Daiktų dizainerė: svarbu stebėti aplinką, kurioje esi, ir kam kuri | KaunoDiena.lt

DAIKTŲ DIZAINERĖ: SVARBU STEBĖTI APLINKĄ, KURIOJE ESI, IR KAM KURI

Nuo sagų iki šviestuvų, nuo pjaustymo lentelės iki urnos – šešerius metus įvairių objektų dizainus kurianti Barbora Adamonytė-Keidūnė šypsodamasi sako, kad šioje srityje darbų spektras itin platus. Kad ir kokį produktą kurtų, svarbiausia dizainerei – funkcija ir konstrukcija, o grožis – antrinis kriterijus, priklausantis nuo individualaus skonio.

„Labai nemažai mano kuriamų objektų yra funkciniai. Kartais ta funkcija yra paprasta ir aiški, todėl kai matau objektą, kuris yra apklijuotas, išpuoštas, man kyla klausimas, ką norėta paslėpti. Kam reikalingi papuošimai, kurie neneša jokios estetinės, emocinės naudos?“ – svarsto dizainerė.

Pirmasis projektas, įkvėptas spalvų poreikio, ir atnešęs kūrėjai daugiau dėmesio, buvo šviestuvas „SUN-rise/-set“, už kurį B. Adamonytė-Keidūnė pelnė ir tarptautinį „RedDot Design" apdovanojimą.

„Jis buvo sukurtas dar studijų metais kaip kursinio užduotis. Po truputį pradėjau dalyvauti parodoje, konkursuose. Katedros vedėjas paklausė, kodėl nesiunčiu į pasaulinį konkursą. Nusiunčiau, laimėjau. Po to vėl atsirado renginių, veiklų. Iš tikrųjų, tas tikrai nemažas kelias davė daug praktikos“, – pasakoja ji.

Kam reikalingi papuošimai, kurie neneša jokios estetinės, emocinės naudos?

Šviestuvas tyčia valdomas ranka – dizainerė sako norinti akcentuoti prisilietimą prie objekto, ryšį su juo. Baigusi produkto ir industrinio gaminio dizaino magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje, daugiausia ji kuria nedidelius dizaino objektus, skirtus namų buičiai palengvinti ar naujiems įpročiams kurti.

„Kartais atrodo, kad tų objektų yra tiek daug, jų tiek prikurta, kad kam kurti dar vieną. Faktas, kad objekto idėja kyla iš praktikos. Pamatai, kad kažkas yra ne iki galo patogu, taip pat gali perleisti per savo patirtį, kitaip pažiūrėti į medžiagas, vartotojiškumą, tai, kas aktyvėja – perdirbimą ir pan. Pjaustymo lentelė – koštuvas ir atsirado iš pačios pamatytos problemos ilsintis pas tėvus: reikėjo atlikti daug  veiksmų, reikėjo priskinti ir atnešti gražgarstės, nuplauti, pjaustyti, plėšyti. Pamačiau, kiek skirtingų objektų naudoju vienam tikslui – salotoms. Taip ir susilipdė vienas objektas kelioms funkcijoms“, – atskleidžia B. Adamonytė-Keidūnė.

Dizainerė mano, kad visai nesvarbu, ką kuri – sveikus užkandžius ar krosnelę, veidrodį ar valgymo įrankius –privalai jausti atsakomybę. Ir ramybė, anot kūrėjos, užplūsta tik jau pamačius sukurtą produktą savo rankose. Ji įsitikinusi – svarbu žiūrėti į aplinką, kur esi ir kam kuri, tuomet daiktas visada atras savo šeimininką.

Daugiau apie dizainerę – Audros Avižiūtės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS