Indrė Kavaliauskaitė: susibūrimai turi būti šventė, o ne darbas

Indrė Kavaliauskaitė: susibūrimai turi būti šventė, o ne darbas

2025-11-19 23:00
Parengta pagal pranešimą spaudai

Netikėti svečių apsilankymai, nedidelės šeimos šventės ar tiesiog jaukūs savaitgalio susibūrimai neapsieina be vaišių. Nuomonės formuotoja, laidų vedėja Indrė Kavaliauskaitė pastebi, kad aplankius svečiams mažiausiai norisi sukiotis virtuvėje, todėl ji ypač vertina kokybiškus produktus, pritaikytus įvairioms progoms, kuriuos galima tiesiog patiekti ant stalo.

Siekiamybė: „Labai noriu, kad svečiuose vaikai sulauktų daug draugų, o namai būtų pilni gyvybės“, – sako I. Kavaliauskaitė, besistengianti, kad kiekvienas šeimos narys ir svečias ant stalo rastų ką nors gardaus pagal savo skonį.

Greita ir paprasta

„Labai noriu, kad svečiuose vaikai sulauktų daug draugų, o namai būtų pilni gyvybės. Tačiau tokiomis akimirkomis nemėgstu stovėti prie puodų virtuvėje. Džiaugiuosi, kai draugų susibūrimai tampa švente, o ne darbu. Viskas turi būti greita ir paprasta. Žinoma, svarbu, kad būtų skanu, nes esame gana išlepinti – Lietuvoje tikrai mėgaujamės geru, įvairiu ir kokybišku maistu“, – dalijasi „Maximos“ partnerė I. Kavaliauskaitė.

Ji pasakoja, kad ir pati yra atsidūrusi situacijose, kai, nuvykus į svečius, šeimininkė tik retkarčiais iškišdavo nosį iš virtuvės, mat maisto ruoša surydavo laiką, kurį būtų galima praleisti su artimaisiais.

„Mano namuose taip nebūna. Man atrodo, kad su draugais esame radę būdą tokios dalios išvengti. Geriausia, kai visi jaučiasi lyg namuose, visi kartu gamina. Dar geresnis variantas – kai gali įvairioms progoms sukurtus kokybiškus maisto produktus tiesiog dėti ant stalo ir mėgautis gerais pokalbiais“, – pabrėžia pašnekovė.

Gelbėja kokybiški produktai

I. Kavaliauskaitė dalijasi mėgstanti mėsiškus patiekalus, o greitai ir skaniai pamaitinti draugus jai ne kartą padėjo iš anksto paruošti kokybiški produktai. Sulaukus svečių, užtenka patiekalus tik išimti iš pakuotės ir patiekti ant stalo arba įdėti į orkaitę pusvalandžiui ir jie – tinkami gardžiai mėgautis.

„Progoms mielai renkuosi lėtai virtus jaučio žandus, žąsies krūtinėlę ar kulšeles. Pasigaminti tokius patiekalus „nuo nulio“ įprastai reikėtų galybės laiko, o galimybė įsigyti juos beveik paruoštus – puikus būdas pasimėgauti išskirtinių skonių patiekalais ne tik greitai, bet ir neišlaidaujant. Kai kuriame grilį, be abejo, dažnai kepame brandintos jautienos kepsnius“, – sako nuomonės formuotoja.

Ant stalo – įvairovė

Maisto įvairovė jai yra svarbiausias vaišių stalo atributas – kiekvienas šeimos narys ir svečias turi rasti ką nors gardaus pagal savo skonį.

Pavyzdžiui, vieni vertina įvairių rūšių sūrių, užtepėlių, alyvuogių, krevečių, marinuotų ar kitokių užkandžių pasirinkimą, kiti – geros kokybės saldumynus, pavyzdžiui, uogas šokolade, šokoladą, meduolius, o artėjant žiemos šventėms – ir kalėdinius pyragus, kurių žvaigždė – panetonė.

„Labai mėgstame dalijimosi vakarienes – kai ant stalo padėta daug įvairių valgių ir kiekvienas gali į savo lėkštę įsidėti tai, kas jam labiausiai patinka. Be to, mano namuose susibūrimai dažniausiai susiję su vaikais, jų būna daug, todėl maistas turi tikti tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Visi žinome, kokie vaikai išrankūs. Jie mėgsta grynus, nesumaišytus skonius, tad kai ant stalo visko daug, kiekvienas turi, iš ko rinktis. Mano sūnus nuo stalo visada pagriebs kokį užkandį ar avokado griežinėlį, aš – mėsos gabaliuką“, – dalijasi I. Kavaliauskaitė.

Skonių atradimai

I. Kavaliauskaitė priduria, kad neturi jokių griežtų taisyklių, kas privalo atsidurti ant vaišių stalo. Būtent tai, kad stalas nuklojamas netikėtais skoniais, kuriuos itin norisi atrasti, išmėginti, anot jos, visada labiausiai džiugina ir intriguoja susibūrus tiek didesnių, tiek mažesnių progų metu.

„Kalbant apie draugų, šeimos pasibuvimus, žodis „privalo“ apskritai neturėtų būti vartojamas. Šventės ar tiesiog eiliniai pasibuvimai kartu juk ir reiškia, kad darome taip, kaip norime, kiek norime ir kada norime. Kaip gerai, kad nieko neprivalome!“ – pabrėžia I. Kavaliauskaitė.


Čiabatos užkandėlės su mocarela ir pomidorais

1 pakelis buivolių pieno mocarelos „Well Done Premium“ (vienam asmeniui),

1 gera sauja vyšninių pomidorų,

ypač gryno alyvuogių aliejaus „Well Done Premium“ (pagal skonį gali būti su bazilikais, trumais ar citrina),

1 kepalas čiabatos ar kitos mėgstamos šviežios duonos,

šviežių baziliko lapelių,

1 gera sauja išlukštentų pistacijų (arba kitų mėgstamų riešutų),

druskos,

šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pomidorus perpjaukite perpus, lengvai pakepinkite keptuvėje arba orkaitėje – taip jie suminkštės, o skonis taps intensyvesnis. Riešutus pasmulkinkite. Duoną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir lengvai paskrudinkite orkaitėje. Ant kiekvienos riekės dėkite griežinėlį mocarelos, šiltų pomidorų, riešutų, šviežio baziliko. Užbaikite keliais lašais kvapnaus alyvuogių aliejaus, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra