Lietuviai menininkai savo kūryba apraizgė Europą | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI MENININKAI SAVO KŪRYBA APRAIZGĖ EUROPĄ

VšĮ „Artkomas“ ir „Menas senuosiuose Lietuvos dvaruose“ šiuo metu su partneriais iš viso pasaulio vykdo tarptautinį kultūrinio bendradarbiavimo projektą „CreArt“ tarp 12 Europos miestų, kuriame dalyvauja ir lietuvių dailininkai.

Atrinkti tarptautinės komisijos

Visai neseniai iš Ispanijos miesto Valjadolido grįžo jaunieji dailininkai broliai dvyniai Algirdas ir Remigijus Gataveckai ir kaunietis tapytojas Vytautas Tautkevičius. Trijulę, pateikusią paraišką į „CreArt“ kūrybinę stovyklą, atrinko tarptautinė dailininkų komisija.

„CreArt“ tikslas – skatinti kūrybiškumą, meno mainus, suteikti menininkams galimybę pristatyti savo kūrybą Europos mastu. Viena svarbiausių „CreArt“ veiklų – kilnojamoji paroda, kai miestams partneriams atstovaujančių menininkų darbai keliaus po Europą. Per penkerius projekto įgyvendinimo metus bus surengtos 5 bendros parodos, kuriose po 20–30 menininkų iš kiekvienos šalies pristatys savo kūrinius reprezentacinėse parodų erdvėse", – sako vienas projekto vadovų Olegas Darčanovas.

Pirmoji Europinė „CreArt“ paroda vyks 2013 m. Valjadolide, Ispanijoje (liepos–rugpjūčio mėn.) Lince, Austrijoje (rugsėjo–spalio mėn.), Arade, Rumunijoje (lapkričio–gruodžio mėn.). Pirmojoje atrankoje į kūrybines dirbtuves dalyvauti buvo kviečiami profesionalus tapytojai, savo darbuose galintys pateikti ryškią, individualią, novatorišką savitų mūsų šalies meninių tradicijų interpretaciją.

Tapyba nuo ryto iki vakaro

„O, įspūdžiai tokie stiprūs, kad sunku ir ką papasakoti“, – paprašytas pasidalyti įspūdžiais iš kūrybinės stovyklos šypsojosi V.Tautkevičius.

Tapyba nuo ryto iki vakaro – tai, anot Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto studento, buvo pagrindinis stovyklos dalyvių užsiėmimas.

„Viskas sukosi vien apie tapybą: visą laiką nuo ryto iki vakaro tapėme, na, žinoma, per siestą ilsėdavomės, bet šiaip nebuvo kada nė apylinkių apžiūrėti, vien tapėme, bet vis tiek laiko iki galo pabaigti darbus dar kažkiek pritrūko“, – pasakojo kaunietis.

Jaunasis menininkas su tapytojais iš Austrijos, Rumunijos, Čekijos, Portugalijos, Italijos Valjadolide buvo savaitę ir ten nutapytus darbus paliko, jie dalyvaus parodoje.

V.Tautkevičius pabrėžė, kad ši kelionė – neįkainojama patirtis, nes susipažino su dailininkais ir jų kūryba iš įvairiausių pasaulio šalių, daug naudingų žinių suteikė ir kūrybinės stovyklos vadovas – garsus šiuolaikinio Ispanijos realizmo meistras Antonio Lópezas.

Diena su moksleiviais

„CreaArt“ projekte didelis dėmesys skiriamas jauniesiems kūrėjams, akcentuojant kūrybiškumo svarbą kaip esminę individo tobulėjimo nuostatą ir pagrindinę europinės tapatybės kūrimo sąlygą.

„Stengiamės skatinti kūrybiškumo idėją plačiąja prasme, – pabrėžė į tarptautinį projektą įsitraukę jo vykdytojai. – Kūrybiškumas – tai ne tik vizualiųjų, audiovizualinių ar atliekamųjų menų dalis, jis ne mažiau aktualus ir technologijų, inovacijų, mokslo sritims bei jų atstovams, visai visuomenei ir jos interesams atstovaujantiems žmonėms. “CreArt„ siekia įrodyti, kad kūrybiškumas būdingas kiekvienai žmogiškai būtybei, tik šią savybę reikia puoselėti ir skatinti įvairiausiais būdais.“

Taigi su kitais dvylika Europos miestų, dalyvaujančių tarptautiniame kultūros ir meno projekte „CreArt“, kauniečiai pažymėjo Europos kūrybiškumo dieną.

„Šios dienos tikslas – akcentuoti kūrybiškumo svarbą visos Europos mastu, skiriant tam vieną dieną per metus, – apie sumanymą pasakojo O.Darčanovas. – Meno galerijos, muziejai, menų centrai ir kitos kultūros bei švietimo įstaigos tą dieną turėtų atverti duris lankytojams, organizuoti specialius renginius, pamokas, kūrybines dirbtuves ir susitikimus su menininkais. “CreArt„ projekto organizatoriai Kaune, VšĮ “Artkomas" pažymėjo kūrybiškumo dieną, kuri, tikimasi, taps kasmete tradicija visoje Europoje kartu su miesto meno galerijomis.

Kauno miesto moksleiviai buvo pakviesti aplankyti pagrindines miesto ekspozicines erdves – Kauno tekstilininkų ir dailininkų gildijos galeriją „Balta“, Kauno fotografijos galeriją, Egidijaus Rudinsko grafikos galeriją-studiją ir Kauno dailininkų sąjungos galeriją „Meno parkas“.

Europos kūrybiškumo dienos paminėjimo šventinis akordas – „CreArt“ organizuoto moksleivių fotokonkurso (objektyvas turėjo įamžinti kūrybos procesą – akimirkas, kuriomis gimsta meno kūrinys) parodos atidarymas Ryšių istorijos muziejaus parodų salėje, kurioje buvo pažymėti geriausių fotografijų autoriai iš J.Basanavičiaus gimnazijos, A.Puškino gimnazijos, Generolo P.Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos ir Moksleivių techninės kūrybos centro. Šiame centre ir galima šiuo metu pamatyti moksleivių fotografijų parodą, kuri vėliau keliaus po moksleivių, kurie dalyvavo parodoje, mokyklų erdves.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS