Kaip sumaniai atnaujinti vaiko ir paauglio kambarį | KaunoDiena.lt

KAIP SUMANIAI ATNAUJINTI VAIKO IR PAAUGLIO KAMBARĮ

  • 0

Artėjant rugsėjui, dėmesio sulaukia ne tik mokykliniai reikmenys, bet ir vaiko kambarys. Svarbu jį įrengti taip, kad tarnautų ne vienus metus. Anot interjero dizainerės Jūratės Sventickienės, kai vaiko ar jaunuolio kambarys yra tinkamai suplanuotas, kai jame dominuoja tvarka, gali pagerėti ne tik vaiko emocinė būklė, bet ir mokymosi rezultatai.

Planuokite atsakingai

Pirmas iššūkis – kaip į nedidelį, vos 7–8 kv. m, kambarį sutalpinti skirtingas zonas.

„Kambaryje kiekviena zona – darbo, poilsio ir miego – turi rasti savo vietą. Suteikite tinkamą erdvę rašomajam stalui, kad jūsų vaikas neatliktų namų darbų ant lovos, o prie stalo jo neblaškytų žaislai ar kiti pašaliniai trukdžiai. Įrenkite atskirą kampelį žaidimams, kad išvengtumėte netvarkos miego ir poilsio zonoje“, – teigia interjero dizainerė.

Anot J. Sventickienės, kambarį suskirstyti į zonas galima ne tik baldais, bet ir apšvietimu – darbo stalui rinkitės vietą, į kurią patenka kuo daugiau natūralios šviesos, o poilsio zonoje įrenkite pritemdytą apšvietimą.

„Nepamirškite išlikti lankstūs. Rekomenduoju įsigyti laisvai pastatomus, o ne įmontuojamus baldus ar šviesos šaltinius. Tokiu atveju, keičiantis vaiko ar paauglio poreikiams, turėsite daugiau laisvės kambarį iš naujo perplanuoti“, – pasakoja J. Sventickienė.

Svarbu: rašomasis stalas turėtų stovėti ten, kur patenka kuo daugiau natūralios šviesos. / „Gintaro baldų“ nuotr.

Nepersistenkite su dekoru

Anot interjero dizainerės, daugelis žmonių, įrengdami kambarį vaikui, tikisi, kad jis tarnaus iki pat pilnametystės. Tačiau tokiu atveju labai svarbu nepersistengti su vaikišku dekoru.

„Verčiau pasirinkti neutralų baldą, o dekorui naudoti tokias detales kaip fototapetai, patalynė ar kilimas, kuriuos pakeisti vaikui augant bus žymiai paprasčiau ir pigiau. Tai ypač aktualu, jeigu viename kambaryje gyvena du vaikai, nes tokiu atveju neretai bandoma erdves atskirti skirtingomis spalvomis, pavyzdžiui, rožine ir žydra. Tačiau iš tokių spalvų vaikai labai greitai išauga. Jeigu kambario galimybės leidžia, verčiau rinktis dvi atskiras lovas, o ne vieną dviaukštę – iš mano patirties, vaikams ūgtelėjus, laipioti į antrą lovos aukštą nebenorima“, – pataria J. Sventickienė.

Taupykite vietą

Interjero dizainerė rekomenduoja atkreipti dėmesį į paauglio ar jaunuolio, kurie ypač vertina erdvę kambaryje, baldus.

„Jaunuoliams dažnai aktualu didesnė kambario erdvė, kur būtų galima užsiimti mėgstamais hobiais ar atsivesti draugų. Tokiu atveju galima pasvarstyti apie išskleidžiamus fotelius-lovas. Ir pamirškite apie senus sovietinius fotelius, kurie nepelnytai gadina naujų modelių įvaizdį“, – sako pašnekovė.

Geras pasirinkimas – išskleidžiama lova-fotelis, kur čiužinys yra vientisas ir neturi sujungimo siūlės. Tai nedidelis ir praktiškas baldas, kuris atlieka miegamąją funkciją, tačiau kartu sutaupo labai brangią kambario vietą.

Į nuomojamus butus J. Sventickienė rekomenduoja rinktis ne masyvius, o mažesnius baldus, kad prireikus būtų galimybė juos pervežti ar pritaikyti kitur.

„Vietoj trijų durų spintos verčiau rinktis dviejų durų ir vieną atskirą komodą. Taip pat rekomenduoju rinktis neutralių spalvų baldus, pavyzdžiui, baltos ar kreminės, be ryškių detalių ar rankenėlių. Jaunuoliui išvykus mokytis į kitą miestą ar pačiam kraustantis iš nuomojamo būsto, dalį baldų bus galima nesunkiai transportuoti“, – priduria J. Sventickienė.

Erdvė: vaiko ar jaunuolio darbo kambaryje kiekviena zona – darbo, poilsio ir miego – turi rasti savo vietą. / „Gintaro baldų“ nuotr.

Venkite atvirų spintų

Nuo pliušinių žaislų, stalo žaidimų iki knygų ar hobių – vaikai turi daug daiktų, kurie gali daryti netvarką. J. Sventickienė pataria kruopščiai apgalvoti daiktų laikymo erdves ir nesirinkti per daug atvirų lentynų.

„Dažnai vaikai turi smulkių daiktų, kuriuos nuolat kilnoti ir valyti dulkes gali būti tikra kančia. Verčiau rinktis daugiau uždarų spintų, į kurias sudėję visus smulkius daiktus išvengsime netvarkos“, – teigia interjero dizainerė.

Verčiau pasirinkti neutralų baldą, o dekorui naudoti tokias detales kaip fototapetai, patalynė ar kilimas, kuriuos pakeisti vaikui augant bus žymiai paprasčiau ir pigiau.

Specialistė priduria, kad dažnu atveju negilūs stalčiai mažiems vaikams yra patogesni nei lentynos. Juose galima greičiau surasti ir pamatyti norimus daiktus, todėl lengviau palaikyti tvarką ir juos organizuoti.

Įrenkite tinkamą darbo erdvę

Mokymosi zoną rinkite pagal apšvietimą – rašomasis stalas turėtų stovėti ten, kur patenka kuo daugiau natūralios šviesos. Skirtingai nei žaidimų erdvėje, neįkurkite mokymosi erdvės šalia tokių dėmesį blaškančių daiktų kaip televizorius, žaidimų konsolė ar kitas triukšmo šaltinis.

„Šiais laikais vis daugiau mokslų keliasi į virtualiąją erdvę, turime mažiau vadovėlių, įvairių spausdintų užduočių, mažėja ir kompiuteriai. Tad pačiai darbo vietai galima skirti ir mažiau vietos, verčiau paliekant daugiau erdvės daiktams sudėti – spintoms, lentynoms, daiktadėžėms ar stalčiams, kurie padės palaikyti tvarką. Netvarkinga studijų erdvė gali blaškyti ir trukdyti efektyviam mokymosi procesui“, – sako specialistė.

Anot J. Sventickienės, vertėtų atkreipti dėmesį ir į ergonominius aspektus: sėdint prie stalo vaiko keliai neturėtų būti sulenkti mažiau nei 90 laipsnių kampu, galvą reikėtų laikyti tiesiai, o kėdė turėtų turėti atramą nugarai.

Praktiška: spintos, lentynos, daiktadėžės ar stalčiai padeda palaikyti tvarką. Netvarkinga studijų erdvė gali blaškyti ir trukdyti efektyviam mokymosi procesui. / „Gintaro baldų“ nuotr.

Parinkite praktišką lovą

Anot J. Sventickienės, lova – tai baldas, kurį verčiau rinktis galvojant apie kelerių metų perspektyvą.

„Jeigu yra galimybė, rekomenduoju galvoti apie ateitį ir rinktis platesnę lovą, pavyzdžiui, ne 90 cm, o 120 cm. Tokiu atveju pats baldas tarnaus ilgiau, o norint atsinaujinti, visada bus galima pakeisti čiužinį“, – priduria ekspertė.

Anot specialistės, dėl higienos sumetimų vaiko lovą rekomenduojama kloti, nes dažnai ten prigulama su viršutiniais drabužiais. Tokiu atveju ypač svarbus lovos kriterijus – patalynės dėžės ar stalčiai.

„Norint miego zonoje sukurti daugiau erdvės daiktams laikyti, lovą galima statyti ne prie sienos ar į kampą, o centre prie sienos, kad lova būtų pasiekiama iš abiejų pusių. Tada daugiau lentynėlių ar spintelių bus galima pastatyti iš abiejų lovos pusių“, – priduria interjero dizainerė J. Sventickienė.

GALERIJA

  • Kaip sumaniai atnaujinti vaiko ir paauglio kambarį
  • Kaip sumaniai atnaujinti vaiko ir paauglio kambarį
  • Kaip sumaniai atnaujinti vaiko ir paauglio kambarį
„Gintaro baldų“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS