Puošnioji Kalėdų gėlė ir jos priežiūra | KaunoDiena.lt

PUOŠNIOJI KALĖDŲ GĖLĖ IR JOS PRIEŽIŪRA

  • 0

Prasidėjus žiemos švenčių sezonui, vienas ryškus ir kultinis augalas užima centrinę vietą namuose ir šventinėse dekoracijose – tai, be abejonės, puansetija. Dėl savo turtingos kultūrinės istorijos, ryškių raudonų ir žalių atspalvių, išskirtinių žvaigždės formos lapų puansetija tapusi kalėdinės nuotaikos sinonimu.

Ne vienintelė rūšis

Pasak žinomo floristo Antano Mažono, puansetijų tipų ir veislių yra daug, tad kiekvienas gali rasti žiedą pagal savo skonį ir priderinti prie namų interjero.

Floristas pasakoja, kad puansetijų tipų ir veislių yra labai daug, o augalų veisėjai nuolat kuria naujas, skirtingų spalvų, lapų dydžių ir formų, o kai kurios populiariausios puansetijos gali būti skirstomos į keturias rūšis.

„Klasikinės raudonos puansetijos išlieka vienas populiariausių pasirinkimų šventinį sezoną, jų veislės gali skirtis pagal dydį ir lapų formą. Dar yra baltų puansetijų, žinomų dėl savo elegantiškumo ir išskirtinumo. Jos yra kiek retesnės, bet dažnai pasirenkamos kaip alternatyva tradicinėms raudonoms veislėms. Rečiau matomas variantas – rožinės puansetijos. Jų spalvos švelnesnės ir subtilesnės, tad gali suteikti šilumos ir unikalumo namams ir dekoruojamai aplinkai. Be to, kai kurios veislės turi marmurinio rašto arba margus vainiklapius, kurie suteikia įdomesnį ir vizualiai išskirtinesnį įspūdį“, – vardija floristas.

Įvairovė: floristas A. Mažonas teigia, kad puansetijų tipų ir veislių yra daug, tad kiekvienas gali rasti žiedą pagal savo skonį ir priderinti prie namų interjero. / A. Mažono asmeninio archyvo nuotr.

Visų metų augalas

A. Mažonas priduria, kad puansetijos yra daugiamečiai augalai ir gali išgyventi po Kalėdų sezono, bet joms reikia tinkamų sąlygų, kad augtų ir vystytųsi: dažniausiai žmonės per Kalėdas pirkdami puansetijas naudoja jas kaip trumpalaikes dekoracijas, bet šis augalas gali klestėti visus metus.

„Reikėtų žinoti tai, kad puansetijos, perkamos kaip Kalėdų augalai, yra dažniausiai priverstinai skatinamos žydėti spalvotais lapais tam tikrą laikotarpį. Po šio laikotarpio, jei tinkamai prižiūrimos, puansetijos gali būti kambarinių augalų dalis visus metus, bet spalvotus viršutinius lapus dažniausiai numes, nes tai nėra tikrieji žiedai, o tik spalvą pakeitę lapai“, – pažymi gėlių žinovas.

Kaip atpažinti sveiką augalą

Floristo teigimu, pasirenkant sveiką puansetijos augalą, reikėtų atkreipti dėmesį į kelis svarbius aspektus, kurie rodo, kad gėlė sveika: tai – vainiklapiai, dirvožemis, stiebas ir kenkėjai.

Norint tinkamai laikyti puansetijas namuose, reikia užtikrinti joms tam tikras laikymo sąlygas: būtiniausia – palaikyti drėgną dirvą ir neslėpti gėlių nuo šviesos, bet privengti tiesioginių saulės spindulių.

„Puansetijos vainiklapių spalva turėtų būti ryški, intensyvi, ir vienoda visose dalyse. Venkite augalų su pažeistais, parudavusiais ar kitaip pakenktais lapais. Jei vazone yra nukritusių puansetijos lapų arba juos numeta papurtyta, tai gali rodyti prastą drėkinimą arba per šaltoje aplinkoje laikytą augalą. Taip pat būtina patikrinti, ar dirvožemis yra drėgnas, bet ne per šlapias. Perdžiūvęs augalas kur kas silpniau augs ir greičiau pradės mesti lapus. Be to, puansetijos stiebas turėtų būti stiprus ir storesnis ties šaknimis, o ne lenktas arba lankstytas. Tai rodo, kad augalas yra gerai sustiprėjęs, neperaugęs dėl šviesos trūkumo ar netinkamo tręšimo. Žinoma, atkreipkite dėmesį, kad nebūtų matomų kenkėjų, tokių kaip voratinkliai (voratinklinės erkutės) ir pan.“, – pataria A. Mažonas.

Mėgsta drėgmę ir šviesą

Gėlių žinovas teigia, kad, norint tinkamai laikyti puansetijas namuose, reikia užtikrinti joms tam tikras laikymo sąlygas. Svarbiausia – palaikyti drėgną dirvą ir neslėpti gėlių nuo šviesos, bet privengti tiesioginių saulės spindulių.

„Puansetijos mėgsta drėgną dirvą, bet pernelyg drėgnas dirvožemis gali sukelti šaknų puvinį. Tad laistykite augalą tik tada, kai viršutinis žemės sluoksnis yra šiek tiek išdžiūvęs. Kai laistote puansetiją, pasirūpinkite, kad vanduo nesikauptų vazono apačioje: lėkštelė ar dekoratyvinis vazonas, į kurį įstatome augalą po vazonu, padeda surinkti perteklinį vandenį. Laistyti puansetiją geriausia ryte, kai ji gali per dieną pasisavinti reikiamą drėgmę. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad puansetijos mėgsta daug šviesos, tačiau apsaugokite jas nuo tiesioginių saulės spindulių. Geriausia vieta būtų netoli lango, bet ne ten, kur ją galėtų pasiekti tiesioginiai saulės spinduliai“, – rekomenduoja floristas.

GALERIJA

  • Puošnioji Kalėdų gėlė ir jos priežiūra
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS