Nutrinami žemėlapiai: kas tai ir kaip išsirinkti? | KaunoDiena.lt

NUTRINAMI ŽEMĖLAPIAI: KAS TAI IR KAIP IŠSIRINKTI?

  • 0

Nutrinami žemėlapiai (angl. scratch maps) – vis labiau populiarėjantis originalios dovanos variantas.Tai – sieninė dekoracija, kuri patiks keliautojams.

Varle.lt specialistai parengė gidą, kuriame atsako į pagrindinius su nutrinamais žemėlapiais susijusius klausimus.

Kas tai?

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad nutrinamas žemėlapis yra didelis ant sienos kabinamas plakatas, kuriame pavaizduoti žemynai, vandenynai ar konkreti šalis, t.y. įprastas žemėlapius, kurį šimtą kartų matėme geografijos pamokose. Tačiau tai nėra paprastas žemėlapis, nes čia visos valstybės ar vietos yra dengtos specialiu nutrinamu sluoksniu. Tas sluoksnis yra specialūs dažai, kuriuos galima nutrinti panašiai kaip loterijos bilietą. Kam tas nutrynimas? Pats nutrynimo procesas yra tikrai smagi pramoga. Be to, nutrynimas yra galimybė pažymėti aplankytas vietas. Taigi visas nutrynimo proceso žavesys slypi tame, kad su kiekvienu nauju geografiniu atradimu žemėlapyje atsiras nauja ryški dalis, kuri nuolat primins apie patirtas kelionės metu emocijas.

Nutrinamų žemėlapių matmenys

Nutrinamiems žemėlapiams būdinga didelio plakato forma, pvz., 50×70 cm. Tokie žemėlapiai gali tapti modernia interjero dekoracijos detale. Populiarūs yra A1 arba A2 formatai, t.y. tokie, kuriuos patogiai galima pakabinti ant sienos.

Nutrinamų žemėlapių medžiagos

Pasak Varle.lt specialistų, dažniausiai nutrinami žemėlapiai yra gaminami iš storo, lakuoto popieriaus. Toks pagaminimo būdas leidžia užtikrinti, kad transportavimo, laikymo ir naudojimo metu jie nebus pažeisti. Fleksografijos būdu ant popieriaus dengiamas spalvotas vaizdas, o iš viršaus – nutrinamas (dažniausiai folijos) sluoksnis.

Kuo skiriasi nutrinami žemėlapiai?

Egzistuoja daugybė įvairių nutrinamų žemėlapių rūšių, kurie skiriasi dydžiais, stilistika, užrašais ir pan. Taip pat rinkoje galima rasti vaikams skirtų nutrinamų žemėlapių versijų, kuriose šalia žemėlapių yra idėjos žaidimams ir vieta lipdukams.

Kam gali būti naudingas nutrinamas žemėlapis?

Varle.lt specialistų nuomone, visų pirma, toks daiktas patiks tiems, kas mėgsta keliauti ir kiekvieną kartą atrasti naujas vietas. Ko gero šiems žmonėms bus malonu stebėti, kaip su laiku jų asmeniniame žemėlapyje atsiranda vis daugiau ryškių dalių. Taip pat nutrinamas žemėlapis gali praversti mokiniams, kurie mokosi geografijos. Jiems toks sprendimas gali tapti įtraukiančiu būdu žymėti išmoktas šalis ir žemynus. Taigi nutrinamas žemėlapis gali padėti lengviau ir greičiau įsisavinti medžiagą.

Be to, Varle.lt specialistai pastebi, kad nutrinami žemėlapiai gali būti taikomi ir verslo srityse. Pavyzdžiui, įmonės, kurios vysto eksportą, tokiame žemėlapyje gali žymėti savo produktų realizacijos rinkas, o turizmo bendrovės – kryptis, kurias gali pasiūlyti savo klientams.

Nutrinamų žemėlapių naudojimo sritis yra pakankamai plati. Toks žemėlapis patiks įvairaus amžiaus ir profesijos žmonėms, o stilingas, šiuolaikiškas dizainas ir jo įvairovė lemia, kad jis puikiai derės prie įvairaus namų ar biuro interjero.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS