Klaipėdos senamiestyje – jauno vyno degustacija Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos senamiestyje – jauno vyno degustacija

2009-11-06 23:59
Tradicija: "Novello" degustacija – svarbus įvykis, mat pagal jauną vyną sprendžiama apie šviežiausią vynuogių derlių, bandoma nuspėti būsimus vynų skonio ypatumus.
Tradicija: "Novello" degustacija – svarbus įvykis, mat pagal jauną vyną sprendžiama apie šviežiausią vynuogių derlių, bandoma nuspėti būsimus vynų skonio ypatumus. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Uostamiesčio širdyje įsikūrusi itališka vyninė "Tappo d‘Doro" klaipėdiečius kviečia nepraleisti išskirtinės degustacijos.

Šiandien vyno gerbėjai turės vos kartą metuose pasitaikančią galimybę dalyvauti jauno vyno "Novello" sezono atidaryme.

Pirmuosius naujojo derliaus vyno butelius gamintojai Italijoje atkemša pirmąjį lapkričio ketvirtadienį. O šiuo jaunu tauriuoju gėrimu šalies įstatymai leidžia pradėti prekiauti nuo lapkričio 6-osios. Būtent ši diena laikoma Naujųjų metų pagal vyno kalendorių pradžia.

Italijoje naujojo derliaus vyno degustacija lydima šventinės nuotaikos, gamintojai atveria savo vyninių duris ir kviečia visus norinčius paragauti kvapnaus, švelnaus ir, anot specialistų, "neįpareigojančio" gėrimo.

Pasak "Tappo d‘Doro" Klaipėdos padalinio vadovo Roko Valaičio, ši tradicinė šventė išskirtinė tiek gamintojams, tiek vyno žinovams, tiek mėgėjams, tik Lietuvoje ji ne taip plačiai paplitusi kaip analogiška prancūziška tradicija – "Beaujolais Nouveau" ragavimas.

Pagal savito charakterio jauną vyną sprendžiama apie šviežiausią vynuogių derlių, bandoma nuspėti būsimus vynų skonio ypatumus. Tačiau sušvitęs jis baigia savo trumpą gyvenimą, užleisdamas vietą brandesniems "giminaičiams".

"Novello" vynas gyvuoja labai trumpai – jis vartojamas vos iki kitų metų gegužės. Tačiau egzistuoja nerašytas susitarimas, jog jauną vyną galima vartoti tik iki Naujųjų metų. Taigi paskutinis "Novello" butelis turi būti atkimštas ne vėliau kaip gruodžio 31 dieną – esą po to jis ima senti ir praranda jaunatvišką žavesį", – teigė R.Valaitis.

"Novello" – tradiciškai sausas raudonasis, ne silpnesnis kaip 11 laipsn. Šiaurės Italijos vynas, kuriam pagaminti gali būti naudojamos visos čia augančios vynuogių rūšys.

"Tappo d‘Doro" vyninė lankytojus vaišins "Bardolino Novello". Tai pirmasis "Novello", kuriam Italijoje suteiktas kokybės kontrolės sertifikatas – D.O.C. kategorija.

Šis vynas gaminamas iš Corvina, Rondinella ir Molinara vynuogių, kurios prinoksta ant kalvų, juosiančių didžiausią Italijos ežerą Gardą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų