Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu | KaunoDiena.lt

NAMUOSE TURI BŪTI NE TIK JAUKU, BET IR ĮDOMU

Ruduo vis atkakliau veržiasi į mūsų gyvenimus. Saulės, šviesos ir šilumos vis mažiau, o priešaky – ilga žiema. Apie tai, kaip pakeisti savo namus, kad jie taptų jaukesni ir šiltesni, kalbamės su interjero dizainere, salono "Retroforma" įkūrėja Lina Kalinauskaite-Forsman.

– Ką galime nuveikti savo namuose, kad jie teiktų daugiau teigiamų emocijų, ir mūsų neprislėgtų niūri nuotaika?

– Ruduo yra geriausias laikas tvarkytis namuose. Pandemija ir karantino nuotaikos suteikia galimybę iš naujo pažvelgti į juos. Anksčiau namai buvo skirti gyventi ir ilsėtis, o šiandienėje situacijoje jie tapo mums viskuo: mokykla, biuru, sporto klubu ir net televizijos studija.

Anksčiau rūpinomės tik namų jaukumu, o dabar turime skirti dėmesio ir praktiškumui, funkcionalumui. Labai svarbu, kad namuose kiekvienam jų gyventojui atsirastų atskira erdvė netrukdomai vykdyti savo veiklas. Nedideliame būste tai gali būti tikras iššūkis.

Jaukumo magija prasideda nuo tvarkos. Visų pirma patarčiau atsisakyti tų keistų ir nereikalingų daiktų, kurie nepuošia namų. O susidėlioję išbarstytus pavienius daiktus į lentynas, komodas ar spintas, galime pradėti galvoti apie jaukumą ir kurti tą ypatingą namų jausmą.

Kiekvieną rudenį ar pavasarį tikrai nei namų sienas perdažysime, nei užuolaidas keisime. Natūralus laikas, per kurį nusibosta arba nusidėvi interjero detalės, yra 5–7 metai. Kas tiek laiko reikėtų namams skirti daugiau dėmesio: padažyti, gal perklijuoti tapetus, atnaujinti susidėvėjusius baldų apmušalus. Jei rinksitės tvarius, gero dizaino ir kokybiškus baldus, moraliai jie ilgai nepasens.

5–7 metai yra toks periodas, kai interjere vyrauja tam tikros spalvos ir stilistika. Tad apsitrynus sofos audiniui, naujos sofos pirkti nebūtina – galima tik pakeisti jos audinį. Pastebiu, kad žmonių sąmoningumas didėja ir vis daugiau klientų nori atnaujinti, o ne pirkti naujus baldus.

Namų jaukumą sukuria ne baldai, o įdomios detalės, tekstūros, raštai, meno kūriniai, kilimai, užuolaidos ir tekstilė. Kurti namų jaukumą visų pirma yra malonus užsiėmimas, tad rudenį galime pagalvoti, kad galėtume save ir savo sofą pradžiuginti naujomis pagalvėlėmis ar keletu naujų pledų.

Noriu padrąsinti tuos, kurie mano, kad spalvos ir raštai nusibos - viskas gyvenime nusibosta, bet bent jau tuos 3-5 metus bus įdomu.

– Kas šviesintų patalpas, padarytų jas šiltesnes, jaukesnes?

– Vis dar vyrauja nuomonė, kad tik šiltos spalvos kuria jaukumą ir šilumą. Tikrai ne. Jaukūs ir šilti gali būti ir pilki bei melsvi sienų atspalviai.

Svarbu išlaikyti vientisą koloritą ir nevengti baltos spalvos, kuri sujungtų interjerą, jei sienas dažote kita spalva. Balta dažykite lubas, langų rėmus ir angokraščius, radiatorius, laiptus ar turėklus, nišas ar kitus plotus, su kuriais nežinote, kaip elgtis. Baltos spalvos durys ir grindų apvadai – atrodytų, tokios mažos detalės, bet jos suteikia daug šviesos ir tvarkos namams.

Patalpas geriausiai šviesina natūrali šviesa, bet jei langai nedideli, rinkitės šviesios spalvos, balkšvas užuolaidas.

– Kokios yra naujausios interjero mados?

– Pandemija ir karantinas pakoregavo ne tik mūsų gyvenimo rutiną, bet ir madas. Sakyčiau, madinga yra tai, kas aktualu, tai, kas mums rūpi. Mums tapo aktuali kasdienybė ir viskas, kas su ja susiję.

Visiems parūpo lėtesnis ir patogesnis gyvenimas. Klasikinius biuro kostiumus keičia patogūs ir minkšti trikotažiniai drabužiai, o aukštakulnius – sportiniai bateliai ir šlepetės, smagius miesto vakarėlius – iškylos gamtoje. Namai taip pat staiga tapo pačia madingiausia vieta.

Visa interjero industrija lyg ir sustojo. Tai irgi yra gerai, nes galime atsigręžti ir atidžiau pažvelgti į tai, ką turime, kas jau yra sukurta.

Šiais metais pristatyta nedaug naujų kolekcijų. Jos visos sukurtos dar prieš pandemiją, bet kaip niekad tapo aktualios.

Britų kompanija "Sanderson" atsigręžė į paveldą ir sukūrė užmiesčio gyvenimo būdui tinkančią kolekciją "National Trust". Švedų kompanija "Sandberg" pristatė naują tapetų kolekciją FAMILJ II. Tai jaukūs tapetų raštai, skirti šeimos būstui, kuriuos kurti padėjo kūrybinės grupės vaikai. Dryželiai, aštuonkojai ir kriauklytės, surinktos paplūdimyje, linksmi ir meniški gyvūnų piešiniai suteikia namams jaukumo, gyvumo.

Kiti garsūs britų dizaino namai "Designers Guild" šiam rudeniui nepasiūlė nei audinių, nei tapetų kolekcijų, bet pristatė būtent namų jaukumui skirtus gaminius: pagalvėlių, pledų, kilimų kolekciją.

Kalbėdama apie tapetų raštų madas galėčiau išskirti tris pagrindines tendencijas. Pirmoji – tai miško ir augalų motyvai. Tai gali būti palmių ir egzotiškų tropinių augalų motyvai, tankaus miško ar gėlėtos pievos elementai. Labai tinkamas namų dekoravimo būdas šiems laikams – jei negalime išeiti iš namų, tai bent galime grožėtis gamtos motyvais ant savo sienų.

Antroji tendencija – devintojo dešimtmečio geometrija. Plonos grafiškos linijos ir geometriniai raštai, primenantys garsios amerikiečių dizaino grupės "Memphis Group" stilistiką. Šio stiliaus tapetai idealiai tinka nedideliems miesto būstams, linksmo ir nenuobodaus gyvenimo būdo šalininkams.

Na, ir trečioji tendencija – natūralių medžiagų faktūros. Tai betoną, akmenį, odą, mineralus ar tekstilę imituojantys raštai. Dažniausiai tai subtilūs faktūriniai tapetai, gali būti šiek tiek ir metalizuoti. Sienoms jie suteikia įdomias faktūras, jaukumo bei įdomumo. Tinka dekoruoti vieną arba visas kambario sienas. Tokie tapetai – puiki alternatyva dažymui arba kai norisi namuose kažko subtilaus ir ne per daug. Tobulas ilgaamžis fonas, leidžiantis eksperimentuoti ir keisti dekoro detales.

– Ką ir prie ko reikėtų derinti kuriant namų interjerą? Nuo ko pradėti?

– Kuriant interjerą gerai būtų pradėti nuo spalvų koliažo – susidėlioti spalvas, kurios patinka, ir padeda gerai jaustis. Jei nepavyksta patiems, visada galite kreiptis į specialistą ir pasikonsultuoti. Spalvų planas padės renkantis įvairius objektus namams, kad jie spalviškai derėtų.

Gerai, kai namuose yra jungianti neutrali spalva: juoda, balta ar pilka. Taip pat, jei pasirinktos spalvos elementai atsikartoja įvairiose detalėse: laiptų turėkluose, baldų kojelėse, šviestuvų detalėse, rankenose ar lentynose.

Pasirinkus spalvų bazę, lengva derinti užuolaidas su baldų apmušalais, sienų ir tapetų spalvas, kilimus ir detales.

Interjerui padeda raštai – jie padaro erdvę įdomesnę. Taisyklės nesudėtingos: stambesnį raštą galite rinktis smulkesniems objektams – pagalvėlėms, mažiems baldams (foteliui, pufui, suoliukui), o smulkesnį – didesniems: lovatiesei, užuolaidoms, sofai. Kilimo raštas ir spalva taip pat gali maloniai nudžiuginti ir sujungti esančius interjere elementus.

Noriu padrąsinti tuos, kurie mano, kad spalvos ir raštai nusibos. Viskas gyvenime nusibosta, bet bent jau tuos 3–5 metus bus įdomu. Kai renkamės beraščius, vienspalvius sprendimus, iš karto save nuteikiame nuobodžiam gyvenimui. Sulaukiu daug klausimų būtent iš tų, kurie pasirinko saugius sprendimus, kaip padaryti, kad namuose taptų linksmiau ir įdomiau. Todėl visada rekomenduoju klausyti širdies. Gyvenkime įdomiai dabar, o ne vėliau.

– Interjero smulkmenos – puokštės, žvakės, vazos, suvenyrai, pagalvėlės – kaip jos gali padėti sukurti jaukius namus?

– Jaukiems namams detalės yra labai svarbios. Interjero detalių kūrėjai daug dėmesio skiria augalams, jų lentynoms, stilingiems vazonams. Praėjo laikai, kai vazonai buvo statomi ant grindų. Dabar siūloma daug variantų, kaip augalus įkomponuoti į interjerą ir juos pakelti nuo grindų.

Skintų gėlių puokštės namams suteikia gaivumo ir šventiškumo. Tad reikia pasirūpinti, kad turėtume skirtingų dydžių vazų, derančių prie interjero, į kurias būtų patogu merkti įvairias gėles. Vazos yra skirtos gėlėms merkti, o ne sekcijas puošti, kaip tai buvo mūsų mamų ir močiučių laikais.

Aš nesu suvenyrų gerbėja – nebent tai autentiški ir meniški gaminiai. Visokie turistų parduotuvių niekučiai yra beverčiai ir dažniausiai neskoningi. Geriau keliaujant investuoti į gerą maistą nei į skulptūrėlę ar Kinijoje pagamintą sniego gaublį su užrašu "Tenerifė".

Namų mada yra jaukumas ir geras jausmas. Nebūtina tam išleisti galybės pinigų. Šilumą ir jaukumą susikursime pirmiausia susitvarkę. O paskui pakaks kelių pagalvėlių, poros žvakidžių, gražiai padengto stalo vakarienei – ir namai sušils patys. Nuo jūsų dėmesio ir pastangų.

Kviečiu apsidairyti savo namuose – tikrai atsiras kampelis, kurį galima pakeisti ar sutvarkyti. Juo labiau kad laiko namams dabar turime daugiau.

GALERIJA

  • Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu
  • Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu
  • Paprasta: interjero dizainerė L.Kalinauskaitė-Forsman primena, kad jaukumo magija prasideda nuo tvarkos.
  • Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu
  • Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu
  • Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu
  • Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu
  • Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu
  • Namuose turi būti ne tik jauku, bet ir įdomu
Kolekcijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS