Kas pasakė, kad manekenės beveik nieko nevalgo? Beveik 10 metų modeliu dirbanti 26 metų kaunietė Aistė Misevičiūtė blykstelėja mėlynomis akimis: nesąmonė!
Sudomino blog'erių karalių
Paryžiaus modelių agentūros „Nathalie" manekenė A.Misevičiūtė ne tik pozuoja blyksint fotoaparatams ar staiposi prieš vaizdo kameras.
Taip, ji kvepalų Givenchy „My Givenchy!" ir „Lovely Prism", Christian Lacroix „Bazar", „Ghost", rusų „Vogue", „Numero" žurnalų viršelių ir „Pantene" plaukų priežiūros kompanijos produktų veidas. Taip, ketverius metus mokėsi Paryžiuje, įgijo verslo vadybos ir finansų bakalauro diplomą.
Tačiau ji - dar ir maisto gurmanė, rašanti kasdien daugiau nei 5000 lankytojų lankomą internetinį dienoraštį - blog'ą apie maistą www. luxeat.com.
A.Misevičiūtė gastronomijos blog'ų karaliumi tituluojamam Steve'ui Plotnickiui padėjo sudaryti žymiausių pasaulio restoranų gidą „Opionated about fine dining survey 2008".
Apie šį leidinį rašė net garsusis „New York Magazine", o Aistę surado pats S.Plotnickis ir pasiūlė dalyvauti apklausoje, kurioje geriausi pasaulio blogeriai rašo pažymius garsiems pasaulio restoranams.
Aistė tik apgailestauja, kad negalėjo dalyvauti Londone vykusiame geriausių restoranų penkiasdešimtuko pristatyme.
Menas - ir gaminti, ir ragauti
„Aplankiau beveik pusę iš 50 geriausių pasaulio restoranų, - be patoso prisipažįsta Aistė. - Man labai patinka valgyti, esu tikra gurmanė."
Tačiau po akimirkos manekenė patikslina: „Gurmanas neprivalo kiekvieną dieną valgyti Belugos ikrus ir gerti prabangų šampaną. Svarbiausia - vertinti šviežius, kokybiškus produktus. Valgyti geruose restoranuose, kur gali įvertinti meistrišką virtuvės šefo darbą, - tas pats, kaip klausytis klasikinės muzikos ar gėrėtis nuostabiu paveikslu."
Manekenė net neleidžia suabejoti: geriausi virtuvės šefai - lyg menininkai, nes reikia turėti talentą norint pagaminti gardų, skoningą ir puikiai atrodantį patiekalą.
Prancūzijos sostinėje su mylimuoju, interneto fotobanko svetainės savininku paryžiečiu gyvenanti kaunietė linksmybes klube mielai iškeičia į gurmanišką pasisėdėjimą su draugais restorane. Ją žavi lengvas maistas, Viduržemio jūros šalių virtuvė. Ragaudama nemėgsta daug eksperimentuoti. Svarbiausia, įsitikinusi Aistė, skonis.
Interjeras kokybės nelemia
Daugybę pasaulio šalių apkeliavusi manekenė darbą visuomet derina su malonumu: iš anksto pasidomi, koks restoranas tame mieste garsėja gurmaniškais patiekalais. Aistė šypteli: norėdama pasigardžiuoti žinomo virėjo patiekalu ji nekart važiavo 400, net 600 kilometrų. Kai kurie jos aplankyti restoranai tokie, kad vietas juose reikia užsisakyti prieš mėnesį-pusantro.
Mėgstamiausi restoranai? Trimis „Michelin" (aukščiausias restorano įvertinimas) žvaigždutėmis įvertintas restoranas „Michel Troisgros" Ruane, „Tetou" - prie Kanų, „Le Duc" - Paryžiuje.
Tačiau garsėjantys savo patiekalais restoranai dažniausiai neišsiskiria dizainu, vieta, stiliumi. Pavyzdžiui, „Michel Troisgros" įsikūręs prieš kuklią traukinių stotį. Savo architektūra nėra ypatingas ir Kanų festivalio žvaigždžių, tarp jų ir Angelinos Jolie bei Brado Pito pamėgtasis „Tetou", kuris garsėja iš Marselio kilusia septynių žuvų žuviene su virtomis bulvėmis, džiūvėsėliais ir majoneziniu padažu su česnaku.
„Dažnai išoriškai kuklius, kaip „Le Duc", bet neeilinius restoranus išduoda prie jų stovintys prabangūs automobiliai ar žvaigždžių tykojantys paparacai. Man nepatinka lankytis restoranuose, kuriuose - tik išskirtinis dizainas ir savo apranga prieš kitus besipuikuojantys žmonės", - sakė A.Misevičiūtė.
Jūros agurkas nesužavėjo
Gurmanų restoranuose virtuvės šefai nebijo fantazuoti, maišyti sūraus su saldžiu, patiekalus patiekia nedidelėmis, gražiai atrodančiomis porcijomis. „Virtuvės šefas kiekvieną dieną pasiūlo keturių-šešių patiekalų meniu, kurio lankytojas keisti negali", - pasakojo Aistė.
Egzotiškiausias patiekalas, kurį valgė modelis? Paryžiuje skanautas druskos plutoje keptas apie 50 eurų kainavęs burokas su actu ir jūros agurkas.
Neseniai Aistė lankėsi Japonijoje, Kioto miesto restorane „Kikunoi". Apsilankę senovinėje, dzen kultūra dvelkiančioje viloje iš pradžių klientai nusiauna batus. Jie aptarnaujami atskirose uždarose erdvėse. Mėgstančią gurmaniškus patiekalus kaunietę vis dėlto šokiravo vieno geriausių japonų virtuvės šefų pagamintas maistas: „Meniu pasirinkti negalėjau. Šefas gamino iš tądien gautų šviežių produktų ir pagal savo nuotaiką. Bet man nepatiko vandenų gyvis - jūros agurkas ir jo ikrai. Jie buvo panašūs į apelsinų tyrę", - dalijosi įspūdžiais A.Misevičiūtė.
Ši vakarienė su šalta sake dviem žmonėms kainavo apie 400 eurų. O trimis žvaigždutėmis įvertintame restorane Florencijoje vakarienė su vynu kainavo apie 600 eurų.
Gyvačių ir tarakonų neragautų
Aistei įdomi pasirodė Peru virtuvė: jauną moterį sužavėjo žalios žuvys su prieskoniais, citrina ir įvairiais padažais. Argentinoje - neapsakomo skonio kepsniai.
Pajuokavus, kad Paryžiuje gyvenanti manekenė turbūt nesilanko greito maisto įstaigose ir nevalgo kaloringų didžkukulių, A.Misevičiūtė nusijuokė: „Tik kai beprotiškai skubu ir esu labai alkana, suvalgau sumuštinį, bet mieliau - bulvę su sviestu. Esu kategoriškai nusistačiusi prieš greitąjį maistą. Per devynerius metus atpratau nuo lietuviškos virtuvės, tačiau grįžusi namo vėl prisimenu. Nemanau, kad ji bloga. Virtuvė, kaip ir kalba, tradicijos, yra šalies paveldas ir būtina ją saugoti iš kartos į kartą."
175 cm ūgio jauna moteris sveria 52 kilogramus. Apie 9 valandą ji išgeria žaliosios arbatos, suvalgo vaisių ir prancūzišką sviestinę bandelę.
Per pietus, apie 12-13 valandą, ji valgo daug: mielai pasigardžiuoja jautienos kepsniu su bulvytėmis. Gurmaniškiems patiekalams skirtas jos vakaras. Modelis visuomet fotografuoja tai, ką valgo.
Ar A.Misevičiūtė pati gamina? Linksi galvą ir šypsosi: „Labai mėgstu gaminti, tačiau dažnai keliauju ir tam trūksta laiko."
Ar ji išdrįstų paragauti Vietname siūlomų gyvačių, Tailande - keptų tarakonų, o Filipinuose - kiaušinio su viščiuko embrionu? Fui, purtosi Aistė, niekada: „Apalpčiau!"
Ir iškart prisiminė, kaip Japonijoje ją gniuždė matyti vaizdai: valgant sušį dar judantis krevetės kūnas nupjauta galva arba ant didelės keptuvės metamos tigrinės krevetės. Krevetė šokinėja, ją prispaudžia mentele ir iškepa gyvą.
Naujausi komentarai