A. Grigaliūnienė: mėgstu istorijas pakeisti taip, kad jos inspiruotų vaiką | KaunoDiena.lt

A. GRIGALIŪNIENĖ: MĖGSTU ISTORIJAS PAKEISTI TAIP, KAD JOS INSPIRUOTŲ VAIKĄ

  • 1

„Matant, kas su mumis vyksta, kartais atrodo, kad dabar sapnuoju“, – sako Agnė Grigaliūnienė, prisijungusi prie organizacijos „Gelbėkit vaikus“ pradėtos kampaniją „Gelbėk su pasaka“, kurios metu raginama atkreipti dėmesį ir padėti vaikams, dėl koronaviruso pandemijos patiriantiems dar daugiau sunkumų nei įprastai. Didelė dalis šių vaikų, tėvams netekus darbo ir pajamų šaltinio, stokoja maisto, higienos, mokymosi priemonių.

Verslininkė, renginių organizatorė prisimena, kad visa jos vaikystė, paauglystė prabėgo tarp menininkų, įdomių asmenybių, kartais primenančių personažus, dažnai atvykdavusių į tėvų namus, o taip pat Operos ir baleto teatre, kur soliste dirbo Agnės mama. „Kai pagalvoju apie savo vaikystę, tai ji prabėgo tarp teatro dulkių, į personažus įsikūnijusių solistų, dažydavusių veidus ir dėvėdavusių perukus. Tuomet iš tiesų buvo sunku atskirti, kur realybė. Man, kaip vaikui, buvo susimaišiusi realybė su personažais. Tačiau ta aplinka turėjo tokios traukos, magijos, kad dažnai pabėgdavau iš darželio, kad tik pabūčiau ten, kur viskas buvo įmanoma“, – prisimena A. Grigaliūnienė.

Agnė pasakoja, kad tarp meno žmonių, kuriuos teko pažinti, kai tebuvo 5-6 metų, buvo dailininkas Raimundas Sližys. „Jis ateidavo į mūsų namus toks visas tatuiruotas, plikas, su ilgu paltu – kažkoks kosmosas tiems laikams. Pamačiusi jį kaskart bėgdavau nuo jo. Sykį jis paklausė, kodėl bėgu? O aš atsakiau: „nes atrodai tarsi iš kalėjimo“. Skoloj jis man neliko ir atsakė: „taip ir yra, tik tu niekam nesakyk“. Tik vėliau supratau, kad jis sakė tiesą. Juk iš tiesų visi to laiko menininkai, kuriems buvo svarbu išlaikyti lietuvybę, jautėsi it kalėjime“, – prisimena A. Grigaliūnienė.

Galbūt dėl aplinkos, kurioje augo, Agnė sako kūrybiškai žiūrinti ir į pasakų sekimą dukrai. „Daug pasakų, ypač lietuvių folklore – pilnos baisybių. Tai pamotė itin pikta, tai kas nors labai aštriais dantimis, besikėsinantis visus suėsti. Suprantu, vaiko vystymuisi reikia visko, tačiau mėgstu visas istorijas pakeisti taip, kad jos paliktų kažkokią gražią žymę vaiko gyvenime, inspiruotų jį. Todėl Raudonkepuraitė, apie kurią seku pasaką dukrai, nebūtinai išsigandusi vilko, o vilkas nebūtinai kėsinasi suvalgyti ir senelę, ir ją pačią. Pasakoju dukrai, kad su vilku galima susidraugauti, nes Raudonkepuraitė ir drąsiausia, ir šauniausia, ir gudriausia, ir visokia kitokia „iausia“ mergaitė, o kepuraitės grožis eina tik po to“, – dalijasi Agnė.

Visiems jos skaitomą pasaką išgirsiantiems vaikams ir jų tėvams Agnė norėtų palinkėti nepamesti smalsaus ir atviro, kūrybiško žvilgsnio į viską, kas mus supa.

Organizacija „Gelbėkit vaikus“ prie kampanijos kviečia prisidėti ir visus Lietuvos žmones: skaityti pasakas, nusifilmuoti, pasidalinti vaizdo įrašais savo socialiniuose tinkluose su grotažyme #GelbėkSuPasaka ir nepamiršti paaukoti skurstantiems vaikams telefonu 1409 (auka 5 eurai) arba skirti norimą paramos sumą internete bei paraginti tai padaryti savo draugus.

Šią kampaniją („Save with Stories“) šiuo metu įgyvendina tarptautiniam tinklui „Save the Children“ priklausančios organizacijos, o į kampaniją įsitraukia daug visame pasaulyje garsių žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kūrybininkė Agnė

OMG. Gal dabar ir pasakú knygà išleisi?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS