Po įspūdžių pilnos dienos. Kaip čiužinys gali tapti kokybiško poilsio garantu? | KaunoDiena.lt

PO ĮSPŪDŽIŲ PILNOS DIENOS. KAIP ČIUŽINYS GALI TAPTI KOKYBIŠKO POILSIO GARANTU?

  • 0

Po varginančios darbo dienos, ar ilgų kelionių yra būtinas kokybiškas poilsis. Jis ne tik padeda atgauti produktyvumą, užtikrina gerą nuotaiką, bet yra ir puikios savijautos garantas. Taigi, norint pasiruošti kitos dienos iššūkiams svarbu tinkamai pasirūpinti miego aplinka. Čia svarbiausia užduotimi tampa miego pagrindas arba kitaip – tinkamo čiužinio pasirinkimas.

Vienas svarbiausių išorinių veiksnių, lemiančių poilsio kokybę yra kūno poreikius atitinkantis čiužinys. Tik tinkamai parinktas miego pagrindas atpalaiduoja kūno raumenis ir užtikrina, kad atsibudę ryte jaustumėtės pailsėję. Tam, kad čiužinio pasirinkimas netaptu sudėtingu procesu, pateikiame kelių patarimų gidą į ką pirmiausia reikia atkreipti dėmesį renkantis miego pagrindui svarbias detales.

Svarbu ir tinkama lova

Viskas priklauso nuo miegamojo dydžio. Jei jis erdvus ir jūsų neriboja lovos dydis, tuomet viskas priklauso nuo vaizduotės, norų. Tačiau miego kokybė priklauso ne tik nuo dydžio, bet ir patogumo, individualaus skonio ir fizinių poreikių. Todėl svarbu, kad lovoje nepaskęstumėte, kaip ir svarbu, kad nebūtumėte pririšti prie lovos kraštų. Jei miegamasis ankštas, miegamojo lova turėtų tilpti ir dar likti vietos kambaryje. Namų atmosfera jaukiausia, kai kambario dydis ir baldai dera tarpusavyje. Todėl rinkdamiesi lovą pirmiausia išmatuokite miegamojo dydį ir sumodeliuokite erdvę, kurioje lova tiks geriausiai. Antra, kiek žmonių yra jūsų šeimoje? Jei miegamąjį pagrindą renkatės tik sau, galite sau atsakyti, kas suteiks jums patogų miegą, atsižvelgdami tik į savo fizinius poreikius. Jei dalijatės lova su partneriu, gali būti per daug neatsakinga rinktis ir apsispręsti dėl lovos vienam. Tačiau jei lova yra mėgstamiausia visos šeimos rytinio susibūrimo vieta, verta pagalvoti, ar visa šeima gali miegoti kartu.

Patirtis

Jeigu anksčiau ilgai užtrukdavote bandydami surasti patogiausią čiužinio vietą, o atsibudę ryte jausdavotės išsekę – tai gali būti signalas, kad esamas čiužinys netinka jūsų kūnui. Tačiau prieš iškeisdami seną į naują, prisiminkite, kas jums patiko ir nepatiko turėtame. Galbūt jis buvo per kietas, tačiau miegodami neprakaitavote, o gal nuolat jausdavote partnerio judesius, tačiau medžiaga buvo itin maloni odai? Išskyrę visas teigiamas ir neigiamas seno čiužinio savybes galėsite lengviau nuspręsti, į kokias savybes, ieškant naujo čiužinio, orientuotis labiau.

Miego padėtis

Kiekvienas žmogus pasirenka sau patogiausią miegojimo pozą – ant nugaros, pilvo arba šono. Tiesa, kiekviena poza skirtingai veikia kūną, todėl čiužinio pasirinkimas čia užima itin svarbų vaidmenį. Jeigu įprastai miegate ant nugaros jums reikia standesnio čiužinio pagrindo, kuris užtikrintų tvirtą stuburo atramą. Tuo tarpu jeigu daugiau laiko praleidžiate gulėdami ant pilvo rinkitės vidutinio minkštumo čiužinį, kuris puikiai prisitaikys prie kūno linijų ir užtikrins reikiamą patogumą. Mėgstantiems miegoti ant šono patariama pasirūpinti minkštesniu čiužiniu. Taip apsaugosite savo pečius ir išvengsite galūnių tirpimo. Žinoma, nemažai žmonių bent kelis kartus per naktį pakeičia miegojimo pozą, todėl jeigu tikrai nežinote kurioje vienoje padėtyje išmiegate ilgiausiai, rinkitės vidutinio minkštumo čiužinį.

Svoris

Kaip ir miego padėtis, kūno forma ir svoris taip pat turi svarbią reikšmę renkantis čiužinį. Tinkamai pasirinktas čiužinys suteiks kūnui atramą, komfortą ir padės palaikyti sveiką miego režimą. Apie tai galite rasti daugiau naudingos informacijos šiame straipsnyje.

Taigi, jei jūsų svoris nesiekia 90 kg, pirmenybę teikite minkštesniam čiužiniui, kuris užtikrins tinkamą pečių ir dubens zonų įdubimą. Jei jūsų svoris yra nuo 90 iki 110 kg, galite rinktis vidutinio kietumo čiužinį, atsižvelgiant į jūsų miego padėtį. Galiausiai, jei jūsų svoris viršija 110 kg, pirmenybę teikite kietam čiužiniui, taip jūsų kūnas neįdubs, o nugara turės tvirtą atramą.

Ar miegate vienas?

Kad ir kokie esame panašūs į kitą žmogų, mūsų miego įpročiai niekada nebus visiškai vienodi. Todėl jeigu jūs miegate ne vieni, o jūsų partneris nakties metu dažnai vartosi arba išlipa iš lovos anksčiau negu jūs, o turimas čiužinys perkelia per daug judesio į jūsų lovos pusę - rizikuojate būti pažadintas. Siekiant to išvengti raginama prieš renkantis čiužinį įsitikinti ar jis gerai sulaiko judesius. Taip užtikrinsit ramų ne tik jūsų, bet ir partnerio miegą.

Temperatūra

Temperatūros neutralumas dažnai yra viena iš svarbesnių savybių žmonėms, ieškantiems naujo čiužinio. Siekiantiems išvengti prakaitavimo naktį rekomenduojama rinktis orui pralaidų čiužinį, kuris karštą vasaros dieną neleis jums prakaituoti, o žiemą prisitaikys prie kūno temperatūros ir neleis sušalti. Šioje kategorijoje vertėtų įsidėmėti spyruoklinius ar putų poliuretano čiužinius.

Ar esate alergiški?

Ne paslaptis, kad geram miegui būtina higiena, ypač jeigu esate linkę į alergijas, todėl atkreipkite dėmesį ir į tai, kaip miego kokybė susijusi su čiužiniu ir jo anti-alerginėmis savybėmis. Šiuo atveju, antialerginių savybių turintis čiužinys gali tapti puikia išeitimi. Jis ne tik užkerta kelią mikroorganizmų, erkučių dauginimuisi, nerenka dulkių, bet svarbiausia užtikrina ramų ir sveiką miegą. Svarbu paminėti ir tai, kad turintiems alergiją dulkių erkutėms patartina vengti spyruoklinių čiužinių, o žvalgytis vertėtų į viskoelastinius čiužinius.

Tinkama patalynė

Nors čiužinys turi daug įtakos mūsų miego kokybei, būtent patalynė visa naktį yra prigludusi prie jūsų kūno, padeda atsipalaiduoti ir leidžia patirti aukščiausią miego kokybę. Tačiau kaip tarp tokio plataus pasirinkimo teisingai išsirinkti labiausiai sau tinkančią patalynę?

1. Audinys

Svarbiausias aspektas renkantis patalynę yra audinys. Jis ne tik veikia mūsų pojūčius naktį, bet gali užtikrinti ir sveiką miegą. Geriausias pasirinkimas – iš natūralaus pluošto, lino, drobės ar satino, pagaminti patalai. Tvirtumu pasižyminčios medžiagos nedirgina odos, leidžia jai kvėpuoti ir taip užtikrina kokybišką poilsį kur kas labiau.

2. Raštai

Renkantis patalynę galima atkreipti dėmesį ne tik į patalynės audinį, bet ir į raštus. Prie miegamojo interjero tinkamai pritaikyta patalynė suteikia poilsio zonai daugiau grožio, o vos atsikėlus išvystas vaizdas gali prisidėti prie geros nuotaikos kūrimo.

3. Priežiūra

Turbūt daugelis yra tai patyręs, kad patalynės priežiūra gali reikalauti labai mažai arba kur kas daugiau laiko. Todėl prieš įsigydami patalynę atkreipkite dėmesį į jos priežiūros instrukcijas ir įsitikinkite ar tikrai galėsite skirti tiek laiko priežiūrai, kiek reikalauja audinys. Jeigu patalyne nebus rūpinamasi, kaip reikalauja instrukcijos, gali būti, kad tiesiog nusivilsite jos kokybe greičiau negu tikitės.

Kūno poreikius atitinkantis čiužinys ir prie jo pritaikyta patalynė, gali suteikti jums reikiamą poilsį po intensyvios dienos ir suteikti taip reikalingų jėgų naujai dienai. Išsirinkite jūsų poreikius labiausiai atitinkantį čiužinį ir kūnas jums tikrai padėkos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS