Dengti nosį ir veidą privaloma tik tam tikrose vietose | KaunoDiena.lt

DENGTI NOSĮ IR VEIDĄ PRIVALOMA TIK TAM TIKROSE VIETOSE

  • 5

Lengvinamos sąlygos dėl nosį ir burną dengiančių kaukių – jas bus privaloma dėvėti tik tam tikrose vietose, kitais atvejais – rekomenduojama.

Nustatyta, kad visiems vyresniems nei 6-erių metų nosį ir burną dengiančias kaukes, respiratorius ar kitas veido apsaugos priemones privalu dėvėti turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, renginiuose, ekskursijose, viešojo transporto įlaipinimo vietose. Taip pat ir viešose uždarose erdvėse, išskyrus valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose bei sportuojant.

Visais kitais atvejais neprivaloma, tačiau ir toliau rekomenduojama dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Visiems be išimties, einantiems į viešą erdvę, dėvėti kaukes, respiratorius ar kitas apsaugos priemones Lietuvoje buvo privaloma nuo balandžio 10 d.

SAM primena, kad, atsižvelgiant į palankią epidemiologinę situaciją, numatyti ir nauji reikalavimai dėl būriavimosi viešose vietose – bus leidžiama būriuotis iki 5 žmonių grupėms, išskyrus šeimos narius. Anksčiau tai buvo leidžiama ne didesnėmis nei 2 žmonių grupelėmis.

Dalyvauti renginiuose – tik su veido apsaugos priemonėmis

Atvirose erdvėse vykstančių renginių dalyviai kaukes vis dar turės dėvėti.

Atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose galės dalyvauti ne daugiau kaip 30 žmonių, o organizatoriai privalės užtikrinti, kad kiekvienam dalyviui tektų ne mažiau kaip 10 kv. m ploto bei ne mažesnį kaip 2 m atstumą tarp jų.

Renginių organizatoriai ir toliau privalės rūpintis dalyvių higiena – prie įėjimo ar gerai matomose vietose pakabinti ar pastatyti rankų dezinfekcijai skirtą priemonę. Į renginius neturi būti įleidžiami žmonės, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, tokių kaip sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas. Renginiuose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms.

Bilietų į renginius prekybą rekomenduojama organizuoti internetu, tačiau jei bilietai pardavinėjami gyvai, tarp eilėje laukiančių žmonių turi būti ne mažiau kaip 2 m atstumas. Atsiskaityti už bilietus taip pat rekomenduojama ne grynaisiais pinigais.

Renginių organizatoriai taip pat turėtų pasirūpinti savo darbuotojais – užtikrinti, kad dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, matuoti ateinančiųjų į darbą kūno temperatūrą, o karščiuojančius nedelsiant nušalinti nuo darbo. Draudžiama dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, išskyrus dirbančius nuotoliniu būdu.

Renginių darbuotojai privalo dirbti su veidą apsaugančiomis priemonėmis, ne rečiau kaip kas 2 valandas plauti rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis.

Organizatoriai pagal galimybes darbą turi organizuoti taip, kad kuo daugiau darbuotojų būtų saugiame atstume vienas nuo kito ir renginio dalyvių (daugiau nei 2 metrų atstumu, trumpiau nei 15 min.) ar iš viso tarpusavyje nekontaktuotų. Jeigu dirbama pamainomis, pagal galimybes organizuoti darbuotojų pamainų pasikeitimą išlaikant saugų atstumą ar išvengiant kontakto.

Sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimas įsigalios nuo gegužės 18 dienos.

Laisvalaikio užsiėmimuose reikalaujamas mažesnis plotas, galima lankytis po penkis

Laisvalaikio užsiėmimams lauke nuo pirmadienio bus reikalaujama mažesnio ploto vienam lankytojui, bus galima juose dalyvauti grupėmis po penkis.

A. Verygos sprendimu, nuo šiol būtina užtikrinti, kad vienam lankytojui būtų skirtas ne mažesnis kaip penkių kvadratinių metrų paslaugos teikimo vietos plotas ir ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas tarp asmenų ar grupių.

Anksčiau vienam žmogui buvo reikalaujamas dešimties kvadratinių metrų atstumas.

Taip pat laisvalaikio užsiėmimo vietose bus galima lankytis ne didesnėmis nei penkių žmonių grupėmis, išskyrus šeimas. 

SAM primena, jog atviroje erdvėje, kurioje vyksta laisvalaikio užsiėmimai, turi būti ribojami lankytojų srautai. Taip pat įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys lankytojai. 

Laisvalaikio užsiėmimų vietose turi būti užtikrinta, kad lankytojai naudotų tik individualias asmenines sporto priemones ir drabužius. Dažnai liečiami įrenginių paviršiai privalo būtų valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno lankytojo.

Taip pat būtina užtikrinti, kad lankytojai naudotų tik individualias asmenines apsaugos priemones ir specialius drabužius. Jei naudojama bendra įranga, po kiekvieno panaudojimo ji turi būti valoma ir dezinfekuojama.

Karantino režimo trukmė šalyje – nuo kovo 16 d. 00:00 val. iki gegužės 31 d. 24:00 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Per karantiną puikiai pasimatė kokia kvailių ir bailių tautelė yra lietuviai. Galit vaikščiot su savo antsnukiais amžinai...

Panika

Jūs nuo savo panikos tikrai žymiai greičiau anapus iškeliausit. Virusų visad buvo ir bus, tad gyvenkit dabar su kaukėm ir iš namų neišeikit, gal ilgiau gyvensit. O šiaip gyvenimas pakankamai pavojingas atrakcionas, nieks gyvas dar neišėjo.

ir

autobusuose labai dažnai žmonės be kaukių važinėja, bet niekam tas nerūpi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS