Karalienė Elizabeth II po kelių mėnesių pertraukos dalyvavo viešame renginyje | KaunoDiena.lt

KARALIENĖ ELIZABETH II PO KELIŲ MĖNESIŲ PERTRAUKOS DALYVAVO VIEŠAME RENGINYJE

  • 1

Silpnos sveikatos britų karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) antradienį pirmą kartą po kelių mėnesių pertraukos pasirodė svarbiame viešame renginyje – dalyvavo padėkos pamaldose už jos velionį vyrą princą Philipą (Filipą).

Monarchės sutuoktinis mirė pernai balandžio 9-ąją, būdamas 99 metų.

Elizabeth II, kuriai kitą mėnesį sueis 96-eri, nuo praėjusių metų spalio, kai ji ligoninėje praleido vieną naktį, nedalyvavo jokiuose svarbiuose renginiuose už karališkųjų rezidencijų ribų. Anksčiau šiais metais ji sirgo COVID-19.

Dėl silpnos sveikatos, taip pat dėl to, kad jai sunku vaikščioti ir stovėti, karalienė paskutinę minutę atšaukė dalyvavimą Sandraugos dienos pamaldose kovo 14-ąją.

Bakingamo rūmai jos dalyvavimą pamaldose už princą Philipą patvirtino maždaug dvi valandos prieš jų pradžią Vestminsterio abatijoje Londono centre.

Ne taip kaip kiti jos šeimos nariai ir svečiai, karalienė atvyko per šoninį įėjimą. Ji naudojosi lazdele, užimti savo vietą jai padėjo jos antrasis sūnus, 62 metų princas Andrew (Endrius).

Tai primas viešas Andrew pasirodymas JAV oficialiai nutraukus jam iškeltą civilinę bylą dėl lytinės prievartos. Byla nutraukta pagal susitarimą, sumokėjus princą kaltinusiai Virginiai Giuffre (Virdžinijai Džufrė) neįvardijamą sumą.

Visuomenė taip pat piktinosi princo draugyste su velioniu amerikiečių finansininku, lytiniu nusikaltėliu Jeffrey Epsteinu (Džefriu Epsteinu), supažindinusiu Andrew su V. Giuffre.

Princas Andrew užėmė vietą pirmoje eilėje greta jaunesniojo brolio princo Edwardo (Edvardo). Jų vyresnysis brolis princas Charlesas (Čarlzas), sesuo princesė Anne (Ana) ir karalienė sėdėjo priešais juos.

Edinburgo kunigaikštis, kurio santuoka su Elizabeth II truko 73 metus, mirė kelios savaitės iki savo 100-ojo gimtadienio. Prieš mirtį jis buvo gydomas dėl širdies ligos.

Dėl tuo metu galiojusių kovos su pandemija priemonių seniai parengti jo laidotuvių planai buvo paskubomis pakeisti ir laidotuvėse dalyvavo tik 30 žmonių.

Karalienė per laidotuvių pamaldas sėdėjo viena. Jos nuotraukos, kuriose ji atrodė labai vieniša, tapo į atmintį giliai įsirėžusiu pandemijos vaizdu.

Sveikatos problemos

Antradienio pamaldos, kuriose dalyvavo 1,8 tūkst. žmonių, buvo proga įtraukti kai kuriuos pradinio laidotuvių plano elementus, įskaitant pamokslus, maldas ir paties velionio kažkada parinktą muziką.

Daug dėmesio buvo skirta tiesia kalba garsėjusio princo, buvusio karinio jūrų laivyno karininko, labdaringai veiklai, ypač jaunimui visame pasaulyje skirtai Edinburgo kunigaikščio apdovanojimų programai.

Britų ir užsienio šalių karališkieji asmenys, kiti garbūs dalyviai, tradicinės Anglikonų Bažnyčios pamaldos, prie abatijos susirinkusi minia sudarė sugrįžimo į normalias gyvenimo vėžes įspūdį.

Tačiau karališkajai šeimai pastarieji metai buvo kupini įvykių ir sustiprino ištisos eros pabaigos pojūtį.

Nuo pranešimo apie neplanuotą karalienės paguldymą į ligoninę – netrukus po to, kai ji Vindzoro pilyje priėmė pasaulio lyderius ir atidarė Velso parlamento Kardife sesiją – Elizabeth II ir jos sveikatai buvo skiriama daug dėmesio.

Gydytojai rekomendavo jai ilsėtis ir ji atšaukė virtinę svarbių renginių, įskaitant pasaulio lyderių priėmimą per Jungtinių Tautų klimato konferenciją lapkričio mėnesį.

Vindzoro pilyje, dažniausiai vaizdo ryšiu, ji rengdavo privačias audiencijas.

Vasario 5 dieną, įžengimo į sostą 70-ųjų metinių išvakarėse, karalienė savo Sandringamo dvare Rytų Anglijoje susitiko su kai kuriais visuomenės nariais.

Monarchė skundėsi, kad jai sunku judėti. Buvo pranešimų, kad privačiai ji naudojasi invalido vežimėliu ir golfo automobiliuku.

Taip pat spėliojama, kad netrukus ji gali nuspręsti daugiau laiko praleisti savo Balmoralo dvare Škotijoje; teigta, kad ten buvo įrengtas keltuvas žmonėms, negalintiems užlipti laiptais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matosi

kad pagrindyne pasauline monarhija ant pabaigos slenkscio ir AD tas vyksta vandenio eros pradzioje;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS