Taip įamžinamas Lizos Daiches, Benciono Michtomo, Fanios (Umos) Olkienickos-Lerer, Rachelės (Rozos) Suckever-Ušajevos ir Jokūbo Šero atminimas, pranešė Vilniaus miesto muziejus.

Atminimo akmenys bus įmontuoti į šaligatvių grindinį Žemaitijos, J. Basanavičiaus, Š. Stepono, Pelesos gatvėse.

Atminimo akmenys Holokausto aukoms – tarptautinis projektas, kurį prieš beveik tris dešimtmečius inicijavo vokiečių skulptorius Gunteris Demnigas. Keliolikoje Europos šalių ir Argentinoje iki šiol įrengta daugiau kaip 75 tūkst. atminimo akmenų.

Šie ženklai formuoja didžiausią pasaulyje Holokausto aukų memorialą. Atminimo akmenys išvežtuosius į koncentracijos stovyklas, sušaudytus masinių žudynių vietose, nukankintus kalėjimuose ar kitaip nukentėjusius per Holokaustą žmones simboliškai grąžina į tų miestų ar miestelių erdves, kur jie gyveno, mokėsi ar dirbo.

Atminimo akmenys yra standartiniai betono kubai su įrašams skirta bronzos plokštele ant vienos iš pagrindo sienelių. Jie montuojami viešoje erdvėje šaligatviuose, gatvės grindinyje.

Iki šiol Vilniuje buvo įrengti aštuoni tokie atminimo ženklai.

Dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki Antrojo pasaulinio karo gyvenusių žydų per Holokaustą sunaikinta apie 200 tūkst.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ernestas.

Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių karo kurstymas, propoganda. Tie Jogailiečiai tundros. Pinigus atiduoti laiku. Lietuvos Respublikos išpažįstantys Velnią veikė tik Lietuvos teise, vardu, slėpdami, teisybę. Drąsa, lydima aukos dvasios, gėrio idėjų kryptimi yra artistiškumas. Lietuvos Respublikos Velnio išpažintojai okupantai ir jų išdavikai bando išnaudoti kiekvieną progą įtikinti visuomėnę ir mūsų ir pasaulinę, kad išdavikai artisto dvasia buvo bereikšmė ir, kad auka neįsiminanti į istoriją. Suvėrinės teisės ir laisvas savarankiškas valdymasis tautų, kurios buvo jėga prijungtos, turi būti atstatytos. Lietuvos Respublikos Kauno vpk, D. Žukauskas, M. Baršys. G. Žaliagiris, A. Venckus. V. Adamkus, A. Kubilius. D. Šermukšnienė. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS