"Medžiotojų užeigos" virtuvės šefas Arūnas Bansevičiaus primena: miškuose jau pasirodė bobausiai. Tai vieni pirmųjų Lietuvoje sezoninių grybų. Iš jų galima išsikepti fantastišką bobausių pyragą!
Virtuvės šefo A.Bansevičiaus dosjė
Karjera: virėju dirbti pradėjo prieš 13 metų Nidoje. Po to dirbo Kaune, bare "Laumupis", restoranuose "Miesto sodas", "Daniela". Dabar aštuonerius metrus dirba virtuvės šefu "Medžiotojų užeigoje".
Kursai: restoranas "Stikliai" Vilniuje, restoranai Čekijos sostinėje Prahoje, Londone.
Zodiako ženklas: Svarstyklės.
Amžius: 32 metai.
Mėgstamiausias gėrimas: alus.
Mėgstamiausias patiekalas: visi bulviniai patiekalai.
Mėgstamiausias padažas: pipirinis.
Mėgstamiausia daržovė: baklažanas.
Mėgstamiausias vaisius: obuolys.
Mėgstamiausias desertas: šokoladinis.
Geriausia bobausius rinkti jauname, 3–5 metų, pušyne. Svarbu žinoti: bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautrių asmenų organizmuose metabolizuojasi į monometilhidraziną (MMH), stipriai nuodingą medžiagą. Siekiant išvengti neigiamo poveikio prieš vartojant grybus būtina tris–penkis kartus pavirti. Kiekvienąkart apvirus vandenį išpilti.
Prieš verdant paskutinį kartą, reikia įdėti prieskonių: tris skilteles česnakų, keturis grūdelius kvepiančiųjų pipirų, porą lauro lapų, arbatinį šaukštelį druskos.
Grybus reikia nusausinti ir palikti, kad nuvarvėtų likęs vanduo. Per tą laiką – paruošti tešlą.
Tešla reikės iškloti kepimo formą ir įdėti į šaldytuvą, kad atvėstų. Tuomet ruošiamas bobausių pyrago įdaras.
Tešlai reikės (4 porcijoms):
500 g miltų,
325 g sviesto,
vieno kiaušinio,
60 ml pieno,
druskos.
Tešlos paruošimas: sudedame visus sudedamąsias dalis ir gerai išminkome tešlą. Iškočiojame 1 cm sluoksniu ir tešla išklojame formelę.
Įdarui reikės:
200 g porų,
300 g šviežios kalakutų filė,
500 g bobausių,
5 kiaušinių,
70 g grietinės,
druskos, juodųjų pipirų.
Įdaro paruošimas: porus apverdame, kalakutieną išverdame sultinyje.
Ant paruoštos tešlos įdarą dedame sluoksniais: porus, kalakutieną, bobausius, užpilame kiaušinių ir grietinės plakiniu.
Kepimas: apie 50–60 min. 160 laipsnių temperatūroje.
Galime patiekti su šviežių daržovių salotomis.
Padažas: raudonųjų bazilikų. Namuose galima pasigaminti ir žaliųjų bazilikų padažą. Reikia sutrinti bazilikų lapelius ir sumaišyti su alyvuogių aliejumi.
Naujausi komentarai