Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“ | KaunoDiena.lt

LIETUVĖS TORTŲ DIZAINERĖS SALDŽIUOSE KŪRINIUOSE – IR AFRIKIETIŠKI RITMAI, IR „BREXIT“

90 kg sveriantis aštuonių aukštų tortas cirko tema – kažkam tai fantastika, tačiau Kotryną Ubą žavi tokie iššūkiai. Per devynerius metus, kuriuos praleido Didžiojoje Britanijoje, jos tortai ne kartą buvo įvertinti konditerių olimpiadoje – Birmingame vykstančiame didžiausiame pasaulio konditerijos konkurse "Cake International", o dabar tortų dizainerė stengiasi įtikti lietuvių skoniui.

Pravertė architektūros žinios

2018 m. į Lietuvą sugrįžusi Kotryna dėkinga Didžiojoje Britanijoje įgytai patirčiai, tačiau savo ateities emigracijoje neįsivaizdavo. Laikinaisiais namais tapęs Londonas padovanojo vieną svarbiausių gyvenimo atradimų – tortų gamybą ir dekoravimą.

Lietuvoje Kotryna blaškėsi ieškodama pašaukimo. Studijavo ir architektūrą, ir scenografiją, bet studijas nutraukė. "Ne mano pašaukimas, – jau tada tvirtai žinojo Kotryna. – Ieškojau, kas man teiktų džiaugsmą."

Įsidarbinusi televizijoje reklamų dailininke, susidomėjo filmų gamyba. Susiviliojo galimybe studijuoti šią sritį Vulverhamptono universitete, išvažiavo, tačiau ir šioms studijoms nebuvo lemta būti vainikuotoms diplomu.

Likimo posūkiu tapo draugės prašymas vestuvėms iškepti tortą. Iki šiol tik artimiesiems ir draugams saldėsius kepusiai Kotrynai tai buvo didžiulis iššūkis: negana gero skonio – reikėjo dar ir įspūdingo kepinio vaizdo. Net tada, kai susižavėję svečiai apipylė komplimentais, negalėjo patikėti, kad pavyko. Tačiau azartas apėmė. Ir kai iš lūpų į lūpas pasklido žinia apie jos skanųjį tortą, naujų užsakymų nesibaidė. Juolab, gimus sūnui, buvo patogu dirbti namuose.

Prieini prie torto, kuris vaizduoja paukštį, o jis sparnais sumosuoja... Tokiems robotizuotiems tortams sukurti reikia daug laiko ir investicijų.

"Prisipirkau literatūros, ieškojau pamokų internete – šiais laikais juk nesunku gauti žinių ir be specialių studijų, – prisimena savo konditerijos pradžiamokslį. – Labiausiai mane žavi tortų puošyba. Aš – kūrybiškas žmogus, tad tie tortai – pagaliau atrasta galimybė realizuoti savo meninius pomėgius."

Pradėjus kurti skulptūrinius tortus, pravertė ir architektūros studijos. "Man yra tekę gaminti beveik 90 kg sveriantį tortą cirko tema. Jis buvo aštuonių aukštų – labiau statinys nei tortas, kuriam reikėjo inžinerinio planavimo žinių", – juokiasi Kotryna, prisiminusi prabangioms indų vestuvėms užsakytą tortą, kurį su pasisamdytais talkininkais pagamino per keturias dienas.

Skina pergales konkursuose

"Buvo ir sėkmingų, ir nepavykusių eksperimentų. Prireikė šešerių metų, kad įgyčiau pasitikėjimo", – Kotryna prisipažįsta nėjusi lengvu keliu.

Sutvirtėjusi neketino sustoti, viliojo vis nauji iššūkiai. Pamačiusi didžiausio pasaulyje konditerijos konkurso "Cake International" reklamą, iškart susigundė. Tiesa, pirmąkart į Birmingamą, kur kasmet rengiama konditerių olimpiada, vyko kaip žiūrovė. Kai išdrįso dalyvauti, iškart buvo pastebėta ir įvertinta už inovatyvumą.

Tradiciška: tortus vestuvėms jau dešimt metų kepanti ir dekoruojanti Kotryna juokiasi, kad nepavyksta išvengti gėlyčių. Asmeninio archyvo nuotr.

"Konkursui pateikiau du tortus, tačiau labiausiai vertinimo komisiją sužavėjo mano darbas "Brexit" tema, – suintriguoja temos pasirinkimu ir jos vizualizacija. – Pavaizdavau Didžiąją Britaniją kaip išdidžią moterį, žengiančią iš gaublio."

2019 m. konkurse vėl lydėjo sėkmė. Kiekvienų metų pabaigoje vykstančiam konkursui iš anksto paskelbiama tema. Todėl, kai sužinojo, kad pernykštis "Cake International" rengiamas pasaulio festivalių, karnavalų, švenčių tema, ilgai svarstė, kurią šalį pasirinkti. Apsisprendimas buvo netikėtas – Afrika!

"Nesu buvusi Juodajame žemyne, tačiau mane visą laiką žavėjo afrikiečių šokių ritmai, drabužių spalvos. Prieš konkursą daug piešiau, kol pagaliau išryškėjo būsimojo torto eskizas: afrikietės galva ant laibo ilgo kaklo", – pasakoja apie sumanymą ne iš lengvųjų, nes reikėjo specialaus sutvirtinimo, kuris išlaikytų sunkią viršutinę kepinio dalį.

Pavyko, vėl pelnė bronzos medalį! Kotryna ypač džiaugiasi, kad pasiekti trokštamo rezultato pavyko minimaliais resursais, nes daugeliui kitų dalyvių talkina komandos iš dešimčių, o kartais – ir šimto dalyvių.

Sprendimas: "Pavaizdavau Didžiąją Britaniją kaip išdidžią moterį, žengiančią iš gaublio", – sako K. Uba apie tortą "Brexit" tema. Asmeninio archyvo nuotr.

Naujovė – robotizuoti tortai

"Lietuvoje mažai žinoma, kad garsiausi ir gabiausi pasaulio konditeriai kasmet varžosi Birmingame, tačiau daugelyje šalių tai yra įdėmiai stebimos ir labai vertinamos varžybos", – sako lietuvė tortų dizainerė, iš šio jau ketvirtį amžiaus rengiamo konkurso sužinanti naujausias saldžiųjų kepinių dekoravimo tendencijas.

Pernai konkursas "Cake International" subūrė 1 800 dalyvių iš viso pasaulio. Stipriausi ir inovatyviausi – japonų, kinų konditeriai. O labiausiai pernai nustebinusi naujovė – robotizuoti tortai.

Pasiilgau Lietuvos. Čia mano namai. Noriu, kad čia būtų ir abiejų mano sūnų namai.

"Prieini prie torto, kuris vaizduoja kokį nors paukštį, o jis sparnais sumosuoja, – pasakoja apie nuotoliniu valdymu demonstruojamas torto roboto galimybes. – Tokiems robotizuotiems tortams sukurti reikia daug laiko ir investicijų. Konkurse susipažinau su viena jo dalyve iš Airijos, kuri pagaminti robotizuotą tortą padėjo vyras inžinierius."

Tortų gamyba ir dekoravimas, anot K.Ubos, žavi beribėmis galimybėmis. "Sunku pasakyti, kas šioje srityje yra aukštumos, nes čia nuolat pasiekiamos naujos", – konstatuoja lietuvė konditerė.

Domėtis naujovėmis Kotryną gena ne vien pergalių azartas. Tortų dekoravimas – didžiausia jos atgaiva. "Aš kiekvieną tortą išmyliu, – taip vadina saldžiųjų kūrinių puošimą jauna moteris, kuri iš blogos nuotaikos vaduojasi neįprastu būdu: – Einu pasižiūrėti vaizdo įrašų apie tortų dekoravimą. Mane jie nuramina, kartu ir daug naujų žinių suteikia."

Prizininkas: 7 kg sveriantį konkursinį tortą, įkvėptą Afrikos, K.Uba sukūrė per 150 valandų. Jis pelnė 2019 m. konkurso "Cake International" bronzą. Asmeninio archyvo nuotr.

Jaukinasi lietuvių skonį

"Pasiilgau Lietuvos. Čia mano namai. Noriu, kad čia būtų ir abiejų mano sūnų namai", – įvardija svarbiausią priežastį, kodėl apsisprendė grįžti, kai Londone taip sėkmingai klostėsi saldusis verslas.

Aštuonerių Emanuelis ir dvejų Vincentas – mamos kūrybos gerbėjai. Vyresnėlis aštuntajam gimtadieniui užsiprašė torto, kuriuo nustebintų savo draugus. "Pavyko, – juokiasi mama, iškepusi kibirėlį "vištienos", skrudintų "bulvyčių" ir "kokakolos". – Viskas atrodė taip tikroviška, kad susėdę už stalo svečiai nekantravo kuo greičiau rimtai užkirsti."

Prieš pusantrų metų į Vilnių grįžusiai K.Ubai tenka jaukintis lietuvių skonį. "Mūsų karalius išlieka medaus tortas, – sako apie nenurungiamą tautiečių pasirinkimą, kuriam ir pati aistringai pritaria. – Lietuviams tortas visų pirma turi būti skanus, jie labai domisi sudėtimi, produktų kokybe."

Todėl, gamindama tortus Lietuvoje, Kotryna stengiasi naudoti laisvėje augintų vištų kiaušinius, kaimišką sviestą, kitus natūralius ir kokybiškus produktus.

O kaip dekoravimas? "Lietuviams jis irgi svarbus, tačiau jie mieliau renkasi gamtos motyvus. Net ir vestuvėms mėgsta minimalistinius tortus: lygius, su mažai dekoro", – sako tautiečių skonį perpratusi konditerė.

Tiesa, atsiranda ir drąsesnių pageidavimų. Viena keliauti mėgstanti lietuvių pora vestuvėms užsisakė tortą su lėktuvu, nes bendrame gyvenime linki sau daug kelionių.

O štai londoniečiai savo fantazijos nevaržo. "Jų pageidaujami tortai – skulptūriški, nors ir ten nepavyksta išvengti rožyčių", – juokiasi K.Uba, pernai visą vasarą praleidusi Londone – tiek buvo vestuvinių tortų užsakymų.


Saldumynų burtininkai ir iliuzionistai

* Ronas Benas-Israelis yra tikra Niujorko įžymybė. Be šio konditerio kepamų tortų, kurių išskirtinis bruožas yra gausybė iš cukraus masės pagamintų realistiškų gėlių, neapsieina madingiausi vakarėliai, garsiausios vestuvės ir šventės. O jo kulinarinė karjera prasidėjo nuo falafelių prekystalio tėvų namų kieme Izraelyje. Virtuvė nuo pat mažens berniukui atrodė magiška vieta, čia mielai leisdavo laiką. Jau tada R.Benas-Israelis pamėgo skaityti kulinarijos knygas, kurios jam atrodė panašios į įdomiausius detektyvus. Vis dėlto pasirinko meno ir kultūros studijas, o po to penkiolika metų buvo profesionalus šokėjas. Atėjus laikui baigti šią karjerą, prisiminė kulinarijos pomėgį. Gaminant desertus labai pravertė meno srities žinios ir įvairios kažkada išmoktos technikos. Pasak konditerio, kiekvieno torto kūrimas jam yra kaip vaidinimo premjera. O jų kiekvieną savaitgalį dažniausiai būna kelios dešimtys. Tortų burtininku tituluojamas R.Benas-Israelis juokauja, kad ir toliau šoka, tik choreografiją dabar kuria iš cukraus masės. Iš tiesų jo kepinių formos nepaprastai architektūriškos, o dekoras toks tikroviškas, kad gėlės, paukščiai, kitos detalės atrodo kaip gyvos. Svarbiausia taisyklė, kurios laikosi desertų maestro: net ir įspūdingiausiai papuoštas tortas – bevertis, jei jis neskanus. Nuolat eksperimentuodamas su egzotiškais skoniais, spalvomis jis kuria puotą akims ir skonio receptoriams. Tortų magas pirmasis pakeitė vestuvinių tortų formą – jie tapo aukštesni, grakštesni, mažesnio skersmens, elegantiškesni, kad labiau derėtų prie Manhatano dangoraižių. Įkvėpimo semiasi ne tik iš architektūros, bet ir iš drabužių kolekcijų. R.Benas-Israelis yra sukūręs ir netradicinių proginių tortų žinomų prekinių ženklų batelių, rankinukų, lūpų dažų, fotoaparatų, laikrodžių formų.

* Britų konditerė Hannah Edwards pelnė desertų iliuzionistės vardą. Dviejų vaikų mamos kulinarinis talentas sužibo visai netikėtai, ieškant pajamų šaltinio, kai buvo atleista mažinant etatus. Kadangi sūnus ir dukra buvo maži, ieškojo veiklos namuose. Gaminti mėgstančiai moteriai konditerija pasirodė tinkamiausia. Iš pradžių ji kepė paprastus saldžius skanėstus, kol kartą sūnaus gimtadienio proga nutarė pagaminti liūto formos tortą. Kai jį pamatė šeimos nariai ir draugai, labai susižavėjo, nufotografavo ir nuotraukomis pasidalijo socialiniuose tinkluose. Nuo tada ėmė plaukti užsakymai pagaminti įvairių gyvūnų formos kepinius, dažnai žmonės prašydavo sukurti jų keturkojų augintinių kopijas. Visi H.Edwards kūriniai gaminami iš klasikinio biskvito, pertepto uogiene, šokoladu ar sviestiniu kremu, o viršutinis sluoksnis – iš cukraus masės. Ypač daug dėmesio konditerė skiria tortams dekoruoti, kad spalva ir kailio raštai kuo labiau atitiktų gyvo keturkojo kailio piešinį. Pagaminti vieną tokį ypatingą skanėstą užtrunka apie tris dienas. Neretai tenka kurti ir įvairius laukinius žvėris: šuoliui, regis, pasiruošusį tigrą, grakštų žirgą plevėsuojančiais karčiais, įspūdingą dramblį, mojantį straubliu, linksmą judesyje sustingusią beždžionę. Populiarūs ir vietiniai miško gyventojai – kiškiai, lapės, vilkai, meškos, briedžiai. O kur dar fantastiniai gyvūnai, tokie kaip dinozaurai, ar pasakų, filmukų herojai, kurie dažniausiai tėvų užsakomi tam, kad gimtadienių, kitų švenčių proga pradžiugintų mažuosius. Londoniškė konditerė įkūrė įmonę, kurią pavadino "Tortų iliuzionistė". 35-erių moters veikla plečiasi, pastaruoju metu ji nemažai laiko skiria figūrinių tortų gaminimo mokymams, kursai vyksta visame pasaulyje, tad jai tenka daug keliauti. Taip pat ji dalyvauja konkursuose ir dažnai iš jų parsiveža medalius.

* Osle gyvenanti švedė tortų dizainerė ir menininkė Caroline Eriksson išgarsėjo meduolių skulptūromis, kurias kuria prieš Kalėdas. Jas konstruoja iš keptų meduolio gabalų, suklijuotų iš deginto cukraus paruoštu glajumi. Skulptūros yra valgomos. Tešlai naudojami miltai ir cukraus sirupas, kepimo miltelių nededama, tada kepinys geriau išlaiko formą. Tačiau šis meduolis yra kietesnis nei įprasti. Caroline pabodo kepti įprastus meduolinius namelius, todėl ji nusprendė kurti žinomų filmų herojų skulptūras. Taip gimė "Transformerių", "Žvaigždžių karų", "Alien" herojai. Valgomos skulptūros – 3D dizaino, su daug smulkių detalių, itin iryškintais raumenimis, figūros atrodo pagautos darančios tam tikrą judesį. C.Eriksson yra laimėjusi ne vieną Norvegijos kepinių konkursą už savo ypatingus kūrinius. Ji tikina, kad kol kas pamėgtų kino herojų atsargos neišseko, bet neatmeta galimybės, jog ateityje gali iš meduolio tešlos kurti ir kitokias kompozicijas – galbūt augalus, o gal pastatus.

Parengė Raminta Tamošiūnaitė

GALERIJA

  • Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“
  • Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“
  • Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“
  • Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“
  • Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“
  • Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“
  • Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“
  • Lietuvės tortų dizainerės saldžiuose kūriniuose – ir afrikietiški ritmai, ir „Brexit“
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Emigr.

Aš tokio torto ir už dyką neimčiau.Tokie tortai tuk konkursam ruošti o ne maistui kepti.Vieni nuodai.Grožekites ir eskite ,kojas pakratysite greičiau.

...

Labai graži šios moters krūtinė, net seilė tysta.

Babyte

Kai pamatai tas ryskias spalvas,praeina noras valgyt tuos tortus,vien chemija ale nekenksminga,vertinu naturalius tortus,puostus uogytem,jie gal ir negrazus bet daugiau naturalus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS