Žaislų muziejus – tarp 10 geriausiųjų pasaulyje | KaunoDiena.lt

ŽAISLŲ MUZIEJUS – TARP 10 GERIAUSIŲJŲ PASAULYJE

  • 0

Bolonijos vaikų knygų mugėje kovo 26 d. buvo įteiktas pagrindinis Vaikų muziejų asociacijos HANDS ON ir Europos muziejų akademijos apdovanojimas VAIKAI MUZIEJUOSE. Šiais metais tarp finalininkų buvo išrinktas ir 2012 metais Vilniuje atidarytas pirmasis Žaislų muziejus Lietuvoje.

Jau trečius metus šiame traptautiniame renginyje yra vertinami ir apdovanojami geriausi pasaulio vaikų muziejai. Pusę metų profesionalai komisijos ekspertai vertino kandidatus iš viso pasaulio. Pagrindinis vertinimo kriterijus - muziejaus ar atskiros ekspozicijos kūrybinis pritaikymas vaikams iki 14 metų. Tarptautinė komisija išrinko 10 finalininkų. Vilniuje Žaislų muziejų vertino ekspertė iš Švedijos.

Jaunam, daugiau nei metus veikiančiam muziejui, patekti tarp 10 geriausių pasaulyje yra nepaprastai didelis įvertinimas. Atsidurti tarp tokių muziejų, kurių pavadinimuose puikuojasi KARALIŠKASIS arba NACIONALINIS, kurių galimybės ir biudžetai yra milijoniniai, kurių patirtis skaičiuojama dešimtmečiais, mums yra itin svarbus pripažinimas ir mūsų muziejaus modernumo įvertinimas - pasiekimą komentuoja muziejaus steigėjai.

Žaislų muziejų įsteigė Indrė Jovaišaitė-Blaževičienė ir archeologas dr. Povilas Blaževičius. Tai yra pirmasis žaislų, žaidimų ir kasdienybės temai skirtas edukacinis muziejus Lietuvoje, kurio misija - tapti pirmuoju ir labai svarbu vaiko žingsniu į kultūros ir muziejų pasaulį. Muziejuje dirba penki edukatoriai, iš kurių net trys šiuo metu rengia archeologijos ir istorijos daktaro disertacijas bei savo profesionalias žinias apie kasdienybės gyvenimą stengiasi perteikti kiekvienam muziejaus lankytojui. Per metus Žaislų muziejų aplankė ir edukacinėse programose dalyvavo per 20 000 lankytojų.


Geriausių vaikų muziejų finalininkų sąrašas: Austrijos Graco vaikų muziejus FRida & freD, Kanados Karališkasis Britų Kolumbijos muziejus, Nacionalinis Suomijos muziejus (Vintti padalinys), Vokietijos muziejus TOP SECRET - slaptas šnipinėjimo pasaulis, Izraelio vaikų muziejus Holon Tel Avive, trys Olandijos muziejai - Tropenmuzeum Junior, Continium atradimų centras ir Zeeuws, Turkijos Konak savivaldybės ᅵmran Baradan žaislų ir žaidimų muziejus, Jungtinės Karalystės nacionalinis vaikų muziejus Eurika! 2014 metų nugalėtoju tapo Nacionalinė Danijos galerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS