M. Vitulskis: tikriausiai nėra sunkesnės už dirigento specialybės | KaunoDiena.lt

M. VITULSKIS: TIKRIAUSIAI NĖRA SUNKESNĖS UŽ DIRIGENTO SPECIALYBĖS

"Geram dirigentui pirmiausia reikia būti autoritetu visam orkestrui, o tai užsitarnauti nelengva", – sako naujo LRT televizijos muzikinio projekto "Maestro" vedėjas ir klasikinės muzikos atlikėjas Merūnas Vitulskis. Pasak jo, šis projektas – tikras iššūkis ne tik batuta orkestrui mosuojantiems nepatyrusiems dirigentams, bet ir jam pačiam, besimatuojančiam laidų vedėjo amatą.

Tenka būti ir psichologu

"Maestro" projekte dalyvauja žinomi savo sričių profesionalai – aktoriai, dainininkai, laidų vedėjai. Iššūkį prisijungti prie spalvingo dalyvių kolektyvo priėmė muzikologė ir LRT laidų vedėja Zita Kelmickaitė, režisierius Vytenis Pauliukaitis, aktoriai Dainius Kazlauskas, Lina Rastokaitė, etiketo žinovas, TV laidų vedėjas Giedrius Drukteinis, atlikėjai Monika Pundziūtė-Monique ir Free Finga bei didžėja Samanta Savickytė (Dj Samanta).

Projekto dalyviai magiškoje scenoje šešias savaites iš eilės diriguos Operos ir baleto teatro simfoniniam orkestrui. Naujuosius dirigentus vertins profesionalų komisija: Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro įkūrėjas, meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius, pasaulinio garso mecosopranas Justina Gringytė.

M.Vitulskis neslepia jaudulio, nes tokį rimtą projektą jis veda pirmą kartą, tačiau atmosfera – labai šilta. "Puikūs dalyviai, kurie visada palaiko naują vedėją, aš juos irgi palaikau, kiek galiu", – dalijasi atlikėjas.

M.Vitulskis tiki, kad orkestrui diriguoti pavyksta vienetams, todėl nė kiek neabejoja, kad projekto dalyviams tokia patirtis yra išskirtinė galimybė.

"Geram dirigentui pirmiausia reikia būti autoritetu visam orkestrui, o tai užsitarnauti nelengva. Dirigentas dirigentui, savo mokiniui, žinių bagažą perduoda iš kartos į kartą. Patirtis kaupiama metų metus, nesugalvosi, kad vieną dieną nori būti dirigentu – nežinosi terminologijos, neturėsi žinių, užtarnauto lyderio statuso orkestre. Būna orkestrų, kurie specialiai nepasiduoda dirigentui ir jo mostelėjimui", – iš patirties žino akademinės muzikos atstovas.

"Daug dirigavęs autoritetas turi ką pasakyti. Seniau vokalistams ar instrumentininkams labai daug dėmesio skirdavo dirigentai, kurie ir interpretacijos išmokydavo, ir minkšto priėjimo prie vienos ar kitos natos arba sakinio. Dirigento darbas tikrai nelengvas, nes jis yra ir psichologas. Pažįstu dirigentų, kurie ir asmeniškai išgyvena kiekvieną momentą, nes vienas orkestrantas gali sugadinti visą kūrinį, o visi deda bendras pastangas", – pasakoja M.Vitulskis.

Tiek akių į tave žiūri ir laukia tavo rankos mostelėjimo, kada kam įstoti, – yra reikalų ir daug.

"Sunkesnės specialybės tikriausiai nežinau. Aišku, kiekvienoje srityje norint būti profesionalu reikia labai daug į ją gilintis, bet šita specialybė yra aukščiausias pilotažas", – užtikrintai sako jis.

Vos valanda pasiruošti

Likus valandai iki pirmosios laidos filmavimo, dalyviai gavo po muzikinį kūrinį, kurį po 60 min. klausymo reikėjo diriguoti orkestrui.

"Visi buvo sutrikę. Atrodė, viskas paprasta, bet iš tikrųjų taip nėra. Tiek akių į tave žiūri ir laukia tavo rankos mostelėjimo, kada kam įstoti, – yra reikalų ir daug. Bent jau akademinės muzikos atstovams, mano aplinkos žmonėms, kūriniai buvo labai gerai žinomi, kitiems – iš bendro išprusimo, bet kūrinį išklausyti nuo pat pradžios iki pabaigos ir žinoti, kur reikia tyliai, kur reikia pristabdyti arklius, kur reikia visa koja groti, kur kūrinio kulminacija – šitai taip greitai neateina", – apie reginį iš šalies pasakoja M.Vitulskis.

"Pirmiausia pačiam reikia išsamią studiją atlikti ir tik tada pabandyti su orkestru, o čia žmonės po valandos turėjo imti ir tai padaryti. Reakcija buvo įdomi, visko pamatysite pirmoje laidoje. Daug kam pakišo koją išsiblaškymas", – su šypsena užsimena laidos vedėjas.

Jo vertinimu, kol kas bene geriausiai dorotis su užduotimis sekasi aktoriui Dainiui Kazlauskui. "Aišku, dramos žmonėms suvaidinti ar susidoroti su tuo yra žymiai lengviau, nes jie gali labai daug paslėpti susigalvoję personažą, o po juo – visą situaciją. Dainius man buvo gana įtikinamas", – atvirauja M.Vitulskis.

"Nuostabu, kad vienas jauniausių projekto dalyvių Tomas Free Finga labai puikiai susitvarkė, labai rimtai žiūri į tai, ką daro. Aiškiai jaučiama, kad projektas jį paveikė kaip motyvacinė bomba. Žiūrėsime, kaip jam seksis toliau, bet kol kas labai greitai tobulėja", – išskiria atlikėjas.

M.Vitulskis neslepia – bent vienam kūriniui jis ir pats labai norėtų prisijungti prie dalyvių ir diriguoti orkestrui. "Galbūt rinkčiausi tai, ką pats esu daug kartų girdėjęs: "Bohemos" ar "Traviatos" uvertiūrą, intermezzo. Tai būtų įdomi patirtis, nes kada kitą kartą galėtum tai išbandyti? Turbūt niekada", – svarsto jis.

Tobulina kalbą

M.Vitulskis pripažįsta, kad vedėjo amplua – tikras iššūkis, nors scena yra jo gyvenimo duona ir aistra.

"Savo koncertus vedu pats, pasakoju apie situaciją, patirtis, emociją, ką man viena ar kita daina reiškia, o čia yra nelengva. Pirmiausia – tai nacionalinis kanalas, jis įpareigoja, kad tavo artikuliacija būtų pakankamai gera, visi kirčiai taisyklingai sudėti. Čia esu dar žalias, aš nekalbu, aš dainuoju, dėl to vienos ar kitos balsės žymiai ilgiau sklinda negu kalbant kalbamuosius tekstus", – dalijasi įspūdžiais atlikėjas.

"Labai labai stiprią pagarbą pajutau diktoriams ir savo kolegoms, draugams, kurie daug metų veda renginius. Visada galvojau, kas čia per klydimai, kodėl reikia antrą ar trečią dublį filmuoti, o iš tikrųjų to ir man pačiam reikėjo. Tai nelengva", – atvirauja jis.

M.Vitulskis savo spragas taiso ir su kalbininkų, ir projekto prodiuserio pagalba. "Bendromis jėgomis gal viskas ir pavyks – aš mėgstu iššūkius, manau, viskas įveikiama", – optimizmą demonstruoja laidos vedėjas.

Besibaigianti vasara M.Vitulskiui buvo itin darbinga. Antrus metus iš eilės jis kartu su šeima laisvą laiką leidžia tik Lietuvoje, o šiandien ruošiasi ir intensyviam rudeniui. "Žiūrėsime filmuotą "Maestro", o iki Naujųjų metų laukia dvi "Traviatos" premjeros – viena Kaune, kita Vilniuje", – dalijasi dainininkas.

GALERIJA

  • M. Vitulskis: tikriausiai nėra sunkesnės už dirigento specialybės
  • M. Vitulskis: tikriausiai nėra sunkesnės už dirigento specialybės
  • M. Vitulskis: tikriausiai nėra sunkesnės už dirigento specialybės
  • M. Vitulskis: tikriausiai nėra sunkesnės už dirigento specialybės
  • M. Vitulskis: tikriausiai nėra sunkesnės už dirigento specialybės
E. Blaževič ir D. Umbraso / LRT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klaipėdietė

Lietuvos televizija visai nukvako,nežino ir nemoką ką rodyti ,kas vedėjai.Gaila ,bet tokias nesąmones niekas nenori žiūrėti.Bjauru???...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS