Lauko žaidimai: nuo smėlio pilių iki skraidančių lėkščių | KaunoDiena.lt

LAUKO ŽAIDIMAI: NUO SMĖLIO PILIŲ IKI SKRAIDANČIŲ LĖKŠČIŲ

Jokia vaikų šventė gamtoje neapsieina be smagių veiklų. Užsiėmimų yra įvairių – meniškų, kūrybiškų, aktyvių, sportinių. Kokius pasirinkti, priklauso nuo vaikų amžiaus. Į visus žaidimus gali įsijungti ir tėveliai.

Vienas populiariausių pasilinksminimų gamtoje bet kokio amžiaus vaikams – muilo burbulų pūtimas. Galima naudoti įprastas tam tikslui skirtas priemones, o dideliems burbulams leisti išsinuomoti specialias lazdeles ir įsigyti reikiamo skysčio.

Nuotaikinga atrakcija – piešimas rankomis ant popieriaus. Šis užsiėmimas itin įkvepia 4–5 metų vaikučius. Suaugusieji turėtų pasirūpinti piešti rankomis skirtais dažais, didelio formato popieriaus lapais, juos, beje, gali pakeisti maistinė plėvelė – apsukę aplink kamienus ištempkite ją tarp dviejų medžių. Piešimą ant popieriaus paįvairinkite augaliniais spaudais: tegu vaikai nusiskina skirtingų augalų lapų, žiedų, smilgų ir, vieną jų pusę ištepę dažais, sukuria originalias kompozicijas ant popieriaus. Ši pramoga padės mažiesiems susipažinti su miško ar pievos augalų įvairove.

Jei šventė vyksta ten, kur yra daug smėlio, pasiūlykite mažiesiems pastatyti tvirtovę, pilį, išrausti kelius lenktyninėms mašinėlėms. Pririnkite pilną kibirėlį akmenukų, pagaliukų ar kankorėžių ir pasiūlykite iš jų sudėlioti įvairias grožybes.

Mergaitėms patiks daryti sekretus – paslaptis: į duobutę gražiai sudėti žolynus, akmenėlius, kuriems pridengti puikiausiai tiks skaidraus plastikinio butelio gabėlis. Aišku, prieš išvykstant namo žemėje įkastą plastiką reikėtų surinkti. Sako, kad šis užsiėmimas patinka ir kūrybiškos prigimties berniukams, tačiau, jei tik šalia yra koks vandens tvenkinys ar upelis, jie labiau apsidžiaugs galimybe kartu su tėveliais leisti laivelius. Neturite laivelių? Puiku – jūs turite unikalią progą kartu su vaikais juos išlankstyti iš popieriaus, kieto žurnalo viršelio ar sukonstruoti iš medžio žievės, būtinai su stiebu, ant kurio boluos būrė – skiautelė popieriaus ar didelis trauklapio lapas. Jei vaikų ne vienas, galite surengti lenktynes, kurio laivelis pirmas pasieks tam tikrą vietą. Jei veiksmas vyksta ežere, vaikai laivelį gali išjudinti pūsdami į bures.

Įtraukiantis žaidimas – lobio ieškojimas. 6–8 metų vaikams jį organizuokite nedidelėje erdvėje, kuri vaikai gerai žinoma, vyresniems – didesniame plote. Iš anksto ant popieriaus paruoškite paslaptingo lobio ieškojimo planus su konkrečiomis nuorodomis ir išdalykite vaikams.

Nesvarbu, kur vyksta šventė, namelio statybos visada sulaukia pasisekimo. Jei šventė vyksta sodyboje, kolektyviniame sode, nameliui vaikai gali naudoti įvairias kėdes, stalus, lentas, patiesalus, miške pravers nudžiūvusių medžių šakos, žabai, paklotai, pledukai. Pastatytame namelyje vaikai netruks įsikurti ir patys prisigalvos įvairių savo žaidimų.

Visada didelio populiarumo sulaukia batutas, tačiau nereikia pamiršti ir linksmų įprastų kiemo žaidimų: gaudynių, slėpynių, aklos vištos ir kt. Ar prisimenate, kaip žaidžiamas žaidimas "Valgoma nevalgoma"? Dalyviai sustoja ratu, vienas rankose laiko kamuolį. Sakydamas kokio nors daikto pavadinimą, jis meta kamuolį vienam iš žaidėjų. Jeigu jis pasako valgomo dalyko pavadinimą, kamuolį reikia pagauti, jei nevalgomo – jo negalima gaudyti. Jeigu žaidėjas suklysta ir pagauna kamuolį, iškrenta iš žaidimo, o jei nesuklysta, tęsia žaidimą – sako savo žodį ir meta kamuolį kitam. Laimi tas, kuris neiškrenta iš žaidimo.

Žaidimą "Surink daiktus" gali žaisti net ir 2–3 metų vaikai. Ant žemės reikia nupiešti 1 m skersmens apskritimą, už jo ribų padėti 5–8 daiktus. Žaidėjas stoja į rato vidurį, rankose laiko kamuolį. Vaikas meta kamuolį aukštyn ir, kol jis yra ore, turi pastverti kiek įmanoma daugiau daiktų nuo žemės, o paskui pagauti kamuoliuką. Laimi tas, kuris ir pagauna kamuolį, ir surenka daugiausia daiktų.

Daug emocijų sulaukia trikojų varžybos. Žaidėjai pasiskirsto poromis, atsistoja šalia viena skito, šaliku ar virve surišamos jų kojos – vieno kairė, kito dešinė. Dalyviai turi kuo greičiau įveikti numatytą trasą. Žaidimui pasunkinti galima prigalvoti įvairių kliūčių: kažką apibėgti, peršokti, pralįsti ar perlipti. Kurie greičiau pasieks finišą, tie ir laimės. Egzistuoja rizika nukristi, todėl žaidimui parinkite samanotą miško aikštelę ar minkštą veją.

Miške, sode ar kitoje vietoje, kur auga daug medžių, smagu žaisti žaidimą "Dega medžiai". Pasirenkama tiek medžių, kiek yra žaidėjų. Kiekvienas jų atsistoja prie savo medžio, vienas vaikas lieka be medžio. Jis sušunka: "Medžiai dega!" Tada prie medžių stovėję vaikai ir tas, kuris neturėjo vietos, skuba užimti po medį. Likęs be vietos vaikas žaidimą pradeda iš naujo.

Ne tik judrius vaikus, bet ir visus kitus šventės dalyvius įtraukia lėkščiasvydis. Tiesa, šiam žaidimui būtina erdvi vieta – pieva, paplūdimys, taip pat patogus apavas ir judesių nevaržantys drabužiai. Lėkščiasvydžio žaidėjų skaičius nėra ribotas.

GALERIJA

  • Lauko žaidimai: nuo smėlio pilių iki skraidančių lėkščių
  • Lauko žaidimai: nuo smėlio pilių iki skraidančių lėkščių
  • Lauko žaidimai: nuo smėlio pilių iki skraidančių lėkščių
123rf.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS