„Mano akių šviesa“ – tamsusis postapokaliptinis epas | KaunoDiena.lt

„MANO AKIŲ ŠVIESA“ – TAMSUSIS POSTAPOKALIPTINIS EPAS

Visiems gerai pažįstamas kino aktorius, atrodytų, nėrė į avantiūrą – režisavo filmą, kuriam pats parašė scenarijų ir suvaidino pagrindinį vandenį.

Vyresniojo brolio pėdomis

"Oskaro" laureatas Casey Affleckas pamažu ima sekti savo brolio Beno Afflecko pėdomis. Iki šiol dažniausiai atlikdavęs pagrindinius ar antrojo plano vaidmenis, aktorius žengia stiprų žingsnį į režisūrą ir antruoju bandymu pristato naują įtampos kupiną dramą apie gyvenimą postapokaliptiniame pasaulyje – "Mano akių šviesa".

Dar 2019 m. pradžioje Berlyno kino festivalyje pristatytą filmą C.Affleckas ne tik režisavo, bet ir parašė scenarijų bei atliko pagrindinį vaidmenį.

Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti kaip aktoriaus avantiūra, šis projektas buvo brandinamas tikrai ilgai, o pirmuosius scenarijaus puslapius C.Affleckas parašė daugiau nei prieš dešimtmetį.

Pasaulis be moterų

Filme pasakojama postapokaliptinė istorija apie tėvą, kuris stengiasi apsaugoti savo dukrą keliaudamas per šalį, tiksliau, civilizacijos griuvėsius. Pagrindinė tokios kelionės priežastis yra didžiąją dalį moterų populiacijos išnaikinęs maras, po kurio kiekviena moteris ateityje tapo lyg aukso vertės grobis.

Keliaudami per pasaulinės katastrofos nuniokotą žemyną, tėvas su dukra patiria daug pavojų, o sukrečiantys išgyvenimai tik stiprina jų ryšį. Galiausiai agresyvūs susidūrimai su žmonėmis parodys tikrąjį nužmogėjimo lygį susiskaldžiusioje ateities visuomenėje.

Pavojingas pasaulis

"Filmas pasakoja apie žmogų, kuris labai jaudinasi dėl savo dukros ir stengiasi ją apsaugoti. Norėjau, kad viskas atrodytų kiek galima tikroviškiau ir keltų tik pačias aštriausias emocijas. Nenorėjau, kad grėsmė atrodytų per maža. Norėjau, kad susidarytų įspūdis, jog dukrą ketina pagrobti visas pasaulis ir tik aš galiu ją apsaugoti", – duodamas interviu pasakojo režisierius C.Affleckas.

Norėjau, kad susidarytų įspūdis, jog dukrą ketina pagrobti visas pasaulis ir tik aš galiu ją apsaugoti.

Skaitant šiuos filmo autoriaus žodžius, pagrindinė filmo mintis gali pasirodyti kažkur jau girdėta, bet būtent ji leis filmo įtampai kauptis iš lėto ir bauginti žiūrovus artėjančiais pavojais.

Verta paminėti, kad pradinis C.Afflecko planas buvo kurti filmo istoriją, kurioje vaikai yra berniukai. Tačiau aktorius ir režisierius persigalvojo susimąstęs: "Kas, jei maras išnaikintų visas moteris ir vienintelė gyva likusi mergaitė būtų mano dukra? Ką dėl jos padaryčiau?"

Pagrindinis duetas

Beveik visas filmo dėmesys bus sutelktas būtent į du pagrindinius personažus – tėvą ir dukterį, kuriuos suvaidino jau minėtasis C.Affleckas ir pamažu kylanti žvaigždė – Anna Pniowsky.

 

 

Būtent jaunoji aktorė buvo tik pradedanti savo karjerą, kai "Mano akių šviesa" kūrybinė komanda ją atrinko pagrindiniam vaidmeniui. Tuo metu Annai Pniowsky tebuvo vienuolika metų. Kūrybinė grupė labai ilgai ieškojo aktorės ir buvo pasiryžusi laukti ne vienus metus, kol galiausiai ras tinkamą atstovę, bet visas procesas teužtruko keturis mėnesius. Vos pamatęs atrankos įrašą, režisierius C.Affleckas iškart suprato, kad mergaitė tobulai tiks jo parašytam vaidmeniui atlikti.

Ko tikėtis?

"Mano akių šviesa" – emocinis ir gana slogus filmas apie artimųjų meilę ir begalinį norą išgyventi.

Jeigu esate matę jau anksčiau sukurtus postapokaliptinius filmus "Kelias" arba "Žmonių vaikai", tikriausiai nesunkiai įsivaizduosite, kad "Mano akių šviesa" yra šių filmų viduriukas. Nors ir lydimas niūrios nuotaikos, šis pasakojimas žiūrovus paskatins susimąstyti apie tam tikras temas, o pagrindinių aktorių duetas abejingų palikti neturėtų.

"Mano akių šviesa" (angl. "Light of My Life")

Žanras: drama, trileris.

JAV, 2019

Režisierius: Casey Affleck

Vaidina: Casey Affleckas, Anna Pniowsky, Tomas Boweris, Elisabeth Moss.

Vertinimai:

Scenarijus 1/3,

Aktoriai 3/3

Režisūra 2/3

Garso takelis 2/3

Kinematografija 3/3

Techninė pusė 3/3.

Bendras: 2.3 

Kino teatruose nuo rugpjūčio 23 d. galima pamatyti dar tris premjeras.

"Slėpynės"

Greisės gyvenime netrukus įvyks viena džiaugsmingiausių švenčių – jos vestuvės. Mergina išteka už mylimojo Alekso, kuris yra kilęs iš turtingos ir kilmingos šeimos. Vestuvių dieną jaunikio giminė Greisei pasirodo kiek keistoka, o po visos ceremonijos paaiškėja, kad nuotakos įspūdis buvo teisingas. Atėjus vidurnakčiui Greisė sužino, kad žmogus, pretenduojantis tapti šios giminės dalimi, privalo sužaisti burtais pasirinktą žaidimą. Vis dar galvodama, kad tai pokštas, mergina ištraukia kortą su žaidimo pavadinimu – slėpynės. Netrukus Greisė supranta, kad, norint laimėti šį žaidimą, jai reikės išlikti gyvai.

"Laiko tiltai"

"Jie nenorėjo meluoti, jie negalėjo sakyti tiesos, jie tik norėjo kurti filmus", – taip geriausiai pavyktų apibūdinti žmones, apie kuriuos sukurta ši meditatyvi dokumentinė kino esė. "Laiko tiltai" filosofuos apie negrįžtamai praeinančio laiko klausimus, o paprasčiau, tai kinematografinė poema apie laiką, kiną ir kino poetus. Dokumentinio filmo apie Baltijos poetinės dokumentikos meistrus kūrėjai yra Audrius Stonys ir Kristynė Briedė. A.Stonys yra pasaulyje pripažintas Lietuvos režisierius, apdovanotas ne vienu žymiu kino apdovanojimu, o jo dokumentinis filmas "Raminas" buvo Lietuvos nominacija 2012 m. "Oskarams".

"Geri berniukai"

Komedijų specialistai ir kūrėjai Sethas Rogenas ir Evanas Goldbergas grįžta su naujausia komedija pavadinimu "Geri berniukai". Trys šeštokai draugai: Maksas, Toras ir Lukas – planuoja kelionę į kiečiausią gyvenimo vakarėlį. Siekdami išvengti galimo pažeminimo, jie nusprendžia jam deramai pasiruošti – išmokti bučiuotis ir susipažinti su suaugusiųjų dalykėliais. Pasiskolinę droną iš Makso tėčio, vaikai imasi šnipinėti paauglių porą, turinčią suteikti daugiau informacijos apie suaugusiųjų pasaulį. Nuo čia reikalai komplikuojasi, o šlovingiausia turėjusi būti diena tampa kuriozų virtine.

buvaukine.lt

GALERIJA

  • „Mano akių šviesa“ – tamsusis postapokaliptinis epas
  • „Mano akių šviesa“ – tamsusis postapokaliptinis epas
  • „Mano akių šviesa“ – tamsusis postapokaliptinis epas
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS