Man žada padovanoti mikrobangų krosnelę. Šildyčiau joje maistą. Kai kas sako, kad tokios krosnelės yra žalingos sveikatai, kad jose šildomo maisto kokybė prastėja. Kaip yra iš tiesų?
Judita S.
Lietuvos mokslų akademijos narys profesorius Jonas Grigas:
– Mikrobangų krosnelės širdis yra elektroninis prietaisas magnetronas. Jis gali generuoti mikrobangas nuo kelių šimtų vatų iki kelių dešimčių milijonų vatų (megavatų). Mikrobangos labai gerai įsiskverbia į visus nemetalinius kūnus. Tie kūnai, kurie turi savyje daug vandens, labai gerai sugeria mikrobangas, sugertos jos virsta šiluma. Mmikrobangos, įsiskverbusios į kūną, šildo jo visą tūrį, skirtingai nei kitos plytelės, kurios šildo iš paviršiaus.
Mikrobangos nėra nekenksmingos žmogaus sveikatai, ypač akims, nervų ir kitoms ląstelėms. Tačiau stiklinis krosnelės langas yra padengtas metaliniu ekranu, kurio skylutės yra mažesnės už mikrobangų ilgį ir mikrobangos neturi pro jį praeiti. Vis dėlto apie 5 milivatus į 1 kv. m (panašiai kaip iš mobiliojo telefono) mikrobangų galios iš krosnelės gali išsiskverbti. Todėl, krosnelei veikiant, nuo jos reikia stovėti kuo toliau.
Yra tyrimų, rodančių, kad mikrobangos gadina maistą. Kita vertus, bet koks kaitinimas gadina maistą, naikindamas vitaminus. Maisto kokybės blogėjimas priklauso nuo temperatūros ir kaitinimo laiko. Šildymas mikrobangomis trunka trumpiau ir temperatūra nebūna aukštesnė, nei maistą virinant ar kepinant elektra ar dujomis. Todėl atrodytų, kad maistas, šildytas mikrobangų krosnelėje, turėtų būti sveikesnis. Deja, mikrobangų poveikis ir gyvosioms, ir negyvosioms ląstelėms yra visiškai skirtingas nei veikiant šiluma (infraraudonaisiais spinduliais). Mikrobangos kitaip poliarizuoja molekules nei šiluma. Todėl mikrobangos trikdo ląstelių veiklą arba net žudo jas, o šiluma – ne.
Prasidėjus mikrobangų krosnelių erai, mikrobanginės spinduliuotės sukeltą poveikį Rusijos mokslininkai net pavadino mikrobangų krosnelių liga. Tos ligos simptomai buvo žinomi seniai. Tai sumažėjęs kraujospūdis ir sulėtėjęs širdies ritmas, chroniškas nervų sistemos aktyvumas (streso požymis) ir aukštas kraujospūdis, galvos skausmai ir svaigimas, skausmai akyse, nemiga, irzlumas, skrandžio skausmai, nervinė įtampa, nesugebėjimas susikoncentruoti, padidėjusi apendicito rizika, kataraktos, įvairios nervų sistemos ligos ir net vėžys. Vienas iš neseniai išaiškintų šio poveikio mechanizmų – kalcio jonų išstūmimas iš ląstelių membranų, dėl ko sutrinka jų veikla.
Dar 1991 m. vienoje Amerikos ligoninėje prieš perpilant kraują jis buvo pašildytas mikrobangų krosnelėje iki kūno temperatūros (37 laipsnių). Perpylus kraują ligoniui, ligonis mirė. Tai buvo tik vienas iš skausmingų įrodymų, kad mikrobangos žaloja kraujo ląsteles. Šveicarijos federaliniame technologijos institute mokslininkai tyrė savanorių kraują, kurie valgė mikrobangų krosnelėje paruoštą maistą. Rezultatai buvo šokiruojantys: tyrimo dalyviams sumažėjo hemoglobino kiekis kraujyje, dėl to mažiau į ląsteles pernešama deguonies. Padidėjo cholesterolis ir leukocitų kiekis. Padidėjęs leukocitų kiekis rodo, kad organizmas patiria stresą, į organizmą pateko infekcija ar toksinas, arba atsirado pažeistų ląstelių, kurias reikia sunaikinti. Taip pat sumažėjo limfocitų kiekis, rodantis imuninės sistemos susilpnėjimą. Simptomai stebėtinai panašūs į tuos, kurie atsiranda mikrobangomis veikiant žmogų. Tyrėjai padarė išvadą, kad pakinta mikrobangų krosnelėje paruošto maisto molekulinė ir energetinė struktūra. Kai taip pakitęs maistas patenka į organizmą, tai negiamai veikia jo sveikatą.
Rasta požymių, kad vanduo, šildytas mikrobangų krosnelėje, yra nesaugus vartoti. Viename eksperimente dalis gėlių buvo laistomos paprastu vandeniu, o kitos – mikrobangų krosnelėje pašildytu ir atvėsintu vandeniu. Mikrobangų krosnelėje šildytu vandeniu laistomi augalai greitai sunyko. Kalifornijos universiteto mokslininkai pastebėjo, kad, kaitinant motinos pieną mikrobangų krosnelėje, greičiau dauginasi E. Coli bakterijos – jų kiekis padidėjo 18 kartų, lyginant su nešildytu pienu. Taip pat sunyko 96 proc. imunoglobulino-A antikūnių, kurie labai svarbūs kovojant su į vaiko organizmą patekusiais mikrobais. Išvada skelbia, kad mikrobangų spinduliuotė turi proinfekcinį poveikį. Todėl šios spinduliuotės poveikis yra daug sudėtingesnis nei šiluminis. Vienos (Austrija) mokslininkų atliktame tyrime taip pat nustatyta, kad kūdikių maistas, šildytas mikrobangų krosnelėje, kelia pavojų vaiko sveikatai ir ypač imuninei sistemai.
Straipsnyje "Mikrobangų krosnelių spinduliuotės sveikatos efektai (Health Effects of Microwave Radiation – Microwave Ovens)" daktarė Lita Lee rašo, kad verdant arba šildant maistą mikrobangų krosnelėje susidaro organinių toksinų ir kancerogenų. Toks mikrobangų paveiktas maistas skatina vėžį, kenkia smegenims ir širdžiai.
Taigi vienąkart mikrobangomis pašildytas ar virtas valgis žmogui gal ir nepakenks, bet ilgesnį laiką vartojant tokį maistą organizmas alinamas. Anksčiau ar vėliau gali būti oficialiai paskelbta, kad mikrobangų krosnelės, kaip ir mobilieji telefonai, skleidžiantys tokią pačią spinduliuotę, sukelia vėžines ir kitas ligas ir yra ne mažiau pavojingos nei rūkymas. Ruošdami maistą mikrobangų krosnelėje, sutaupome laiko, bet už tai mokame sveikatos kainą.
Kai Šveicarijos mokslininkai paskelbė tyrimo rezultatus, kurie buvo nepalankūs mikrobangų krosnelių gamintojams, elektros prietaisų asociacija jiems pradėjo grasinti teismais. Nepaisydamas to, mokslininkai laikėsi savo nuomonės ir neseniai prisiteisė kompensaciją. Visų šalių verslininkai nepatenkinti, kai mokslininkai įspėja, jog siekti sau pelno kenkiant žmonių sveikatai yra neetiška. Elektromagnetinė tarša Europoje sparčiai didėja, o mikrobangų krosnelės yra vienas, nors toli gražu ne svarbiausias, lyginant su telekomunikacijomis, tos taršos šaltinis. Taigi šiuo puikiu aukštųjų technologijų prietaisu naudokimės protingai.
Naujausi komentarai