Visuomenei bus suteikta galimybė stebėti Rembrandto „Nakties sargybos“ restauravimą | KaunoDiena.lt

VISUOMENEI BUS SUTEIKTA GALIMYBĖ STEBĖTI REMBRANDTO „NAKTIES SARGYBOS“ RESTAURAVIMĄ

  • 0

Amsterdamo nacionalinis muziejus restauruos olandų tapytojo Rembrandto (Rembranto) šedevrą „Nakties sargyba“ (Nachtwacht), o visas šis procesas vyks viešai ir bus tiesiogiai transliuojamas internete, antradienį pranešė muziejus.

Ateinančių metų liepą prasidėsiantis unikalus projektas suteiks galimybę meno gerbėjams iš arti stebėti paprastai slapų procesą, per kurį vienam garsiausių pasaulio tapybos šedevrų turėtų būti grąžinta visa jo didybė. 

Ne vieną milijoną eurų atsieisiantį restauravimo procesą galės savo akimis pamatyti du milijonai žmonių, kasmet Nyderlandų sostinėje ateinančių į nacionalinį muziejų pasigrožėti šia olandų tapytojo 1642 metų drobe.

Kruopštų restauratorių darbą prie šio paveikslo, kabančio muziejaus šlovės galerijoje, internetu galės stebėti ir milijonai žmonių visame pasaulyje.    

„Rembrandto „Nakties sargyba“ yra vienas žinomiausių paveikslų pasaulyje. Turime išsaugoti jį būsimoms kartoms“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nacionalinio muziejaus vadovas Taco Dibbitsas (Takas Dibitsas).

„Daugiau nei 2 mln. žmonių kasmet ateina pamatyti „Nakties sargybos“. Tai visiems patinkanti drobė. Manome, kad pasaulis turi teisę pamatyti, ką su ja darysime“, – kalbėjo jis.

Pastarąjį kartą paveikslas buvo restauruotas prieš keturis dešimtmečius, kai psichiškai neįgalus vyras perrėžė jį peiliu.

Vėliau ekspertai ant paveikslo pastebėjo balkšvų dėmių, ypač toje vietoje, kur jis buvo perrėžtas peiliu.  

1642 metais Amsterdamo burmistras ir civilinės gvardijos vadas Fransas Banningas Cocqas (Fransas Baningas Kokas) paprašė Rembrandto Van Rijno (Rembranto van Reino) nutapyti jo šaulių kuopą sargybos metu. 

Pasak T. Dibbitso, Rembrandtas buvo pirmasis, nutapęs tokio pobūdžio paveikslą, vaizduojantį grupę žmonių judančius, o ne statiškomis pozomis. Jis sakė, kad restauravimas leis atskleisti visą šio kūrinio didybę ir grožį.

„Konservavimas paprastai atliekamas už uždarų durų, tačiau šis paveikslas toks svarbus, kad manome, jog visuomenė, kuriai jis priklauso, turi teisę tai matyti, ir norime tuo pasidalyti“, – sakė muziejaus vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS