„Amerikos balsas“: kalėdiniame albume – tarptautinis roko žvaigždynas | KaunoDiena.lt

„AMERIKOS BALSAS“: KALĖDINIAME ALBUME – TARPTAUTINIS ROKO ŽVAIGŽDYNAS

Tarptautinį roko superžvaigždyną matysi tik ypatingomis progomis, tad roko muzikos mėgėjams jų kalėdinis albumas „A Very Special Christmas“ yra didelė dovana, 1987 m. „Amerikos balso“ radijuje kalbėjo žurnalistė Jolanta Raslavičiūtė.

Už albumą surinktas pelnas buvo skirtas paremti tarptautines neįgalių vaikų sporto žaidynes, o per vieną mėnesį už parduotas plokšteles buvo gauta net 2,5 mln. dolerių.

Roko muzikos mėgėjams nepaprastas kalėdinis albumas yra tarsi dangaus dovana. Viename diske –   tokios roko pažibos, kaip Bruce`as Springsteenas, Madonna, Whitney Houston, Stingas, Bryanas Adamsas, ansambliai „Bon Jovi“, U2, „Run-D.M.C.“. Jie atlieka tradicines religines giesmes ir pasaulietiškas, kartais net su humoru, kalėdines dainas.

Tokį tarptautinį roko superžvaigždyną matysi tik ypatingomis progomis, kaip kad prieš dvejus metus Londone suruoštas koncertas, skirtas padėti badaujančiai Afrikai, ar pastarojo meto renginiai, už kuriuos gautos lėšos atiduodamos kovai su AIDS.

Dauguma roko artistų prisidėjo prie albumo išleidimo, norėdami padėti invalidams vaikams. Štai ką sako anglų vokalistas Stingas: „Mane labai jaudina luošų vaikų noras įrodyti, kad ir jie gali būti fiziškai stiprūs, vikrūs.“

Už albumą gautas pelnas skiriamas luošų vaikų tarptautinėms sporto žaidynėms. Stingo įnašas – viduramžius primenanti giesmė „Gabrieliaus pavedimas“. Buvęs populiaraus roko vieneto „The Police“ vadovas Stingas įdainavo atskirų balsų partijas ir vėliau viską taip techniškai sudėjo, kad atrodo, jog gieda visas choras.

 

 

Plokštelėje amerikiečių negrų repo muzikos žanrui (negrų žargonu „rap“ reiškia „pasikalbėti“, „pokalbis“) atstovauja Amerikoje bene populiariausias trio „Run-D.M.C.“. Visi trys jo nariai gimė, augo ir tebegyveno Holiso miestelyje netoli Niujorko. Jiems gerai žinomas paprastų darbo klasės žmonių gyvenimas, negrų problemos, jų siekiai. Apie tai „Run-D.M.C.“ ir dainuoja. Dainų pasakojimo forma, ritmas patraukia roko, džiazo ir kitų muzikos žanrų entuziastus.

Run-D.M.C. „Christmas in Hollis“

 

 

Nepaprastame kalėdiniame albume reiškiasi ir anglų dainininkė Alison Moyet, prieš dvejus metus išleidusi pirmą plokštelę. Europoje ji gerai žinoma kaip buvusio roko dueto „Yazoo“ vokalistė. Ypač vertinamas sodrus, plataus diapazono dainininkės balsas. Nepaprastame kalėdiniame albume A. Moyet, kaip ir jos tėvynainis Stingas, pasirinko tradicinę XVI a. Kalėdų giesmę „Coventry Carol“.

Alison Moyet „Coventry Carol“

 

 

Tikru rokenrolo stiliumi dainą „Kalėdos“ įrašė airių muzikinis vienetas U2, praėjusį rudenį gastroliavęs JAV. U2 į roko muzikos viršūnes iškilo kaip meteoras. 1978 m. keturi jaunuoliai tik svajojo apie savo ansamblį, o jau po penkerių metų buvo išleidę penkias ilgai grojančias plokšteles. Vokalistas Bono didžiuojasi dainų tematika – tai Airijos problemos, narkomanija, nesiliaujantys karai, žmogaus teisės.

U2 „Christmas (Baby, Please Come Home)“

 

 

Nepaprastame kalėdiniame albume taip pat išgirsime anglų duetą „Eurythmics“, amerikiečių roko artistus, negrų dainininkes „The Pointer Sisters, vienetą „Pretenders“, dainos veteraną Johną Cougarą Mellencampą, iki šiandien rokenrolą atliekantį Bobą Segerį ir buvusią „Fleetwood Mac“ ansamblio solistę Stevie Nicks.

Albumo prodiuseris Jimmy Lovine`as nurodo, kad prieš trejus metus pradėtas projektas suteikė galimybę dainininkams pasireikšti jiems neįprastu stiliumi, taipgi pelnas skiriamas labai naudingam reikalui. Pasak dainininko Johno Cougaro Mellencampo, „kai aš matau luošus vaikus invalidų vežimėliuose, visuomet pagalvoju, kad juk ir aš galėjau tokiame vežimėlyje atsidurti“.

Praėjusį mėnesį iš parduotų plokštelių gauto pelno šiems vaikams rengiamoms sporto žaidynėms paremti jau buvo sutelkta 2,5 mln. dolerių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS