M. Melmanas: geriausia „Biplan“ daina dar neparašyta | KaunoDiena.lt

M. MELMANAS: GERIAUSIA "BIPLAN" DAINA DAR NEPARAŠYTA

Viena garsiausių šalies grupių "Biplan" per savo gyvavimo metus spėjo susišluoti, ko gero, visus prestižiškiausius Lietuvos muzikinius apdovanojimus. Tačiau poproko veteranais tituluojami "biplanai" neslepia dar apsčiai turį muzikinių ambicijų ir kabinti ant vinies gitarų kol kas neketina.

Viena garsiausių šalies grupių "Biplan" per savo gyvavimo metus spėjo susišluoti, ko gero, visus prestižiškiausius Lietuvos muzikinius apdovanojimus. Tačiau poproko veteranais tituluojami "biplanai" neslepia dar apsčiai turį muzikinių ambicijų ir kabinti ant vinies gitarų kol kas neketina.

Paprasti žmonės

Šiemet veiklos 20-metį mininti "Biplan" komanda Lietuvos muzikinėje padangėje tam tikra prasme yra retas reiškinys.

Grupės biografijoje sunku atsekti kokį nors skambesnį skandalą, jos narių veidai nešmėžuoja vadinamuosiuose elito vakarėliuose ar populiariuose televizijos pokalbių šou.

Sykiu "Biplan" yra viena nedaugelio šalies grupių, kuri geba pragyventi iš muzikinės veiklos.

Tačiau grupės lyderis ir vokalistas Maksas Melmanas nekoketuoja – jei nori gyventi vien iš muzikos, turi susitaikyti su tuo, jog vieną dieną gali būti ant bangos keteros, o kitą dieną teks gerokai susiveržti diržą.

"Kaip ir visi kiti, esame paprasti žmonės. O kalbos, kad Lietuvos muzikantai užsidirba milijonus, ir yra kalbos, to pasiekia vienetai. Sukūrei dainą "Amore", ir turi daugiau koncertų. O rytoj galbūt neparašysi nieko, ir atslūgs tie pasirodymai. Ir nebūtinai užtyli savo noru – tiesiog tuo metu niekas "nesirašo". Nes mes dainų specialiai nekuriame, albumų nekepame. Savo kūryba ištransliuojame tai, kas iš mūsų eina. Todėl jei greta savo muzikinės karjeros nedirbi kažkur televizijoje, neturi kitų veiklų, turi būti pasirengęs, kad gali būti ir geresnių, ir blogesnių laikų", – negražbyliavo Maksas.

Vietoje repeticijų – tenisas

Pašnekovas pripažino, jog tokių pakilimų ir atoslūgių per visus grupės gyvavimo metus būta ne vieno.

"Buvo didesnių ar mažesnių kūrybinių krizių, kai tiesiog neturėjome ką pasakyti ir tylėjome. Tačiau tikrai niekada nebuvo pasvarstymų, kad gal jau išsiskirstome. Būdavo, susirenkame į repeticiją ir nekyla rankos. Na, sakome, reikia sužaisti porą stalo teniso partijų. Ir tos pora partijų išsitęsdavo iki poros valandų, kol kažkas prisimena, kad jam jau reikia eiti. Tuo repeticija ir pasibaigdavo, o instrumentai taip ir likdavo stovėti nepaliesti. Ir tai yra natūralu. Tik turbūt tokiais periodais svarbiausia nenuleisti rankų ir tikėti, kad galbūt jau rytoj ar poryt "už kampo" tavęs lauks gera daina", – šypsojosi pašnekovas.

Atlikėjas nesureikšmina ir gausybės pelnytų apdovanojimų, kad ir kokie jie būtų solidūs bei malonūs.

Kaip pastebi Maksas, į savo populiarumą "biplanai" visada gebėdavo žvelgti su tam tikra ironija, tarsi iš šalies, veikiausiai todėl ir pirmasis rimtas pripažinimas bei pagundų kupinas muzikantų gyvenimas vaikinams galvų nesusuko.

"Daug kas priklauso nuo žmogaus charakterio ir būdo. O mes esame pakankamai ramūs žmonės, ir ramiai reaguojame į tuos dalykus, kurie yra aplink mus. Gal todėl mūsų grupė negarsėja ir kažkokiais akibrokštais, skandalais. Žinoma, negalima atmesti, kad yra žmonių, kurie patys savaime yra skandalingi. Tačiau iš esmės man atrodo, kad bandymas siekti populiarumo tokiu keliu labiau būdingas prodiuserių sukurtiems projektams, o ne natūraliai susikūrusioms grupėms, kaip mūsų atveju", – samprotavo "Biplan" vokalistas.

Ir Rytų, ir Vakarų įtaka

Maksas pripažino, jog šiandien viena tituluočiausių šalies grupių gimė iš didžiulio jaunatviško maksimalizmo. "Buvome savamoksliai, kurie žinojo vos kelis gitaros akordus, bet labai norėjome kurti roko grupę", – šypteli pašnekovas.

Sceną panūdusius užkariauti paauglius įkvėpė nuo mažumės tėvų namuose skambėjusi "Pink Floyd", "The Beatles", rusų bardų ir kita teisinga muzika.

Kiek vėliau atsirado ir kitų įkvėpimo šaltinių, pradedant grupėmis "Kino", "Depeche Mode", "The Cure", "Nirvana" ir baigiant "Foje", "Antimi" ar BIX.

Anot Makso, "Biplan" brandino labai įvairi muzika. Ar todėl jos kūryba šiandien yra neperkandamas riešutėlis lietuviškų muzikinių apdovanojimų organizatoriams, kurie šią grupę bando priskirti tai pop, tai roko kategorijai?

"Tai ir mums patiems nuolat kelia šypseną. Vienais metais netgi buvome apdovanoti ir kaip roko, ir kaip popmuzikos grupė. Negalėčiau pasakyti, kad grojame roką, bet negalėčiau ir argumentuotai teigti, kad tai ne rokas. Ar tai yra popmuzika plačiąja to žodžio prasme "populiarioji"? Turbūt taip. Gal tai, ką mes darome, būtų galima vadinti poproku. Dar kažkas sugeba tai įvardyti pozityviuoju roku, – dėstė "Biplan" lyderis. – Šiuo atveju laikausi paprastos nuomonės – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Smagu girdėti, kad mes žmonėms atrodome pozityvūs, kad jie tai jaučia atsispindint mūsų muzikoje."

Sulaukė prašymų pakartoti

Oficialiu grupės gimtadieniu jos nariai laiko spalio 1-ąją – tądien lygiai prieš 20 metų "Biplan" pirmąkart oficialiai žengė į sceną.

"Vienas žmonių, kuris mums labai padėjo ir matė perspektyvą tame, ką mes darėme, buvo grupės "Merlin" įkūrėjas, jau amžinatilsį Rodionas Kolominas. Kartą jis mums pasiūlė visiškai nerealų dalyką – sako, chebra, paruoškite keletą dainų, ir aš padarysiu taip, kad jūs sugrotumėte prieš mus. Tada "Merlin" su grupe "Šiaurės kryptis" turėjo koncertuoti Vilniuje. Ir taip 1995 m. spalio 1 dieną mes sugrojome pirmajame mūsų koncerte. Jausmas buvo neapsakomas – tada supratome, kad esame įdomūs ne tik savo draugams, kurie ateidavo mūsų pasiklausyti į repeticijas, bet ir tiems žmonėms, kurie mūsų visiškai nepažįsta. Po pasirodymo sulaukėme netgi nedrąsaus "Pakartot!" – grupės debiutą prisiminė M.Melmanas.

Po to sekė pirmieji įrašai, pirmosios pergalės populiariausių radijo dainų topuose, galiausiai – kvietimas prisijungti prie "Roko maršo" ir galimybė pasirodyti didžiuosiuose turo koncertuose.

Nors debiutinį albumą "Banzai" grupė išleido 1997 m., tikrasis populiarumas jos narius užgriuvo 1998-aisiais, kai "Biplan" įrašė savo antrąjį albumą "Braškės", kuriame skambėjo tokios hitais tapusios dainos kaip "Labas rytas", "Ketvirtadienis", "Londone", "Nupiešiu".

"Tada ir supratome – mes jau įklimpome", – su šypsena prisiminė pašnekovas.

Maidano kaina

Per savo karjerą grupė surengė nemažai pasirodymų ir Ukrainoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV, Norvegijoje, ir net Albanijoje bei Kosove.

"Bet kuriam muzikantui labai naudinga išplėsti savo pasirodymų, koncertų geografiją. Tai yra didžiulė patirtis", – pripažino M.Melmanas.

Viena vertus, tai, jog šiandien "Biplan" dainos skamba ne tik lietuviškai, bet ir ukrainiečių, rusų ar baltarusių kalbomis, kalba apie grupės auditorijos gretas už Lietuvos ribų. Kita vertus, net ir tokiose didelėse, kaip Rusijos, muzikos rinkose verda arši konkurencija.

"Pastaruoju metu Ukrainoje koncertuojame faktiškai iš idėjos. O su Rusija situacija tapo komplikuota. Kol kas dabar nematau galimybių ten koncertuoti, nors žinau, kad yra nemažai žmonių, kurie mūsų laukia ir Sankt Peterburge, ir Maskvoje. Po to, kai surengėme koncertą Maidane, buvo atšauktas mūsų pasirodymas festivalyje Rusijoje. Apmaudu, kad politika braunasi ir į muziką", – apgailestavo atlikėjas.

O kol kas "biplanų" komanda pasinėrusi į kitus malonesnius rūpesčius. 20-mečio veiklos proga grupė surengė jubiliejinį turą po didžiuosius Lietuvos miestus, kurį vainikuos pasirodymas Klaipėdoje.

Anot M.Melmano, šis turas "Biplan" yra ne tik simbolinė proga priminti apie save ir prisiminti tai, kas nuveikta.

Kitokio skonio muzika

"Manau, ir publikai kur kas įdomiau išgirsti mus kitaip, nei kokiame nors klube ar įprastame koncerte. Tai tarsi galimybė paragauti kitokio skonio muzikos. Visa programa – kaip tam tikra mūsų dainų retrospektyva, tik jos skamba kitaip, nes ir aranžuotės kitos, dalyvauja kiti muzikantai. Šis turas tam tikras iššūkis ir mums patiems. Juo labiau kalbant apie uostamiestį, kur mūsų pasirodymas bus vėl šiek tiek išskirtinis – nors programa ta pati, bet atmosfera visai kita nei koncertuojant arenoje, nes pasirodysime kamerinėje Klaipėdos koncertų salėje. Todėl ir man pačiam be galo smalsu, kaip tai bus", – prisipažino grupės lyderis.

Pašnekovas neabejoja, kad ypatingų spalvų koncertui suteiks ir Ieva Narkutė, kuri atliks porą "Biplan" dainų, vieną jų – duetu su M.Melmanu.

"Tai vienas tų stebuklingų momentų, kai tu klausaisi žmogaus, atliekančio tavo dainą, ir supranti, kad jis tai daro geriau nei tu. Ar neapmaudu? Tikrai ne. Priešingai – labai džiaugiuosi, kad ši daina suskambo visiškai naujai. Ir jei Ieva norės ją atlikti savo koncertuose, mums tai bus didelė garbė ir malonumas", – kalbėjo pašnekovas.

Kokių svajonių ir norų sugalvos "Biplan" nariai, kai baigę šį koncertinį turą pūs žvakutes ant jubiliejinio 20-mečio torto?

"Sakoma, kad karjerą baigę sportininkai ant vinies pakabina savo sportbačius. Mes ambicijų dar turime sočiai – tik dirbk ir dirbk. Jei jų neturėtume, tai būtų ženklas, kad jau laikas palikti sceną. Ir kaip tiems sportininkams metas ant vinies kabinti gitarą ar mikrofoną. Mūsų geriausia daina tikrai dar neprašyta ir dar daugeliui žmonių nesugrota. Konkrečių svajonių gal ir neįvardyčiau. Svarbiausia – tai, ką mes darome, mums teikia begalinį malonumą", – kalbėjo atlikėjas.

"Biplan" – 20

Lapkričio 20 dieną prasidėjusį "Biplan" jubiliejinį turą didžiuosiuose šalies miestuose vainikuos koncertas uostamiestyje.

Renginys vyks gruodžio 20 d. 19 val. Klaipėdos koncertų salėje.

GALERIJA

  • M. Melmanas: geriausia „Biplan“ daina dar neparašyta
  • M. Melmanas: geriausia „Biplan“ daina dar neparašyta
  • M. Melmanas: geriausia „Biplan“ daina dar neparašyta
  • M. Melmanas: geriausia „Biplan“ daina dar neparašyta
  • M. Melmanas: geriausia „Biplan“ daina dar neparašyta
  • M. Melmanas: geriausia „Biplan“ daina dar neparašyta
Vytauto Dranginio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taigi, ...

Gerb. p. MELMANAI, jusu graziausia daina yra ANZELMUTE, visos kitos nublanksta pries ja...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS