Lietuvos žvalgybos legendą įkūnijusi T. Vaškevičiūtė: tai – unikali istorija | KaunoDiena.lt

LIETUVOS ŽVALGYBOS LEGENDĄ ĮKŪNIJUSI T. VAŠKEVIČIŪTĖ: TAI – UNIKALI ISTORIJA

  • 2

Ne vieną įsimintiną vaidmenį teatro, kino ir televizijos scenoje sukūrusi Toma Vaškevičiūtė – talentinga aktorė, kuriai ne kartą teko įsikūnyti į tragiško likimo personažus. LRT dokumentinių vaidybinių filmų cikle „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ ji suvaidino vieną labiausiai Lietuvos istorijai nusipelniusių moterų – žvalgę Marcelę Kubiliūtę. 

Nepavydėtino likimo legendinės šnipės personažą sukūrusi aktorė tikina, kad tokios asmenybės ją įkvepia nesustoti, net kai apninka neviltis.

Jau šį sekmadienį LRT televizijos žiūrovų laukia trečioji atkuriamosios dokumentikos projekto dalis, pasakosianti apie tyliąja heroje vadinamą pirmąją Lietuvos žvalgę M. Kubiliūtę. Ji – vienintelė aukščiausiais ordinais apdovanota šalies moteris.

T. Vaškevičiūtės teigimu, jos atliekamas personažas – itin įkvepiantis: „Ji turėjo labai didelį tikėjimą laisva Lietuvos valstybe, manau, tai yra jos pamatas, variklis. Ji yra puikus pavyzdys to, kad Lietuva ir tais laikais turėjo aktyvių moterų, kurios nuveikė daugybę prasmingų dalykų.“

Legendinė didvyrė

XX a. gyvenusi ir už Lietuvos laisvė kovojusi Marcelė Kubiliūtė – tikra lietuviškos žvalgybos pažiba. Ši legendinė moteris sužlugdė ne vieną prieš Lietuvos valstybę nukreiptą perversmą ir neabejotinai tapo legendine didvyre.

„Tai buvo moteris, kuri labai sudėtingais valstybei metais, 1919-aisiais, de facto išgelbėjo valstybę nuo žlugimo, nuo tiesioginio valstybės perversmo. M. Kubiliūtė naudojo įvairią taktiką: nuo tokių labai žvalgybinių ir konkrečių operatyvinio darbo kontaktų mezgimo, informacijos rinkimo, iki labai intymaus savo žavesio panaudojimo“, – M. Kubiliūtės indeliu neabejoja dokumentinių filmų ciklo „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ kūrėjus konsultavęs istorikas Algimantas Kasparavičius.

Savo kuriamą legendinės didvyrės M. Kubiliūtės inspiruotą personažą T. Vaškevičiūtė apibūdina kaip itin ryžtingą, moterišką ir išmintingą. „Ji bet kokiomis aplinkybėmis turėjo tą pačią svajonę – matyti laisvą ir nepriklausomą Lietuvą ir tam atidavė daug jėgų. Ji yra ganėtinai žmogiška – ir bijo, bet vis tiek daro, nes turi aukštesnį tikslą. Tuo pačiu ji švelni, diplomatiška, moteriška ir išmintinga“, – tikina aktorė.

Unikali istorija

T. Vaškevičiūtės teigimu, šiam vaidmeniui ji ruošėsi itin atsakingai: „Aš domėjausi, tačiau šaltinių nėra daug – ką pavyko gauti, tą ir skaičiau. Manau, kad Marcelės istorija yra unikali ir labai jaudinanti, išskirtinė.“

Televizijos žiūrovai T. Vaškevičiūtės sukurtą žvalgę jau galėjo išvysti rudenį rodytame LRT vaidybiniame istoriniame seriale „Laisvės kaina. Savanoriai“. Aktorės teigimu, šis personažas tikrai įkvėps ne vieną: „Tuo metu žmonės turėjo stiprų vertybių pamatą, turėdami tam tikras ribas, skaudžias patirtis, aiškiau žinojo savo tikslus. Manau, kad jėgų, stiprybės galima pasisemti iš tokių žmonių. Į juos galima remtis kaip į pavyzdį, kad žmonės ir sudėtingose aplinkybėse sugebėjo išsaugoti šviesią sąmonę, mintis ir tikėjimą. Linkiu mums to iš jų pasisemti, kai apninka abejonės ir trūksta atramos.“

„Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ – tai dokumentinis draminis pasakojimas apie iškilius mūsų šalies politikos, verslo, kultūros ir meno, sporto veikėjus, kurių dėka Lietuva tapo tokia, kokia ji yra šiandien. Tai pasakojimas, aprėpsiantis kone tris amžius ir paliesiantis reikšmingiausius Lietuvos įvykius bei atskleisiantis detalių, kurios nepelnytai prapuolė tarp istorijos puslapių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Laisvės kaina.savanoriai ,super serialas ,rekomenduoju.

Anonimas

Kodėl tiek daug klaidų???????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS