Buitinės technikos pardavėjai pastebi, kad pastaruoju metu neslūgsta susidomėjimas specialiais šaldymo prietaisais – šaldikliais.
"Snaigės" nuotr.
Galės apsirūpinti produktais
Esą sunkmetis ne vieną verčia gyventi ekonomiškiau: ne tik gaminti maistą namie, bet ir pasirūpinti, kaip pigiau įsigyti vieną ar kitą produktą bei galimybe sukaupti didesnį jų kiekį.
Klaipėdietė Aurelija pasakojo, jog pirkti šaldiklį mintis brendo senokai, tačiau galiausiai šeima apsisprendė po to, kai bičiuliai pasiūlė drauge iš ūkininkų nusipirkti skerdienos.
"Mūsų šeimoje – keturi žmonės, vaikai paaugliai, tad maistui išleidžiame nemažai pinigų. Ilgai nedvejodami priėmėme pasiūlymą įsigyti didesnį kiekį mėsos – perpus pasidalyti kiaulę. Kiek žinau, tokie variantai gana populiarūs tarp miesto gyventojų. Mus suviliojo ne tik kaina, bet ir kokybė. Juk neretai nežinai, ką parsineši iš parduotuvės", – kalbėjo moteris.
Aurelija jau planuoja, kad kaip reikiant apsirūpins ir įvairiomis sodo bei miško gėrybėmis – mėgstamomis uogomis, grybais, daržovėmis. Anksčiau tik nedidelė dalis tokių produktų tilpdavo šaldytuve įmontuotame šaldiklyje.
Rekomenduoja su pliusu
"Kad šaldiklių pardavimai augo, tendencijas jau pastebėjome praėjusią vasarą. Ir ypač tai pasakytina apie horizontaliąsias šaldymo dėžes. Vienu metu netgi pajutome trūkumą, nebuvome pasiruošę tokiai paklausai", – pripažino parduotuvių tinklo "Avitela" buitinės technikos vadybininkė Asta Ežerinskienė.
Nepaliaujamai brangstant energijos ištekliams, prieš įsigyjant šaldiklį specialistai pirmiausia ir pataria atkreipti dėmesį į gaminio elektros energijos sąnaudas.
A.Ežerinskienės teigimu, patys pirkėjai tampa sąmojingesni ir jau renkasi šiuo metu aukščiausios A+ ar A++ energetinės klasės šaldiklius.
"Ekonomiškesnių produktų kaina šiek tiek didesnė, tačiau gamintojai nuolatos organizuoja įvairias akcijas, tad pirkėjai gali įsigyti net A++ klasės produktus už priimtiną kainą. Tikrai nėra taip, kad ne kiekvienam vartotojui tokie gaminiai yra įperkami", – patikino pašnekovė.
Elektros sąnaudos, priklausomai nuo šaldiklio dydžio, modelio, įprastai siekia iki 1 kilovato per parą.
Atsilaidina ir patys
Specialistės teigimu, atskiras ir įmontuotas į šaldytuvą šaldikliai veikimo principu niekuo nesiskiria.
Šiuo metu beveik visi šaldikliai jau turi greito užšaldymo funkciją, kai produktai šaldomi didesniu pajėgumu.
"Taip jie ilgiau išlieka švieži, išlaiko natūralią spalvą bei praranda mažiau gerųjų savo savybių, – komentavo A.Ežerinskienė. – Kai kurie gamintojai tai įvardija šeštojo pojūčio funkcija, nes pagal įdėtų produktų kiekį šaldiklio sensoriniai jutikliai patys pasirenka reikiamą temperatūrą."
Šaldiklius, kurie turi vadinamąją "no frost" – t.y. bešerkšnę šaldymo sistemą, bus lengviau naudoti, nes jų nereikės kaskart atlaidinti.
"Anksčiau tokie prietaisai suvartodavo daugiau elektros energijos, dabar šios problemos nebeliko – technologijos gerokai pažengė į priekį", – patikino pašnekovė.
Tačiau bet koks papildomas patogumas papildomai ir kainuoja, o šaldiklius prižiūrėti ir šiaip nesudėtinga. Nors nėra griežtų rekomendacijų, juos įprastai patariama atlaidinti, kai susidaro 5 mm storio šerkšno sluoksnis.
Susižavėjusiems elektroninio valdymo sistema šaldymo įrangą gaminančios bendrovės "Snaigė" produktų vystymo vadovė Renata Dambrauskienė patarė pagalvoti, ar verta tam išlaidauti.
"Tai atrodo gražiai, tačiau šaldiklis yra toks prietaisas, kurį pastatei, įjungei ir pamiršai. O už elektroninį valdymą, žinoma, reikia papildomai mokėti. Visada paklausiame žmogaus, kaip dažnai jis reguliuoja temperatūrą", – kalbėjo R.Dambrauskienė.
Reikia paisyti terminų
"Avitelos" atstovės A.Ežerinskienės teigimu, kai kurie gamintojai suskato pasirūpinti vartotojų patogumu ir ėmė siūlyti šaldiklius su vadinamuoju big box (liet. didelė dėžė) stalčiumi. Į jį gali tilpti didelis kalakutas ar kitokie stambesnių gabaritų produktai.
Buitinių šaldiklių kainos vidutiniškai svyruoja nuo 700 iki 1700 litų. Jų kaina priklauso nuo dydžio, funkcijų bei prekinio ženklo prestižo.
Šaldikliai gali būti tiek vertikalūs, tiek horizontalūs, pastarieji dar vadinami šaldymo dėžėmis.
"Vieniems patogiau, kai galima išsitraukti stalčiukus, kuriuose, tarkime, sudėti skirtingi maisto produktai. Kitam geriau, kai atsidaręs šaldiklį randa krepšelius. Tik tiek, kad šaldymo dėžes dažniausiai perka tie, kurie turi daugiau vietos, pavyzdžiui, gyvena nuosavame name, tad stato juos rūsiuose, sandėliukuose. Į butus labiau perkami vertikalūs šaldikliai", – skirtumus vardijo A.Ežerinskienė.
Bendrovės "Snaigė" atstovės R.Dambrauskienės teigimu, šaldikliai skirti užšaldyti ir laikyti maisto produktus ilgesnį laiką, tačiau reikėtų paisyti ir tam tikrų terminų.
"Higienos specialistai pataria užšaldytus produktus laikyti ne ilgiau nei metus. Patys maisto gamintojai rekomenduoja užšaldytą žuvį, dešrą saugoti ne ilgiau nei 6, sūrį, paukštieną, kiaulieną, avieną – ne ilgiau nei 8, o jautieną, vaisius ir daržoves – ne ilgiau nei 12 mėn.", – aiškino R.Dambrauskienė.
Verta žinoti
* Šaldikliams valyti tiks specialios priemonės, skirtos šaldytuvams. Jų galima įsigyti tiek specializuotose buitinės technikos parduotuvėse, tiek prekybos centruose. Tokie valikliai kainuoja iki keliolikos litų. Populiariausios liaudiškos priemonės – valyti šaldytuvus ir šaldiklius acto arba rūgščiosios druskelės ir vandens tirpalu, paprasčiausiu indų plovikliu.
* Šaldiklio negalima statyti arti šilumos šaltinių, saulėje, nes prietaisas turės sunaudoti daugiau elektros energijos, kad palaikytų nustatytą temperatūrą. Dėl tos pačios priežasties į šaldiklį reikėtų dėti ne šiltesnius nei kambario temperatūra produktus. Bet kokio šaldymo prietaiso taip pat negalima statyti balkone. Vasarą ten per karšta, žiemą – per šalta. Esant minusinei aplinkos temperatūrai, neįsijungs kompresorius, užšals tepalai.
Naujausi komentarai