Juodojo humoro „Lavina“ (filmo apžvalga) | KaunoDiena.lt

JUODOJO HUMORO „LAVINA“ (FILMO APŽVALGA)

Žymaus skandinavų filmo perdirbinys turi nuostabias sudedamąsias dalis, kurios sunkiai dera tarpusavyje.

Šeima kalnuose

Sutuoktiniai Pitas (akt. Willas Ferrellas) ir Bilė (akt. Julia Louis-Dreyfus) išgyvena sunkius laikus. Neseniai mirė Pito tėvas, ir ši mirtis privertė vyrą permąstyti savo gyvenimą. Jis pradeda galvoti apie savo paties mirtį ir tai, ką iki šiol nuveikė, dėl ko žmonai ir vaikams pritrūksta dėmesio.

Siekdama praskaidrinti Pito nuotaiką, Bilė suorganizuoja atostogas kalnuose. Šeima praleis daugiau laiko kartu, vyras pabėgs nuo jį kankinančių minčių, viskas stos į vėžes.

Būtent taip ir vyksta. Iki tol, kol būnant viešbutyje neprasideda didžiulė sniego lavina. Pitas nuo jos pabėga net nepažvelgdamas į savo šeimą. Pastarieji, gyvi ir apsnigti, negali patikėti, kad tėvas jų net nebandė gelbėti. Natūralu, kad ramios atostogos čia ir pasibaigia.

Jeigu siužetas jums kažką primena, jūs neklystate: "Lavina" yra švedų sukurto filmo "Force Majeure" perdirbinys, pritaikytas Holivudo auditorijoms. Kaip ir beveik visuose perdirbiniuose, originalioji magija dažniausiai yra tiesiog atskiedžiama.

Švedų pasididžiavimas

Skandinaviški filmai nedažnai pasaulyje sulaukia didelio populiarumo, tačiau "Force Majeure" buvo būtent toks. 2014 m. pasirodęs filmas buvo rodomas Kanų kino festivalyje, kuriame laimėjo prestižinį komisijos prizą. Juosta buvo nominuota geriausio užsienio filmo kategorijoje "Auksinių gaublių" metu ir sukėlė pasipiktinimą, kai nesulaukė nė vienos "Oskarų" nominacijos.

Natūralu, kad juodąją komediją ir dramą puikiai sumaišęs filmas reikalavo kruopštumo siekiant jį perkelti dar platesnei auditorijai. Tai padaryti buvo patikėta Jimui Rashui ir Natui Faxonui – filmą režisavusiam ir parašiusiam duetui, kurie laimėjo "Oskarą" už filmo "Įpėdiniai" scenarijų. "Įpėdiniai" su George‘u Clooney priešaky išsiskyrė kaip rimtas temas ir komediją sugebėjusi suderinti juosta, tad J.Rasho ir N.Faxono duetas atrodo kaip galintis pagerbti švedų kūrinį.

Scenarijų padėjo parašyti Jesse Armstrongas – neeilinio populiarumo pastaraisiais metais sulaukusio serialo "Palikimas" autorius.

Tobulas duetas

Atrodo, kad visos dedamosios dalys tam, kad šis filmas būtų vykęs, išties yra. Juk jame pagrindinius vaidmenis atlieka du geriausi komedijų aktoriai.

W.Ferrellas jau visą dešimtmetį yra žymiausias komikas filmuose. Vienas tų, kuris pritraukia žiūrovus ateiti į filmą žinant, kad W.Ferrellas kažką išspaus net iš blogiausio scenarijaus. Už savo pasirodymus gaunantis pasakiškus pinigus aktorius jau tapo sinonimu didžiausioms Holivudo komedijoms ir dabar šiek tiek rimtesnis nei įprastai vaidmuo gali priminti žiūrovams, kad jis kartu yra ir nuostabus aktorius.

 

 

J.Louis-Dreyfus Lietuvos žiūrovams gali būti pažįstama kiek mažiau, net jeigu ją irgi neabejotinai matėte. Jau daugiau nei tris dešimtmečius ji yra JAV televizijos žvaigždė, atlikusi įsimintinus vaidmenis serialuose "Seinfeldas" ir "Viceprezidentė", kurie jai uždirbo daugiau "Emmy" apdovanojimų nei bet kokiam aktoriui istorijoje. Lietuvoje kadaise didelio populiarumo sulaukė romantinis filmas "Meilei nereikia žodžių", kuriame ji vaidino kartu su Jamesu Gandolfini.

W.Ferrellas ir J.Louis-Dreyfus yra neabejotini savo amato meistrai. Filmo režisieriai ir scenaristai yra geriausia, ką gali pasiūlyti Holivudas. Koks rezultatas?

Nublankusi magija

Filmą mačiusios auditorijos "Sundance" kino festivalyje neliko sužavėtos. Tie, kurie matė originalią filmo versiją, švedų kūrinį laiko be konkurencijos pranašesniu. Tie, kurie su šia istorija dar nebuvo pažįstami, filmą laiko blankia istorija apie griūvančią šeimą ir vidurio amžiaus krizę išgyvenančią porą.

Tai nereiškia, kad filmas yra blogas. Jis kupinas įsimintinų scenų ir stiprių aktorių pasirodymų, kurie praturtina juodojo humoro kupiną scenarijų. Vis dėlto tai kartu yra filmas, kuris savęs nepažįsta ir negali apsispręsti, ar tai yra komedija, ar drama, ar kažkas kito.

Filmai apie šeimos konfliktus retai yra linksmi, tačiau siekiant iš jų išspausti nenatūralų humorą rezultatas gali būti dar liūdnesnis.

"Lavina" (angl. "Downhill")

Žanras: komedija, drama

JAV, 2020

Režisieriai Natas Faxonas, Jimas Rashas.

Vaidina Julia Louis-Dreyfus, Willas Ferrellas, Miranda Otto, Zachas Woodsas.

Įvertinimas:

Humoras 2/3;

Scenarijus 2/3;

Muzika 2/3;

Aktoriai 3/3

Režisūra 2/3.

Bendras 2,2

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo vasario 14 d. rodomos dar dvi premjeros:

"Partizanas"

Per didžiausias Lietuvos valstybines šventes pasirodantys patriotiniai filmai jau tapo tradicija. Šįkart režisierė Agnė Zalanskaitė pristato dokumentinį filmą apie partizaną Juozą Paliūną-Rytą, kuris su kitais lietuviais dėl okupuotos tėvynės paliko šeimą ir pasitraukė į miškus kovoti dėl laisvės. Paties filmo struktūra yra įdomi tuo, kad jame susipina dokumentika ir vaidyba. Aktorius Paulius Markevičius, pernai sužibėjęs filme "Išgyventi vasarą", čia kai kuriose scenose įkūnija garsųjį partizaną ir kartu su filmo kūrėjais stengiasi perteikti, kiek daug jis paaukojo dėl kilnaus tikslo.

"Košmarų sala"

Visus troškimus išpildantis turtuolis, gyvenantis paslaptingoje saloje, į kurią patenka tik išrinktieji. Aiškesnio siaubo filmo siužeto turbūt negalima ir sugalvoti. Turtuolis, kurį įkūnija puikusis Michaelas Peña, rengia loterijas, kad žmonės į jo salą atvyktų kuo paslaptingesniu būdu. Kai į ją patenka grupė išrinktųjų, pamatančių, kad sala išties yra stebuklinga, jie netrunka suprasti, kad jie kartu yra ir įkalinti. Išrinktiesiems tenka verstis per galvą siekiant išsiaiškinti didžiausias salos paslaptis ir pasprukti nuo jiems nemalonius siurprizus sugalvojusio žmogaus.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Juodojo humoro „Lavina“ <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
  • Juodojo humoro „Lavina“ <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS