Lietuvoje gyvena apie pusę tūkstančio Kalėdų ir beveik triskart daugiau Snieguolių | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE GYVENA APIE PUSĘ TŪKSTANČIO KALĖDŲ IR BEVEIK TRISKART DAUGIAU SNIEGUOLIŲ

Beveik pusė tūkstančio šalies gyventojų per didžiąsias metų šventes turėtų jaustis išties ypatingai, nes yra Kalėdos. Registrų centro duomenimis, Lietuvoje gyvena 223 vyrai Kalėdos. Moterų su pavardėmis Kalėda, Kalėdienė ar Kalėdinskaitė yra 260.

Lietuvių kalbos išteklių informacinė sistema nurodo, kad ši pavardė gali būti sietina su Kalėdų dovana, samdiniui, atitarnavusiam metus (paprastai po Kalėdų) ir vykstančiam namo, duodama dovana ar kunigui ir bažnyčios tarnams, apsilankantiems apie Kalėdas, duodama duokle.

Lietuvoje gyvena kone tūkstantis gruodžio mėnesio bendrapavardžių - šalyje šiuo metu gyvena 939 Gruodžiai, Gruodienės ar Gruodytės.

Ši pavardė gali būti sietina su dvyliktuoju metų mėnesiu, tačiau ji gali būti kilusi ir iš lietuviško žodžio „gruodas“, reiškiančio sušalusį purvą ar žemę, stiprią šalną.

„Ir galiausiai turbūt nė vienas Kalėdų senelis šventėse džiugindamas dovanomis neišsiverčia be snieguolių pagalbos. O jų Lietuvoje tikrai netrūksta. Gyventojų registre šiuo metu yra net 1 334 moterys, kurios atsigrįžtų, jei šūktelėtumėte Snieguolės vardą“, - teigia Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Lietuvoje gyvena apie pusę tūkstančio Kalėdų? Tai jau dabar nebe kalėdų seneliai, o kalėdos? Na ir išmonė.

?

klaidas pavadinime ištaisykit

SUSIJUSIOS NAUJIENOS